Valkoisten muistomerkki (Viipuri)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Muistomerkki vuonna 1940

Valkoisten muistomerkki eli Sankaripatsas tai Vapaudenpatsas oli Viipurissa sijainnut Suomen sisällissodan Viipurin taistelun muistoksi valkoisten joukkohaudalle pystytetty muistomerkki. Kuvanveistäjä Gunnar Finnen suunnittelema veistos paljastettiin vuonna 1921.[1] Muistomerkki purettiin talvisodan seurauksena vuonna 1940. Samalle paikalle sijoitettiin muistolaatta vuonna 1993.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viipurin taistelussa 29. huhtikuuta 1918 valkoisten joukot ja jääkärit miehittivät Viipurin. Taistelussa kaatuneiden valkoisten joukkohauta sijoitettiin Viipurin tuomiokirkon eteläseinustalle. Sen sijaan saksalaiset sotilaat haudattiin Ristimäen hautausmaalle ja punakaartilaiset haudattiin ns. "koirien hautausmaalle" kaupungin ulkopuolelle.

Vuonna 1920 järjestetyn kilpailun parhaan muistomerkin suunnittelusta joukkohaudalle voittivat kuvanveistäjä Gunnar Finne ja arkkitehti Carolus Linberg ehdotuksellaan "Vala". Sankaripatsas paljastettiin Viipurin valtauksen vuosipäivänä 29. huhtikuuta 1921. Monumentti oli kuolleita sureva urheilullinen mieshahmo, jonka oikea käsi oli kohotettu valaan ja vasen polvi lepäsi graniittijalustalla. Muistomerkistä tuli sisällissodan päättymisen kannalta keskeinen paikka, mutta kuitenkaan viranomaiset eivät sallineet vastaavanlaisen muistomerkin pystyttämistä punakaartilaisten haudalle.

Uusi vuonna 1993 paljastettu muistomerkki

Valkoisten muistomerkki katosi tai hävitettiin talvisodan seurauksena, samoin kuin läheinen Mikael Agricolan muistomerkki ja Monrepos'n puistossa sijainnut Väinämöistä esittänyt veistos.

Toisen maailmansodan jälkeen Viipurista tuli osa Neuvostoliittoa. Vuonna 1961 paljastettiin suomalaisten punakaartilaisten muistomerkki Viipurin punakaartilaisten joukkohaudalle, ja Neuvostoliiton hajottua valkoisten yhteishaudan paikalle asetettiin muistolaatta vuonna 1993. Uudessa muistomerkissä on Viipurin vaakunan sotaa edeltävä versio taustallaan risti sekä yksinkertainen kirjoitus neljällä kielellä (suomi, venäjä, saksa ja ruotsi): "Viipuriin haudattujen vainajien muistoksi". Uuden muistomerkin on suunnitellut suomalainen arkkitehti Juha Lankinen.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]