PC Engine

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta TurboGrafx 16)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
PC Engine
Kehittäjä NEC, Hudson Soft
Valmistaja NEC
Sukupolvi Neljäs sukupolvi
Julkaisu 1987
Laitteisto CPU: Hudson Soft HuC6280[1]
Tallennusväline HuCARD[2]
Seuraaja PC-FX
Lisää videopeliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

PC Engine on japanilaisten NEC:in ja Hudson Softin yhteistyössä vuonna 1987 julkaisema pelikonsoli.[2] Vuonna 1989 se julkaistiin Pohjois-Amerikan markkinoille nimellä TurboGrafx-16. Turbografx-nimistä PAL-versiota konsolista julkaistiin hyvin rajoitettu erä Isossa-Britanniassa ja manner-Euroopassa vuonna 1990. Ranskassa PC Enginea oli laajalti saatavilla kun Sodipeng-niminen yhtiö maahantoi Japanista tuotuja konsoleita ja pelejä.

PC Engine oli 8-bittinen konsoli (suoritin perustui MOS 6502:een kuten NES:ssä[1][2]) varustettuna 16-bittisellä grafiikkasirulla ja se pystyi näyttämään ruudulla 482 väriä yhtäaikaisesti. PC Engine oli graafisilta ominaisuuksiltaan (värit ja spritejen käsittely) korkeammalla tasolla kuin Segan 16-bittinen Sega Mega Drive ja edusti suunnilleen samaa tasoa SNES:in kanssa.

PC Engine oli varsin suosittu konsoli Japanin videopelimarkkinoilla, mutta jäi varsin tuntemattomaksi muilla markkina-alueilla. Sen historiallista merkitystä lisää se, että PC Engine oli ensimmäinen CD-ROM -levyjä hyödyntänyt koteihin tarkoitettu pelilaite. Konsolin CD-ROM-versio, PC Engine CD-ROM², julkaistiin Japanin markkinoilla vuonna 1989. Samainen laite tuotiin uudenlaisessa koteloinnissa Pohjois-Amerikan markkinoille nimellä TurboGrafx-CD, jossa se julkaistiin vuonna 1990. Cinemaware teki pelistään It Came from the Desert käännöksen CD-mallille.[2]

Monet ovat oppineet tuntemaan PC Enginen myöhemmin vapaasti levitettävien emulaattoriohjelmien kautta, joiden avulla käyttäjät ovat voineet tutustua PC Engineen ja sen peleihin ilman varsinaista laitetta.

Suomessa PC Engine esiteltiin MikroBitti-lehdessä. Lehden pelitoimittaja, Niko Nirvi, oli erityisen ihastunut Gunhed-nimiseen nopeatempoiseen räiskintäpeliin, joka hyödynsi hyvin PC Enginen tehokkaita sprite-ominaisuuksia. Gunhedin TurboGrafx-16 versio on nimeltään Blazing Lazers. Huomiota herätti myös Toilet Kids -peli, jossa lennettiin vessanpöntöillä.[3]

PC Engine SuperGrafx

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
SuperGrafx-malli

Konsolista julkaistiin päivitetty malli PC Engine SuperGrafx, myös nimellä SuperGrafx tai PC Engine SG. Konsolin nimi oli alun perin PC Engine 2.

Konsoli julkaistiin Japanissa vuonna 1989.[4]

Konsolin suoritin oli Hudson Soft HuC6280, joka oli päivitetty versio WDC 65C02 suorittimesta (MOS Technology MOS 6502).

PC Engine GT/TurboExpress

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

PC Engine GT on vuonna 1990 julkaistu käsikonsoli joka perustuu PC Enginen tekniikkaan. Konsoli julkaistiin Yhdysvalloissa nimellä TurboExpress.

Tunnetuimpiin PC Enginen peleihin kuuluvat esimerkiksi Bomberman '94, Akumajo Dracula X: Chi no Rondo, Gunhed, Devil's Crush, Parodius, R-Type ja Splatterhouse. PC Enginen peleistä monet ovat avaruusräiskintöjä tai japanilaisia tietokoneroolipelejä. Useat peleistä ovat kolikkopelikäännöksiä. PC Enginen maskottihahmo on Bonk, joka tunnettiin myös nimellä BC Kid. Bonkin tähdittämä Bonk's Adventure oli PC Enginen eniten myynyt peli. Yksi Bonk -peli käännettiin myös IBM PC:lle ja Amigalle nimellä B.C. Kid. Parasol Stars (Bubble Bobble -sagan kolmas osa) tehtiin alun perin nimenomaan PC Enginelle.

  1. a b The HuC6280 CPU shu.emuunlim.com. Viitattu 13.3.2017.
  2. a b c d Nutt, Christian: Stalled engine: The TurboGrafx-16 turns 25 Gamasutra. Viitattu 13.3.2017.
  3. MikroBitti 12/1989, sivu 8
  4. Systems pc-engine.co.uk. Viitattu 1.2.2017.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]