Urpalanjoki

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Urpalanjoki
ven. Серьга
Urpalanjokea Joutsenkosken myllyn kohdalla.
Urpalanjokea Joutsenkosken myllyn kohdalla.
Alkulähde Suomi, Luumäki, Urpalonjärvi
Laskupaikka Venäjä, Tienhaara, Suomenlahti
Maat Suomi, Venäjä
Pituus 67 [1] km
Alkulähteen korkeus 60,2 m m
Virtaama 3,6 [2] /s
Valuma-alue 557 [2] km²

Urpalanjoki (ven. Серьга, Serga) on joki Suomessa ja Venäjällä. Joen vesistöalue on suurimmaksi osaksi Suomen puolella Miehikkälän, Luumäen ja Lappeenrannan kuntien alueella. Joki laskee Suomenlahteen Venäjän puolella Viipurin piirin alueella Tienhaaran kuntaan. Joen pituudesta on 52 kilometriä Suomen puolella ja 15 kilometriä Venäjän puolella. Joki on kuitenkin lyhyempi kuin sitä vastaava vesireitti, sillä osa reitistä on järviosuuksia. Valuma-alueesta on Suomen puolella 467 neliökilometriä (km²) ja Venäjän puolella 90 km².[2]

Pääuoma ja vesistöalue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Urpalanjoen vesistö saa alkunsa ensimmäisen Salpausselän eteläpuolelta Luumäeltä ja Lappeenrannan länsiosista. Latvaosien järviä ovat Latvanen (63,5 m) ja Urpalonjärvi (60,2 m). Urpalonjärven jälkeen jokeen yhtyy lännestä Kirkkojoki Luumäen kirkonkylän ja Taavetin suunnasta. Keskijuoksulla merkittävin sivujoki on Ihaksenjärvestä virtaava Ihakselanjoki. Lähellä rajaa on järviosuus Pitkäjärven, Suurijärven, Väkevänjärven ja Kavalanjärven kautta. Venäjän puolella sijaitsevat Laihajärvi ja Laihalampi laskevat vetensä Suomen puolelle Urpalanjokeen hieman ennen kuin joki virtaa Miehikkälässä Venäjän puolelle. Joen Venäjän puoleinen osuus on noin 15 km. Jokisuussa sijaitsi entinen Virolahden kylä Ala-Urpala.[3]

Patoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Urpalanjoen Myllykoski (Muurikkalan pato)
  • Salajärvenkosken pato
  • Joutsenkosken voimalaitos

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Second Assessment of Transboundary Rivers, Lakes and Groundwaters. UNECE, 2011. verkkosivu (PDF) (viitattu 25.9.2018). (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Raportti tulvariskien alustavasta arvioinnista – Urpalanjoen vesistöalue (PDF) ymparisto.fi. 25.3.2011. Kaakkois-Suomen ELY-keskus. Viitattu 25.9.2018.
  2. a b c ”Part IV, Chapter 8”, Drainage Basin of The Baltic Sea, s. 235. Second Assessment of Transboundary Rivers, Lakes and Groundwaters. UNECE, 2011. verkkosivu (PDF) (viitattu 25.9.2018). (englanniksi)
  3. Venäjän federaation valtiollinen vesistöaluetietokanta: Река СЕРЬГА (venäjäksi), viitattu 25.9.2018
Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.