Tulimuurahainen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tulimuurahainen
Fire ants02.jpg
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Niveljalkaiset Arthropoda
Luokka: Hyönteiset Insecta
Lahko: Pistiäiset Hymenoptera
Alalahko: Hoikkatyviset Apocrita
Yläheimo: Vespoidea
Heimo: Muurahaiset Formicidae
Alaheimo: Myrmicinae
Suku: Solenopsis
Laji: invicta
Kaksiosainen nimi

Solenopsis invicta
Buren, 1972

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Tulimuurahainen Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Tulimuurahainen Commonsissa

Tulimuurahainen (Solenopsis invicta) on alun perin Etelä-Amerikassa esiintynyt Solenopsis-suvun muurahaislaji. Laji on kulkeutunut Etelä-Amerikasta Yhdysvaltoihin ja Yhdysvalloista vahingossa rahtilaivojen avulla Australiaan, Filippiineille, Taiwaniin ja Kiinan Guangdongin provinssiin. Tulimuurahaisista on tullut suuri ongelma niiden levinneisyysalueilla, se uhkaa joitakin eliöitä ja sen pistot aiheuttavat pahoja vammoja. Tulimuurahaista pidetäänkin yhtenä maailman sadasta haitallisimmasta vieraslajista.[1] Tulimuurahaisten yhteiskunnat liittyvät yhteen ja valtaavat uusia alueita.

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Väriltään punatulimuurahainen on punaoranssi. Ne ovat erittäin aggressiivisia varsinkin puolustautuessaan. Laji on erittäin sitkeä tuholaismyrkkyjä vastaan, samoin kuin faaraomuurahainenkin. Tulimuurahaiset pistävät myös erittäin aggressiivisesti ja suihkuttavat happoa, joka pystyy lamaannuttamaan suunnilleen sen itsensä kokoisen vihollisen.

Esiintymisalue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdysvaltojen eteläosan ruohomaa; kotoisin alun perin Etelä-Amerikasta.

Ravinto ja elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ravintona tulimuurahaisilla ovat pääasiassa muut hyönteiset, mutta syövät mettä, hedelmiä ja siemeniä. Yhdyskunnan koko voi olla jopa 255 000 yksilöälähde?.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tulimuurahaisia tuotiin Brasiliasta Yhdysvaltoihin pääasiassa laboratoriotutkimuksiin 1900–1950-lukujen aikana. Yhdysvaltain hallitus on vuodesta 1957 lähtien kuluttanut yli 200 miljoonaa dollaria muurahaisia torjuviin kemikaaleihin, mutta tuhoja aiheuttavia muurahaisia ei ole saatu hävitettyä. Siksipä toivotaankin, että loiskärpäset (Tachinidae) tappaisivat tulimuurahaisia tehokkaasti, vaikkakaan ne eivät tuhoa muurahaispopulaatiota kokonaan, on se keino kontrolloida sitä, mikäli se osoittautuu tarpeeksi tehokkaaksi.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. 100 of the World's Worst Invasive Alien Species Issg.org. Global Invasive Species Database. Viitattu 26.10.2010. (englanniksi)
  2. http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/200905139581427_ul.shtml

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]