Triptaanit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ritsatriptaani, kauppanimeltään Maxalt on triptaaneihin kuuluva lääke.

Triptaanit ovat migreenin akuuttihoidossa käytettäviä lääkkeitä. Triptaanit sitoutuvat 5-HT1- eli serotoniinireseptoreihin supistaen migreenikohtauksessa laajenneita aivojen ja muun pään alueen verisuonia, estämällä tulehdusreaktiota sekä vähentämällä kipua. 50–80 prosentissa tapauksista triptaanit lievittävät migreenioireita noin kahden tunnin kuluessa lääkkeen ottamisesta. Hyvien hoitotulosten ja vähäisempien haittavaikutusten vuoksi triptaanit ovat syrjäyttäneet migreenin hoidossa aiemmin käytetyt torajyväalkaloidit; kuten esimerkiksi ergotamiinin jota käytettiin aikaisemmin kofeiinin kanssa yhdistelmälääkkeenä.

Triptaanien käyttöä voivat estää iskeeminen sydänsairaus, Prinzmetalin angiina, tuore TIA, lukinkalvonalainen verenvuoto, aivoinfarkti, hoitamaton tai muuten korkea verenpaine ja vaikea munuaisten vajaatoiminta. Triptaanien haittavaikutuksina esiintyy väsymystä, huimausta sekä kaulassa ja ylärintakehässä ilmenevää painon tai puristuksen tunnetta, joka ei ilmeisesti liity sepelsuoniin. Triptaaneilla voi olla haitallisia yhteisvaikutuksia ergotamiinin ja sen johdannaisten kanssa, selektiivisten serotoniinin takaisinoton estäjien ja serotoniinin-noradrenaliinin takaisinoton estäjien kanssa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuraavat triptaanit kuuluvat anatomis-terapeuttis-kemiallisessa lääkeluokituksessa (ATC) luokkaan N02CC eli selektiiviset 5HT1-reseptoriagonistit.

sumatriptaani ritsatriptaani naratriptaani eletriptaani
Sumatriptan.svg Rizatriptan.svg Naratriptan structure.png Eletriptan skeletal.svg
almotriptaani frovatriptaani avitriptaani tsolmitriptaani
Almotriptan skeletal.svg Frovatriptan structure.svg Avitriptan.png Zolmitriptan.svg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Koulu, Markku; Mervaala, Eero (toim.): Farmakologia ja toksikologia. Kuopio: Medicina, 2013. ISBN 978-951-97316-5-0.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.