Turun yliopiston eläinmuseo

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Turun yliopiston eläinmuseo
Eläinmuseon aula
Eläinmuseon aula
Sijainti Turun yliopisto, Turku
Kotisivut [1]

Turun yliopiston eläinmuseo on Turussa sijaitseva luonnontieteellinen museo. Se on osa Turun yliopiston matemaattis-luonnontieteelliseen tiedekuntaan kuuluvaa biologian laitosta.[1] Museon kokoelmat koostuvat sekä tutkimukseen tarkoitetuista tieteellisistä kokoelmista että opinto- ja yleisökokoelmista.[2]

Perustana museon kokoelmien keräämisessä olivat Turun Suomalaisen Yliopistoseuran vuosina 19201921 hankkimat hyönteis- ja lintukokoelmat.[2] Näihin kokoelmiin kuuluivat muun muassa Sahlbergin suvulta hankitut laajat, noin 200 000 yksilöä ja 25–30 tuhatta lajia käsittäneet hyönteiskokoelmat, joita olivat keränneet luonnontieteilijät Carl Reinhold, Reinhold Ferdinand ja Johan Reinhold Sahlberg.

Tieteelliset kokoelmat ja tutkimustoiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Museon tieteelliset kokoelmat käsittävät noin 3,5 miljoonaa näytettä.[2] Selkärangattomien kokoelmista merkittävimpiä ovat muun muassa maailmanlaajuiset hämähäkki- ja maaperäeläinkokoelmat sekä vanhat Sahlbergin suvun kovakuoriaiskokoelmat. Selkärankaiskokoelmat painottuvat pääasiassa kotimaisiin lajeihin.[2]

Museon tutkimustoiminta kohdistuu etenkin sekä niveljalkaisten että trooppisten makeanveden kalojen monimuotoisuuden tutkimiseen.

Opetus- ja yleisökokoelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Museon opetus- ja yleisökokoelmat sisältävät pääosan kotimaisista nisäkkäistä, linnuista, matelijoista ja sammakkoeläimistä sekä kaloista. Opetus- ja yleisökokoelmiin kuuluu myös kattava kokoelma kotimaisia hyönteisiä ja jonkin verran trooppisia eläimiä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Biologian laitos Turun yliopisto. Viitattu 28.2.2016.
  2. a b c d Eläinmuseo Turun yliopisto.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]