Väreistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Väreistä
Περὶ χρωμάτων
Alkuperäisteos
Kirjailija Pseudo-Aristoteles
Kieli muinaiskreikka (klassinen)
Genre luonnontiede
Julkaistu 300–200-luku eaa.?
Aitous epäperäinen
Numerointi 791a–799b
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Väreistä (m.kreik. Περὶ χρωμάτων, Peri khrōmatōn; lat. De coloribus) on Aristoteleen koottujen teosten laitokseen eli Corpus Aristotelicumiin kuuluva teos, joka ei kuitenkaan ole todellisuudessa Aristoteleen kirjoittama. Teos on kuitenkin varmuudella peräisin peripateettisesta koulukunnasta. Se on usein pantu joko Theofrastoksen tai Stratonin nimiin.

Nimensä mukaisesti teos käsittelee värejä. Alussa kirjoittaja määrittelee luonnolliset perusvärit. Näitä ovat klassisten alkuaineiden värit: ilma, vesi ja maa ovat valkoisia ja tuli (ja aurinko) keltaisia. Alkuaineiden ja niiden yhdistelmien todellinen väri tulee esiin esimerkiksi polttamalla. Esimerkiksi kun maata oleva esine poltetaan, sen jäljelle jäävä tuhka on valkoista.

Musta on muutoksessa olevien asioiden luonnollinen väri. Muut värit syntyvät näiden värien sekoittumisen seurauksena, riippuen sekoitussuhteesta ja värien voimakkuudesta. Pimeys on valon vähäisyyttä. Näemme mustaa, kun esine on luonnostaan musta tai siitä ei tule (tarpeeksi) valoa. Valo on tulen väristä.

Tämän jälkeen kirjoittaja selittää, kuinka erilaiset väriyhdistelmät syntyvät valon ja varjon vaihtelun seurauksena. Esimerkiksi lintujen siivet näyttävät vaaleanpunaisilta, jos ne näkyvät runsaassa valossa, mutta vähäisemmässä valossa samat siivet näyttävät ruskealta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • The Works of Aristotle. Toimittanut W. D. Ross M.A. Oxford, Clarendon Press, 1913.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Aristotle: On Colours. Teoksessa Aristotle’s Works. Volume XIV: Minor Works. Loeb Classical Library 307. Cambridge, Massachusetts: Harvard University Press. ISBN 0-674-99338-1. Kreikankielinen alkuteksti ja englanninkielinen käännös.