Trumpettipuut

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Trumpettipuut
Alabamantrumpettipuu (Catalpa bignonioides)
Alabamantrumpettipuu (Catalpa bignonioides)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Lamiales
Heimo: Bignoniakasvit Bignoniaceae
Suku: Trumpettipuut Catalpa
Scop.[1]
Katso myös

  Trumpettipuut Wikispeciesissä
  Trumpettipuut Commonsissa

Trumpettipuut (Catalpa) kuuluvat bignoniakasveihin. Suvussa on kymmenisen lajia. Luontaisena trumpettipuita kasvaa Itä-Aasiassa, Pohjois-Amerikassa ja Länsi-Intian saarilla.[2]

Trumpettipuut ovat kesävihantia, vankkaoksaisia, isolehtisiä puita, jotka valkeine kukintoineen muistuttavat hieman hevoskastanjaa. Trumpettipuut puhkeavat lehteen Keski-Euroopassakin hyvin myöhään, vasta kesäkuun alussa, jolloin kaikki muut puut ovat jo lehdessä. Lehdet ovat hieman herttamaisia ja pyöreätyvisiä. Terttumaiset valkoiset torvimaiset kukinnot muistuttavat rakenteeltaan keisaripuun kukkia. Kukista (3 cm) kehittyy syksyllä erikoisennäköisiä, jopa 40 cm pitkiä, hyvin hoikkia, riippuvia kotahedelmiä, jotka sisältävät karvaisia siemeniä. Ruskeat siemenkodat säilyvät lehdettömillä oksilla kevääseen saakka, ja niiden perusteella puun tunnistaminen on helppoa. Siemenkotien ulkonäön perusteella Yhdysvalloissa puuta kutsutaan papupuuksi (bean tree). Trumpettipuun kaarna on ruskeaa, uurteista ja muistuttaa hieman tervalepän kaarnaa.

Varsinkin kukkiessaan komeat trumpettipuut ovat Etelä- ja Keski-Euroopassa suosittuja katu- ja puistopuita. Keltatrumpettipuu (Catalpa ovata) menestyy Ruotsissa Upsalan korkeudelle saakka. Suomessa se on jotenkuten menestynyt, kukkinut ja tuottanut siemeniä aivan etelässä suotuisilla paikoilla.

Euroopassa yleisimmät tavattavat lajit ovat amerikkalaiset loistotrumpettipuu (Catalpa speciosa) ja alabamantrumpettipuu (Catalpa bignonioides). Liuskalehtinen keltatrumpettipuu (Catalpa ovata) on kotoisin Kiinasta. Liljatrumpettipuu (Catalpa × erubescens) on kestävä alabamantrumpettipuun ja keltatrumpettipuun risteymä.

Trumpettipuulajeja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. ITIS
  2. H. G. Richter and M. J. Dallwitz Commercial timbers (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kasveihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.