Yhdistelmälääke

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Yhdistelmälääkkeet)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vanha Vesparax-lääkepakkaus. Vesparax sisälsi kolmea voimakkaasti väsyttävää lääkeainetta.

Yhdistelmälääke on lääke jossa vaikuttavia aineita on kaksi tai useampia. Joitakin lääkeaineita käytetään yhdistelmävalmisteina esimerkiksi siksi että ne tehostavat hyvin toistensa vaikutusta, tai joidenkin yhdistelmälääkkeiden eri ainesosat vaikuttavat kehon eri osa-alueisiin, luoden näin yhdessä halutunlaisen yhteisvaikutuksen.

Yhdistelmälääkkeitä ovat esimerkiksi monet yskänlääkkeet joissa voi olla samassa mikstuurassa erikseen yskänärsytystä ja limaa irrottavia ainesosia; tai kipulääkkeet joissa on parasetamolia ja kodeiinia, jotka voimistavat toistensa analgeettista vaikutusta.

Yhdistelmälääkkeitä ja niiden käyttötarkoituksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdistelmälääkkeitä

Nukahtamislääkkeet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sir. Ephedrin -yskänlääke sisältää efedriiniä ja dekstrometorfaania

Kipulääkkeet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Panacod Kodeiini 30 mg ja parasetamoli 500 mg. Panacod on keskivaikeiden kipujen hoitoon tarkoitettu särkylääke.[3] Panacodin sisältämää parasetamolia myydään sellaisenaan käsikauppalääkkeenä, ja se toimii jo itsessään hyvänä särkylääkkeenä. Panacodissa on kodeiinia joka voimistaa parasetamolin vaikutusta huomattavasti ja joka muuttuu elimistössä morfiiniksi CYP2D6-entsyymin vaikutuksesta.
  • Vicodin Hydrokodoni 2,5 mg – 10 mg ja parasetamoli 750 mg. Toimii kuten yllä mainittu Panacod, mutta hydrokodoni on myös itsessään voimakas kipulääke. Sen on todettu olevan 1,5 kertaa ekvivalenttia määrää oraalisesti annostelua morfiinia voimakkaampi analgeetti.[4] Vicodinia ei myydä Suomessa.
  • Paramax Comp Paramax Comp sisältää yhtä tablettia kohden 500 mg parasetamolia ja 65 mg kofeiinia.[5] Kofeiini tehostaa parasetamolin vaikutusta ja tekee näin lääkkeestä muita tavallisempia parasetamolivalmisteita voimakkaamman särkyä poistavalta teholtaan. Paramax Comp on ns. käsikauppalääke, eli sitä saa apteekista ilman reseptiä.
  • Somadril Comp Karisoprodoli 200 mg, parasetamoli 160 mg ja kofeiini 32 mg. Somadril Comp on lihasrelaksantti jolla on voimakas analgeettinen vaikutus. Sillä hoidetaan mm. eri syistä johtuvaa lihasjännitystä, jännityspäänsärkyä ja dysmenorreaa eli kuukautiskipuja. Somadril Compin sisältämä karisoprodoli rentouttaa lihaksia, parasetamoli lievittää särkyä ja kofeiini tehostaa edellä mainittujen vaikutusta.[6] Somadril Compin valmistus on kuitenkin toistaiseksi lopetettu. Karisoprodolin käytön on todettu johtavan tuskallisiin lihaskramppeihin, aiheuttavan riippuvuutta ja lisäksi lääkkeen väärinkäyttö on ollut huomattavan yleistä sen euforisoivan vaikutuksen vuoksi.

Muut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fucicort sisältää antibioottia ja kortisonia
  • Codesan Comp Kodeiini, 3,13 mg/ml; efedriini, 1,25 mg/ml difenhydramiini, 1,25 mg/ml ja kokillaanauute, 0,44 mg/ml. Codesan Comp. on voimakas yskänlääke jonka kodeiini ja difenhydramiini estävät yskänärsytystä, efedriini irrottaa limaa ja laajentaa kauhkoputkea ja kokillaanauute irrottaa limaa.[8]
  • Candesartan/Hydrochlorothiazide Orion on verenpainelääke jossa on sekä itse varsinaisesti verenpainetta alentavaa kandesartaania, ja hydroklooritiatsidia joka on diureetti, ja näin laskee verenpainetta.[9] Lääkettä määrätään potilaille joilla pelkästään kandesartaani- tai hydroklorotiatsidi-hoito ei ole laskenut verenpainetta riittävästi. Kyseisen yhdistelmälääkkellä toteutettavaan hoitoon voidaan siirtyä, jos voidaan harkita, että sen kliinisesti tarkoituksenmukaista. Hoidon mahdollinen este on tablettien sisältämä laktoosi, jos potilaalla on esimerkiksi vaikea laktoosi-intoleranssi.[9]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]