Tsinghua-yliopisto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tsinghua-yliopisto
清华大学
Tsinghua-yliopiston hallinnollinen päärakennus.
Tsinghua-yliopiston hallinnollinen päärakennus.
Henkilökunta 3565 (opetushenkilökunta, "faculty", 12/2019)[1]
Opiskelijoita 50 394 (12/2019)[1]
Jatko-opiskelijoita 15 751 (tohtoriopiskelijat, 12/2019)[1]
Sijainti Kiina Peking, Kiina (40.0004°N, 116.3265°E)
Yhteistyö C9-liiga
Sivusto www.tsinghua.edu.cn
Tämä artikkeli kertoo Kiinassa sijaitsevasta yliopistosta. Tsing Huan kansallinen yliopisto sijaitsee Taiwanissa.
Tsinghua-yliopisto on Kiinan tasokkaimpia.
Yliopiston vanha pääportti.
Vuonna 1917 valmistunut pääauditorio sijaitsee vanhan kampuksen keskellä.

Tsinghua-yliopisto (yksink.: 清华大学; perint.: 清華大學; pinyin: Qīnghuá Dàxué; pinyinin mukaan Qinghua-yliopisto) on yksi Kiinan kansantasavallan maineikkaimmista ja arvostetuimmista yliopistoista. Se sijaitsee maan pääkaupungissa Pekingissä. Yliopiston kampus on kaupungin luoteisosassa Haidianin alueella.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tsinghua perustettiin vuonna 1911 entisten Qing-dynastian keisarillisten puutarhojen alueelle ja se toimi alkujaan valmistavana kouluna yhdysvaltalaisiin yliopistoihin pyrkiville kiinalaisille koululaisille. Tsinghuasta tuli yliopisto vuonna 1925, ja se nousi pian samalle tasolle kuin läheinen Pekingin yliopisto. Tsinghua- ja Pekingin yliopistojen välillä vallitsee edelleen tiukka kilpailu paremmuudesta.

Japanin hyökättyä Kiinaan vuonna 1937 pääkaupunkialueen kolme yliopistoa, Tsinghua, Peking ja Tianjinissa oleva Nankai, yhdistettiin väliaikaisesti ja siirrettiin sotaa pakoon maan lounaisosiin, mistä ne palasivat toisen maailmansodan jälkeen vanhoille paikoilleen. Kiinan sisällissota jakoi maan ja sen päätyttyä kommunistien voittoon osa Tsinghua-yliopistosta siirtyi kansallismielisten mukana Taiwaniin, jossa siitä muodostettiin oma yliopistonsa vuonna 1955. Kansantasavalta puolestaan yritti uudistaa koulutusjärjestelmäänsä Neuvostoliiton mallin mukaiseksi, minkä seurauksena 1952 Tsinghua menetti useita tiedekuntiaan, ja siitä tehtiin pelkkä monitieteellinen ammattikorkeakoulu. Kulttuurivallankumouksen aikaan 1966–1976 minkäänlainen normaali koulutus ei juuri ollut mahdollista. Kaaoksen ajan päätyttyä vuonna 1977 Tsinghua palasi kuitenkin nopeasti entiselleen, ja heti vuosikymmenen vaihteessa tehdyt uudistukset tekivät laajemmankin koulutuksen kirjon jälleen mahdolliseksi. 1980-luvulta alkaen yliopisto on valtion voimakkaan tuen avulla laajentunut ja kehittynyt hyvin korkeatasoiseksi oppilaitokseksi.

Nykytilanne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monissa yliopistovertailuissa Tsinghua sijoittuu Kiinan ensimmäiseksi. Se on erityisen tunnettu taloustieteellisestä ja insinöörikoulutuksestaan. Tsinghua-yliopisto jää toisaalta toiseksi naapurilleen Pekingin yliopistolle esimerkiksi oikeustieteen ja lääketieteen saralla. Monet Kiinan johtavista henkilöistä niin politiikassa, taloudessa, tieteessä kuin muillakin aloilla tulevat juuri näistä yliopistoista. Tunnetuimpia Tsinghuasta valmistuneita ovat muiden muassa Wolfin palkinnon 1984 voittanut matemaatikko Shiing-Shen Chern, vuoden 1957 fysiikan Nobel-palkinnon kahdestaan jakaneet Tsung-Dao Lee ja Chen Ning Yang sekä Kiinan entinen presidentti Hu Jintao.

QS World University Rankings listasi Tsinghua-yliopiston parhaiden yliopistojen listalla vuonna 2014 sijalle 47 kaikista ja sijalle 14 Aasian yliopistojen joukossa.[2]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Facts and Figures tsinghua.edu.cn. Viitattu 25.11.2020. (englanniksi)
  2. Tsinghua University QS World University Rankings. Quacquarelli Symonds. Viitattu 8.2.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]