Tšernobog

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tšernobog, Crnobog, Czorneboh tai Zernebog (ven. Чернобог, Tšernobog, puol. Czarnobóg) on slaavilainen jumaluus, josta tiedetään vähän mutta josta on spekuloitu paljon. Kaikki eri kirjoitusasut tarkoittavat mustaa jumalaa. On epäselvää, kuinka tärkeä tämä jumala oli muinaisille slaaveille ja miten laajalti hänet tunnettiin.

Ainoa Tšernobogin mainitseva historiallinen lähde on saksalaispappi Helmoldin Chronica Slavorum 1100-luvulta. Helmold kuvaa teoksessaan vielä pakanuudessa pysytelleiden slaaviheimojen uskomuksia ja elintapoja. Hän kertoo, kuinka slaaveilla oli juhlissaan tapana kierrättää keskuudessaan pikaria samalla ylistäen hyvää jumalaa hyvistä asioista ja kiroten pahaa jumalaa pahoista asioista. Tässä yhteydessä Helmold mainitsee pahan jumalan nimeksi Zcerneboch.[1] On huomattava, että kyseessä on pikemminkin saksalaisen, slaavien kieltä ja tapoja tuntemattoman Helmoldin oma tulkinta kuin tarkka kuvaus. Ei myöskään tiedetä, onko kyseessä erillinen jumaluus vai jonkin toisen jumalan ilmentymä.

Slaavilaisen mytologian tutkijat pitivät mustan jumalan olemassaoloa kuitenkin tosiasiana ja olettivat, että sen vastaparina piti olla olemassa myös valkoinen jumala Belobog. Tästä dualistisesta käsityksestä tehtiin paljon pitkälle meneviä johtopäätöksiä hataralle pohjalle. Myöhemmin käsitys mustan ja valkoisen jumalan vastakkainasettelussa slaavilaisessa mytologiassa on vahvasti kyseenalaistettu.

Taiteessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ajatus pahasta slaavilaisesta jumalasta on kiehtonut monia taiteilijoita, ja Tšernobog onkin saanut paikan varsin monien kirjojen, elokuvien ja videopelien hahmona tai inspiraationa. Näihin sisältyvät

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Radcliffe, Amy: AMERICAN GODS History Primer: Czernobog, a.k.a. Chernobog Nerdist. 7.5.2017. Viitattu 21.10.2020. (englanniksi)
  2. Review: The Peshawar Lancers (S. M. STIRLING) literaturo.org. Viitattu 21.10.2020. (englanniksi)