Unaja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Unajan kylänraittia.

Unaja on Raumalla sijaitseva kylä ja vanha kauppapaikka. Se sijaitsee Rauman kaupungin eteläosassa. Unajaa tarkoittanee se Unio-niminen kaupunki, joka mainitaan Eerik Pommerilaisen verokirjassa vuodelta 1413, ja Rauma on ehkä siitä saanut alkunsa, koska vielä uuden ajan alussa Rauman porvarit omistavat puolet kylän maista. Mahdollisesti on siellä ollut kirkkokin.[1] Unaja kuului vuoden 1993 kuntaliitokseen saakka Rauman maalaiskuntaan.

Unaja sijaitsee meren rannalla noin kuuden kilometrin päässä Rauman keskustasta sen eteläpuolella. Naapurikyliä ovat Vasarainen idässä, Kulamaa ja Vermuntila etelässä sekä Voiluoto ja Anttila lännen–lounaan suunnassa.

Vuonna 2009 aloitti Unajassa toimintansa uusittu ala-aste, johon yhdistyivät Voiluodon ja Vermuntilan ala-asteet.

Unajan historia ulottuu pitkälle menneisiin vuosisatoihin. Unaja mainitaan muun muassa joissakin 1400-luvun alun asiakirjoissa Rauman rinnalla. Tällöin kylät mahdollisesti maksoivat kauppaoikeuksistaan Ruotsin kruunulle yhteistä veroa.

Museovirasto on vuonna 2009 määritellyt Unajan kylän valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi.[2]

  1. Unaja. Tietosanakirja osa 10. Tietosanakirja-osakeyhtiö 1919
  2. Unajan kylä Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt RKY. Museovirasto.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä kylään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.