Venäjän imperialistiliike

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Venäjän keisarillinen liike on venäläinen äärikansallismielinen, puolisotilaallinen järjestö. Järjestö kannattaa valkoista ylivaltaa. Se pyrkii palauttamaan tsaarinvallan[1]. Liikettä johtaa Stanislav Vorobjev.[2]

Ideologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Venäjän keisarillinen liike kannattaa venäläisyyttä, itsevaltaisuutta ja ortodoksikirkkoa. Venäjän keisrsarillinen liike vastustaa voimakkaasti juutalaisia, muita rotuja kuin valkoiset ja seksuaalivähemmistöjä. Järjestö pohjaa nationalistis-mystisen arvomaailmansa tsaarinaikaiseen Venäjään ja juutalaisvastaisiin mustiin sotnioihin. Toisin kuin monet muut venäläiset nationalistijärjestöt, se ei ole erityisen Kreml-myönteinen. Tämä johtunee siitä, että presidentti Vladimir Putin on pyrkinyt esittämään Stalinin hyvässä valossa.

Puolisotilaallinen toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järjestö perusti vuonna 2008 Pietariin puolisotilaallisen koulutuskeskuksen nimeltä Keisarillinen legioona. Legioonan Partizan-keskuksen koulutuksessa on kova kuri. Legioonan sotilaita ja muita Partizan-keskuksen kouluttamia on taistellut mm. Itä-Ukrainassa, Syyriassa ja Libyassa. Järjestö on tukenut läntisiä uusnatsijärjestöjä kouluttamalla ja rahalla[3][4]. Ruotsalaiset järjestön kouluttamat uusnatsit ovat tehneet maassaan pommi-iskuja[5].

Koulutuskeskuksessa on koulutettu myös joitain suomalaisia uusnatseja[6]. Koulutettuja ulkomaisia on mennyt Itä-Ukrainan sotaan. Yhdysvallat julisti liikkeen vuonna 2020 terroristijärjestöksi.[7] Koulutettuja Itä-Ukrainan sotaa varten ovat rekrytoineet Suomessa muun muassa Johan Bäckman ja Janus Putkonen.[8][9]

Nimitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Venäjäksi Русское Имперское Движениe, translitteroituna Russkoe imperskoe dvizhenie, RID,
 • Englanniksi Russian Imperial Movement, RIM

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Dr Daveed Gartenstein-Ross, Samuel Hodgson, Dr Colin P. Clarke: The Russian Imperial Movement (RIM) and its Links to the Transnational White Supremacist Extremist Movement. ICCT Publications, 24.4.2020. ICCT. Artikkelin verkkoversio. en-US
 2. Nato: Främlingshatet kan gödas av främmande makt DN.SE. 27.10.2015. Viitattu 9.6.2020. (ruotsiksi)
 3. Report: German Neo-Nazis Training At Russian Terrorist Camp RadioFreeEurope/RadioLiberty. Viitattu 9.6.2020. (englanniksi)
 4. Lehtitieto: Yhdysvallat aikoo kieltää venäläisen uusnatsiliikkeen terrorijärjestönä Yle Uutiset. Viitattu 9.6.2020.
 5. Agence France-Presse: US designates Russian white supremacists as foreign terrorist group The Guardian. 6.4.2020. Viitattu 9.6.2020. (englanniksi)
 6. Venäjä | Suomen uusnatsit hankkivat nyt oppia Venäjältä: järjestön koulutuskeskus järjestää haulikko- ja pistooliammuntaa, ”partisaanikursseja” ja kieltää kiroilun Helsingin Sanomat. 9.6.2020. Viitattu 9.6.2020.
 7. John Hudson: U.S. labels a white-supremacist group ‘terrorist’ for the first time Washington Post. Viitattu 9.6.2020. (englanniksi)
 8. "Suomen uusnatsit hankkivat nyt oppia Venäjältä: järjestön koulutuskeskus järjestää haulikko- ja pistooliammuntaa, "partisaanikursseja" ja kieltää kiroilun". Helsingin Sanomat. 12.1.2022.
 9. "Itä-Ukrainassa Venäjän puolesta taistelleet suomalaiset kehuskelevat kokemuksillaan – muualla Euroopassa vierastaistelijoita on tuomittu rikoksista". Yle. 14.1.2022.
Tämä Venäjään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.