Viilupuu

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Viilupuussa eri kerrosten puunsyyt ovat pääosin samansuuntaisia, vanerissa ristikkäisiä.

Viilupuu (engl. Laminated veneer lumber, LVL) on useista ohuista havupuuviiluista liimattu teollinen puutuote. Viilupuun kauppanimet Kertopuu ja Kerto ovat Metsä Woodin markkinoimia tavaramerkkejä.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viilupuutuotteita käytetään yleensä määrämittaiseksi työstettynä palkkeina, seinärankoina, sekä lattia- ja seinälevyinä. Viilupuu sopii kestävyytensä ansiosta kantaviin rakenteisiin.

Valmistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viilupuu valmistetaan sorvatuista 3,2 millimetrin paksuisista havupuuviiluista säänkestävästi liimaamalla. Viiluista liimataan 1,8 tai 2,5 metriä leveää jatkuvaa laattaa, joka sahataan palkeiksi, soiroiksi ja levyiksi, joita käytetään sellaisenaan tai jatkojalostetaan rakennusosiksi. Laatta puristetaan yhteen 140 °C:n lämpötilassa. Vanerin valmistuksesta prosessi eroaa siinä, että vaneri valmistetaan määrämittaisina levyinä. Viilupuussa viilujen syysuunta on pitkittäinen kaikissa viilukerroksissa, tai ristiviilut ovat lisäämässä poikittaista lujuutta ja jäykkyyttä.

Projekteja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Metsäliittoyhtymä rakennutti yhdessä Tapiola-yhtiöiden kanssa Kiinteistö Oy FMO:n Espoon Tapiolaan 2005. Rakennus on Euroopan suurin puurakenteinen toimistorakennus, ja sen runkomateriaalina on käytetty viilupuuta. Rakennus on palkittu Puupalkinto-puuarkkitehtuuripalkinnolla vuonna 2006, ja se samana vuonna sai jaetun toisen palkinnon Suomen Rakennusinsinöörien Liiton RIL-kilpailussa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Puurakentamisen perustieto. Puuinfo: Wood Focus Oy, 2006. Teoksen verkkoversio (pdf) (viitattu 7.12.2007).

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]