Vesna Vulović

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Vesna Vulović (serb. Весна Вуловић, s. 3. tammikuuta 1950) on serbialainen entinen lentoemäntä, joka on korkeimmalta (10 160 metriä) ilman laskuvarjoa pudonnut hengissä selvinnyt ihminen.

Putoamiseen johtanut turma tapahtui 27. tammikuuta 1972 Hinterhermsdorfin yläpuolella Itä-Saksassa äärioikeistolaisen nationalistisen kroatialaisen Ustaša-terroristijärjestön asetettua pommin Jugoslovenski Aerotransportin lentokoneeseen. Kone syöksyi Tšekkoslovakian puolelle Srbská Kamenicen kylään. Räjähtäessään pommi repi koneen kappaleiksi, mutta Vulović pelastui, koska hän onnistui kiinnittämään itsensä istuimeensa koneen takaosassa. Kone putosi lumen peittämille vuorille. Koneessa oli tapahtumahetkellä yhteensä 28 ihmistä. Vulović oli ainoa koneessa eloon jäänyt.

22-vuotiaan Vesna Vulovićin ei pitänyt alun perin olla koneessa kyseisellä lennolla, mutta hänet oli työvuoroa määrättäessä sekoitettu toiseen lentoemäntään, jolla oli sama etunimi. Vulovićilta murtui kallo, kolme nikamaa ja kumpikin jalka. Yksi nikamista oli murskaantunut, minkä takia hän oli halvaantuneena lantiosta alaspäin. Hän kuitenkin sai kävelykykynsä takaisin useita kuukausia kestäneiden korjaavien leikkauksien jälkeen. Toivuttuaan Vulović jatkoi työskentelyä samassa (Jat Airways) -lentoyhtiössä, tosin ei enää lentoemäntänä, vaan toimistotyössä. Hän sai potkut 1990 osallistuttuaan Slobodan Miloševićia vastustaviin protesteihin.

Vesna Vulovićilla on Guinnessin korkeimmalta ilman laskuvarjoa hengissä putoamisen maailmanennätys. Vulović sai ennätystodistuksensa luovutustilaisuudessa Paul McCartneylta. Vulovićia pidettiin 1970-luvun lopussa kansallissankarina Jugoslaviassa.

Myöhemmin kaksi tšekkiläistä tutkijaa ovat väittäneet, että kone joutui jostain syystä vaikeuksiin, harhautui kurssistaan ja joutui syöksyyn, jolloin Tšekkoslovakian ilmavoimat ampui sen alas sen lähestyessä sotilasaluetta, jolla varastoitiin ydinaseita. Tällöin koneen hajoamiskorkeus olisikin ollut vain 800 metriä.[1]

8. tammikuuta 2009 saksalainen tv-ajankohtaisohjelma "Tagesschau" kertoi internetsivuillaan uudelleen onnettomuudesta. Artikkelin mukaan koneen ampui alas Tšekkoslovakian ilmavoimat, koska kone oli todennäköisesti lähestynyt sotilasaluetta. Artikkelin mukaan kone lensi tuolloin vain 2000–3000 jalan korkeudessa. Artikkelissa väitettiin, että Tšekkoslovakian ja Jugoslavian salaiset palvelut olivat todennäköisesti lavastaneet kroaattien olleen koneen pommituksen takana.[2]

Suomalainen garagepunkyhtye Van Dammes julkaisi Vulovićin tarinasta kertovan singlen Vesna (Flash in the Night) vuonna 2015.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Woman who fell to earth: was air crash survivor's record just propaganda? guardian.co.uk. 13.1.2009. Guardian News and Media Limited. Viitattu 11.4.2009. (englanniksi)
  2. Hornung, Peter: Vom Himmel gefallen - das Wunder der Vesna Vulovic tagesschau.de. 8.1.2009. Hampuri: Tagesschau. Viitattu 11.4.2009. (saksaksi)
  3. Van Dammes: Flash in the Night Viitattu 4.2.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]