Hoikkatyviset

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hoikkatyviset
WaspBuildingNest wb.jpg
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Niveljalkaiset Arthropoda
Luokka: Hyönteiset Insecta
Lahko: Pistiäiset Hymenoptera
Alalahko: Hoikkatyviset
Apocrita
Gerstaecker, 1867
Yläheimoja
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Hoikkatyviset Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Hoikkatyviset Commonsissa

Hoikkatyviset eli kapeatyviset[1] (Apocrita) on pistiäisten alalahko. Alalahkon nimi tulee takaruumiin etuosan kapeasta ”vyötäröstä”, joka on tunnusomainen suurimmalle osalle siihen kuuluvista hyönteisistä. Hoikkatyviset on perinteisesti jaettu kahteen luokkaan, joilla ei kuitenkaan ole varsinaista taksonomista merkitystä: myrkkypistiäisiin (Aculeata) ja loispistiäisiin (Parasitica). Ensin mainittuun kuuluvilla pistiäisillä takaruumiin kärjessä sijaitseva munanasetin on erikoistunut aseeksi, jolla ne kykenevät ruiskuttamaan myrkkyä saaliiseensa tai viholliseensa. Jälkimmäinen ryhmä on huomattavasti laajempi ja kattaa hieman sekalaisen joukon pistiäisiä, jotka sijoittavat munansa toisiin eläimiin, useimmiten toisten hyönteisten toukkiin.

Tunnetuimpia alalahkon yläheimoja ovat myrkkypistiäisiin lukeutuvat Vespoidea, johon kuluvat muun muassa ampiaiset ja muurahaiset ja Apoidea, johon kuuluvat mehiläiset ja kimalaiset.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Reijo Jussila: ”Kätköpistiäiset”, Suomen luonto. Selkärangattomat eläimet, s. 185. Porvoo: WSOY, 1998. ISBN 951-35-6373-1.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä eläimiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.