Käyttäjä:Tri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä käyttäjä on perehtynyt tietotekniikkaan.
Tämä käyttäjä on perehtynyt historiaan.
Tämä käyttäjä on perehtynyt biologiaan.
Tämä käyttäjä on perehtynyt filosofiaan.
Tämä käyttäjä on perehtynyt fysiikkaan.
Tämä käyttäjä on perehtynyt matematiikkaan.
Tämä käyttäjä kannattaa inklusionismia.

Olen vuonna 1969 Porissa syntynyt sittemmin TKK:lla tietotekniikan alan DI:ksi opiskellut mies. Asun Helsingissä. Olen yleisesti ottaen kiinnostunut luonnontieteistä ja erityisen lähellä sydäntäni on biologia ja fysiikka. Tämän lisäksi rakkaisiin harrastuksiin kuuluu historia ja erityisesti tieteen filosofia.

Wikipedia on vuosien varrella ollut minulle korvaamaton tiedon lähde, vaikka se ei mielestäni edusta millään lailla kanonista tietokokoelmaa eikä se kai sellainen edes yritä esittää olevansa. Kuitenkin Wikipediassa on paljon artikkeleita, joiden taso kevyesti ylittää kaupallisesti saatavilla olevien ensyklopedioiden tarjoaman tason. Huonoimmillaankin Wikipediasta pystyy yleensä löytämään sen verran tietoa, että käyttäjää askarruttavasta aiheesta on helpompi löytää lisätietoja muualta. Tämä on mielestäni erittäin arvokasta ja varsinkin englannin kielistä Wikipediaa olen käyttänyt todella paljon itseni sivistämiseen mitä kummallisempien aihealueiden tiimoilta.

Seuraan myös urheilua. Suosikkilajini on jalkapallo ja suosikkiseurani on koko elämäni ollut Liverpool FC, jonka tunnuslause on "You'll never walk alone". Maiden välisessä jalkapallossa suosikkejani ovat Suomen lisäksi Englanti ja Italia. Jääkiekossa kannatan luonnollisesti Porin Ässiä ja seuran saavuttama vuoden 2006 SM-liigan kakkossija olikin minulle suuri ja mieluisa yllätys. Kansainvälisessä jääkiekossa jakamaton kannustukseni kuuluu Suomen joukkueelle. Näiden lajien lisäksi seuraan myös yleisurheilua ja jonkin verran talvilajeja kuten hiihtoa ja alppihiihtoa.

Wiki metakieli on minulle vielä sen verran tuntematon, että mietin kovasti, miten saisin seuraavan luvun alkamaan vasta käyttäjälaatikkoni jälkeen. Ehkäpä keksin sen jossain vaiheessa tai saan apua joltain edistyneemmältä wikipedistiltä. Sitä odotellessa täytän tyhjän tilan tällä kappaleella ;).

Babylon
fi Tämän käyttäjän äidinkieli on suomi.
en-4 This user speaks English at a near-native level.
sv-2 Denna användare har kunskaper på mellannivå i svenska.
de-1 Dieser Benutzer hat grundlegende Deutschkenntnisse.
Etsi käyttäjien kieliä

Puhun suomea äidinkielenäni ja olen melko tarkka oikeinkirjoituksesta. Korjaan mielelläni artikkeleista kielivirheitä. Englantia käytän niin suullisesti kuin kirjallisestikin koko ajan, ja se onkin vuosien varrella kehittynyt "toiseksi äidinkielekseni". Ruotsiksi tulen toimeen hyvin ja saksaa ja ymmärrän auttavasti.

Viroa osaan myös sen verran, että kykenen selvittämään sanomalehden sisällön kohtuullisesti ja selviän tavallisemmissa tilanteissa vaikkapa kahvilassa ja ravintolassa, mutta niin paljon en kieltä taida, että rohkenisin vakavalla naamalla lisätä sen kielitaitolaatikkooni.

Minua voi kutsua englanti-faniksi. Englanti edellä siis tarkoituksella pienellä alkukirjaimella, koska tarkoitan nimenomaan englannin kieltä. Kannatan sitä, että englannin kielen asemaa kansainvälisenä lingua francana edistettäisiin niin EU:ssa kuin maailmanlaajuisestikin. Käytännössä tietotekniikan kehitys on paljolti ajanut kansainvälistä kieli-ilmastoa tähän suuntaan ja englanti onkin nykyään käytännön lingua franca niin talouden, tieteen ja tekniikan kuin diplomatiankin alalla. Sanotaankin, että maailman yleisimmin puhuttu kieli on huonosti puhuttu englanti. Mielestäni olisi todella hienoa, jos tulevaisuudessa tuosta viisaudesta voitaisiin pudottaa osa "huonosti puhuttu" pois. No, näinhän ei tietenkään tule tapahtumaan, vaan tulevaisuudessakin englannin kielen yleinen kehitys tulee muistuttamaan erehdyttävästi rappeutumista.

Luen faktakirjallisuuden lisäksi runsaasti myös englanninkielistä kaunokirjallisuutta ja pyrin aina lukemaan englanniksi kirjoitetut teokset alkukielellä, vaikka mielelläni luen kyseiset kirjat, ainakin hyvät sellaiset, myös suomennettuina, mikäli suomennos vain on kelvollinen. Kunnioitan kovasti ammattitaitoisia suomalaisia kääntäjiä, jotka surkeaa korvausta vastaan tekevät usein loistavia suomennoksia ulkomaisista teoksista. Valitettavasti nykykirjallisuutta käännetään suomeksi ajoittain myös täysin ala-arvoisten tunarien toimesta, mikä saa minut aina tällaiseen kirjaan törmätessäni näkemään punaista.

"Salainen" unelmani on, että minulla olisi joskus aikaa ja tarmoa opetella latinaa ja hepreaa. Niinpä vain taitaa käydä, että näiden kielten oppiminen jää ainakin lähivuosina unelmaksi.

Luen kaunokirjallisuutta laidasta laitaan, mutta muutama kirjallisuuden laji viehättää minua erityisesti. Olen aina pitänyt merestä ja merikirjat ovat olleet lähellä sydäntäni. Varsinkin 1800-luvun merisotaa kuvaavat kirjailijat C. S. Forester ja Patrick O'Brian ovat sellaisia, että heidän mittava tuotantonsa tulee luettua säännöllisesti uudelleen. Wikipedian C. S. Forester -artikkeli on minun kirjoittamani.

Nautin suuresti myös SciFi-kirjallisuudesta. Suuri suosikkini tällä alalla on Isaac Asimov, mutta myös monet muut SciFi- ja fantasiakirjailijat ovat tuottaneet minulle ikimuistoisia lukuhetkiä. Luen myös dekkareita ja suosikkidekkaristini on kioskikirjallisuuden kaikkien aikojen kruunaamaton kuningas Rex Stout.

Minä muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]