Tulilintu (mytologia)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ivan Bilibinin kuvitusta venäläiseen kansansatuun Tulilinnusta (1899).

Tulilintu (ven. жар-птица, Žar-ptitsa) on venäläisen kansanperinteen taianomainen lintu. Se kuvataan poikkeuksetta suureksi linnuksi, jonka höyhenpuku loistaa punaisena, oranssina ja keltaisena nuotion tavoin. Yksi sulka voi valaista koko huoneen. Myöhemmässä ikonografiassa Tulilintu on tulenvärisen riikinkukon kaltainen, töyhtöineen ja silmiä muistuttavine höyhenkuvioineen.

Tulilinnulla on keskeinen osa sadussa Iivana tsaarinpoika, Tulilintu ja harmaa susi. Tsaari lupasi valtakuntansa sille prinssille, joka onnistuisi pyydystämään Tulilinnun, jonka nähtiin noukkivan joka yö tsaarin puutarhasta sinne kasvaneet kultaomenat. Prinssit eivät saaneet lintua kiinni, mutta yksi heistä sai siltä pyrstösulan. Lintu ei enää tullut puutarhaan ja prinssit lähtivät etsimään sitä. Nuorin prinssi kohtasi matkallaan harmaan suden, jonka taikakeinojen avulla Tulilintu saatiin kukistetuksi. Muut prinssit surmasivat tehtävässä onnistuneen veljensä, mutta susi palautti tämän henkiin.[1]

Muissakin kansansaduissa Tulilinnun rooli on usein olla sankarin etsinnän kohde. Yleensä etsitään vain yhtä pyrstösulkaa. Igor Stravinski on luonut Tulilinnun legendan pohjalta musiikin balettiin Tulilintu.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Alf Henriksson & Disa Törngren & Lars Hansson: Suuri tarukirja, s. 386. Ruotsinkielinen alkuteos Hexikon. Suomentanut Hannu Hiilos ym.. Koko Kansan Kirjakerho, 1983. ISBN 951-864-014-9.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Bilibin, Ivan: Taikalinnun sulka: Venäläisiä kansansatuja. (Perysko Finista Jasna-Sokola; Skazka ob Ivanetsarevitse; Žar-ptitse i o serom volke; Vasilisa Prekrasnaja.) Suomentanut ja jälkipuheen kirjoittanut Raija Rymin. Espoo: Weilin + Göös, 1977. ISBN 951-35-1562-1.
Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Tulilintu (mytologia).
Tämä mytologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.