Venäjän imperialistiliike

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Venäjän keisarillinen liike (ven. Русское Имперское Движениe, Russkoje imperskoje dviženije, lyhenne RID) on venäläinen äärikansallismielinen puolisotilaallinen järjestö. Se kannattaa valkoista ylivaltaa ja pyrkii palauttamaan tsaarinvallan[1]. Liikettä johtaa Stanislav Vorobjev.[2]

Ideologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Venäjän keisarillinen liike kannattaa venäläisyyttä, itsevaltaisuutta ja ortodoksikirkkoa. Venäjän keisrsarillinen liike vastustaa voimakkaasti juutalaisia, muita rotuja kuin valkoiset ja seksuaalivähemmistöjä. Järjestö pohjaa nationalistis-mystisen arvomaailmansa tsaarinaikaiseen Venäjään ja juutalaisvastaisiin mustiin sotnioihin. Toisin kuin monet muut venäläiset nationalistijärjestöt, se ei ole erityisen Kreml-myönteinen. Tämä johtunee siitä, että nykyinen Venäjän presidentti Vladimir Putin on pyrkinyt esittämään neuvostojohtaja Josif Stalinin hyvässä valossa.

Puolisotilaallinen toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järjestö perusti vuonna 2008 Pietariin puolisotilaallisen koulutuskeskuksen nimeltä Keisarillinen legioona. Legioonan Partizan-keskuksen koulutuksessa on kova kuri. Legioonan sotilaita ja muita Partizan-keskuksen kouluttamia on taistellut muun muassa Itä-Ukrainassa, Syyriassa ja Libyassa. Järjestö on tukenut läntisiä uusnatsijärjestöjä kouluttamalla ja rahalla[3][4]. Ruotsalaiset järjestön kouluttamat uusnatsit ovat tehneet maassaan pommi-iskuja[5].

Koulutuskeskuksessa on koulutettu myös joitain suomalaisia uusnatseja[6]. Koulutettuja ulkomaisia on mennyt Itä-Ukrainan sotaan. Yhdysvallat julisti liikkeen vuonna 2020 terroristijärjestöksi.[7] Koulutettuja Itä-Ukrainan sotaa varten ovat rekrytoineet Suomessa muun muassa Johan Bäckman ja Janus Putkonen.[8][9]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Dr Daveed Gartenstein-Ross, Samuel Hodgson, Dr Colin P. Clarke: The Russian Imperial Movement (RIM) and its Links to the Transnational White Supremacist Extremist Movement. ICCT Publications, 24.4.2020. ICCT. Artikkelin verkkoversio. en-US
  2. Nato: Främlingshatet kan gödas av främmande makt DN.SE. 27.10.2015. Viitattu 9.6.2020. (ruotsiksi)
  3. Report: German Neo-Nazis Training At Russian Terrorist Camp RadioFreeEurope/RadioLiberty. Viitattu 9.6.2020. (englanniksi)
  4. Lehtitieto: Yhdysvallat aikoo kieltää venäläisen uusnatsiliikkeen terrorijärjestönä Yle Uutiset. Viitattu 9.6.2020.
  5. Agence France-Presse: US designates Russian white supremacists as foreign terrorist group The Guardian. 6.4.2020. Viitattu 9.6.2020. (englanniksi)
  6. Venäjä | Suomen uusnatsit hankkivat nyt oppia Venäjältä: järjestön koulutuskeskus järjestää haulikko- ja pistooliammuntaa, ”partisaanikursseja” ja kieltää kiroilun Helsingin Sanomat. 9.6.2020. Viitattu 9.6.2020.
  7. John Hudson: U.S. labels a white-supremacist group ‘terrorist’ for the first time Washington Post. Viitattu 9.6.2020. (englanniksi)
  8. "Suomen uusnatsit hankkivat nyt oppia Venäjältä: järjestön koulutuskeskus järjestää haulikko- ja pistooliammuntaa, "partisaanikursseja" ja kieltää kiroilun". Helsingin Sanomat. 12.1.2022.
  9. "Itä-Ukrainassa Venäjän puolesta taistelleet suomalaiset kehuskelevat kokemuksillaan – muualla Euroopassa vierastaistelijoita on tuomittu rikoksista". Yle. 14.1.2022.
Tämä Venäjään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.