Nanjingin yliopisto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nanjingin yliopisto
南京大學
南京大學大礼堂.jpg
Motto Sincerity, Simplicity, Sturdiness, Greatness, Endeavor to Learn, Urge to Act
Perustettu 258
Rehtori Chen Jun (陈骏)
Henkilökunta 3 000
Opiskelijoita 12 200
Jatko-opiskelijoita 9 900
Sijainti Nanjing, Jiangsu
Kiina
Kampus Gulou (keskusta)
Pukou, Xianlin (esikaupunki)
Yhteistyö WUN
Johns Hopkinsin yliopisto
Göttingenin yliopisto
Itä-Suomen yliopisto
Sivusto www.nju.edu.cn (kiinaksi)

Nanjingin yliopisto (perint.: 南京大學; yksink.: 南京大学; pinyin: Nánjīng Dàxué; arkikielessä 南大, Nándà) on Nanjingissa Kiinassa sijaitseva kansallinen yliopisto, jota pidetään yhtenä maan parhaista ja opiskelija-aineksen suhteen valikoivimmista. Sen historia johtaa vuoteen 258,[1] Yong'anin ajan ensimmäiseen vuoteen ja Wu-kuningaskuntaan, jolloin keisari Sun Xiu perusti yliopiston ja nimitti sen johtajaksi Wei Zhaon. Historian valossa Nanjingin yliopisto on siis yksi maailman vanhimmista korkeakouluista. Nykyisen kaltaiseksi moderniksi kiinalaisyliopistoksi se kehittyi kuitenkin varhain 1920-luvulla.

Nanjingin yliopisto on ollut kiinalaisyliopistojen edelläkävijöitä opetuksen ja tutkimuksen kehityksessä. Siellä otettiin ensimmäisenä käyttöön opiskelijalähtöinen opetustapa. Nanjingin yliopisto oli myös ensimmäinen kiinalaisyliopisto, joka otti vastaan sekä mies- että naisopiskelijoita. Se alkoi tarjoamaan ensimmäisenä myös tohtoriopintoja.

Nanjingin yliopistossa opiskelee vuonna 2009 yli 2 000 ulkomaista opiskelijaa. Esimerkiksi yhdysvaltalaisia opiskelijoita on siellä enemmän kuin missään muussa kiinalaisyliopistossa.

Toukokuussa 2009 avattu The Sino-Finnish Environmental Research Centre (SFERC) on Itä-Suomen ja Nanjingin yliopistojen yhteinen, viimeksi mainitun kampuksella, Nanjingissä sijaitseva ympäristöntutkimuskeskus. Se on ensimmäinen suomalaisten yliopistojen perustama etäkampus ulkomailla.

Alumneita, henkilökuntaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Viite: Sitten vuoden 258, Nanjingissä sijaitseva julkinen korkeakoulu on kokenut muutoksia jokaisen dynastian tai aikakauden vaihtumisen myötä. Liangjiangin korkeampi normaalikoulu (p. 1902) suljettiin 1911 lopussa kun Qing-dynastia kaatui. Vuonna 1915 Kiinan tasavallan perustamisen jälkeen, Nankingin korkeampi normaalikoulu perustettiin korvaamaan Liangjiangin koulu. Vuonna 1949 Kiinan tasavallan vaihduttua Manner-Kiinassa Kiinan kansantasavallaksi nimi vaihtui puolestaan Kansallisesta keskusyliopistosta Nanjingin yliopistoksi. Kulttuurivallankumouksen aikana, vuoden 1966 jälkeen, yliopisto keskeytti kahdesti opiskelijoiden sisäänoton, yhteensä kuudeksi vuodeksi.


Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Nanjingin yliopisto.
Tämä koulutukseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.