Transport Tycoon

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Transport Tycoon
OpenTTD-klooni pelistä.
OpenTTD-klooni pelistä.
Kehittäjä Chris Sawyer
Julkaisija Microprose
Jakelija App Store
Suunnittelija Chris Sawyer
Säveltäjä John Broomhall
Ohjelmoija Chris Sawyer[1]
Julkaistu
Lajityyppi strategiapeli
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Alusta MS-DOS, PlayStation, Windows
Jakelumuoto levyke, CD
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Transport Tycoon on Chris Sawyer Productionsin kehittämä ja MicroProsen julkaisema strategiapeli. Peli on julkaistu vuonna 1994 DOS:lle ja PlayStationille.

Myöhemmin julkaistu Transport Tycoon Deluxe (TTD) on saatavilla sekä MS-DOSille että Windowsille.

Vuonna 2013 pelistä julkaistiin mobiililaitteille versio, jonka kehityksessä oli mukana Origin8.[2]

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä pelaaja hallitsee kuljetusyhtiötä. Pelaaja kilpailee muiden tietokone- tai ihmispelaajien kanssa (voi pelata myös ilman vastustajaa) mahdollisimman suurista tuotoista kuljettamalla matkustajia, postia ja erityyppistä rahtia linja-autoilla, rekoilla, junilla, laivoilla tai lentokoneilla.

Jotta pelaaja voisi rakentaa kuljetusverkon, pitää hänen ensiksi rakentaa asema, satama tai lentokenttä. Useammat kuljetustyypit voivat jakaa saman aseman eli terminaalin. Asemalle kerääntyy matkustajia tai tavaroita, kunnes ne lastataan ja viedään muualle. Tehokkuus, jolla tavaroita lastataan, tallentuu. Mitä parempi tehokkuus, sitä enemmän kuljetettavaa asemalle tulee muiden kilpailevien asemien sijaan.

Muita pakollisia osia kuljetusverkossa ovat kuljetusvälineet. Kuljetusvälineet rakennetaan kullekin tyypille tarkoitetulla varikolla. Tarvitaan myös teitä tai rautateitä. Kaupungeilla on omat tieverkostonsa, mutta lisää teitä tarvitaan niiden yhdistämiseksi.

Kun matkustajat tai tavarat on lastattu asemalta ja sitten kuljetettu toiselle asemalle, jolla on kysyntää (esimerkiksi kaupunki ottaa vastaan matkustajia), niin pelaajan yhtiö saa tuottoa matkan, ajan ja määrän perusteella. Näiden suhteet vaihtelevat kuljetettavan tavaratyypin mukaan. Pelissä on tilastoruutu, mistä näkee kuinka paljon mistäkin rahtityypistä maksetaan suhteessa käytettyyn aikaan.

Avustukset ovat pelin yksi tapa kannusta pelaajaa laajentamaan kuljetusverkkoa. Aina välillä avustus tarjotaan tietyn rahtityypin kuljettamisesta kahden paikan välillä. Ensimmäinen yhtiö, joka tämän toteuttaa, saa avustuksen vuodeksi. Tällä reitillä kuljetettavasti rahtityypistä maksetaan moninkertainen summa.

Ajan kuluessa kaupungit kehittyvät ja laajentuvat, uusia tehtaita, maatiloja ja muita laitoksia rakennetaan. Syntyy uusia reittejä, joista pelaaja voi saada tuottoa. Myös uusia, parempia kuljetusvälineitä kuten Maglev-junia tulee käytettäväksi ja myöhemmin ne korvaavat vanhat mallit. Pelaajan on siksi myös päivitettävä rautatieverkostoa yhteensopivaksi uudentyyppisten junien kanssa.

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chris Sawyer sai ajatuksen pelistä, joka yhdisti Sid Meierin Railroad Tycoonin pelimekaniikan elementit isometristä projektiota käyttävään koodiinsa.[1][2] Ajatuksesta syntyi Transport Tycoon, jonka Microprose julkaisi vuonna 1994.[2]

Kun Sawyer teki sopimuksen MicroProsen kanssa pelistä oli noin puolet valmiina.[1] Sawyer teki MicroProsen tuottajalle aikataulun tehtävistä asioista ja mitä niiden tekoon tarvittaisiin aikaa.[1] Sawyer puolitti aika-arvionsa, mutta onnistui voittamaan arviot ja peli oli valmiina 4–5 kuukautta myöhemmin.[1] Osa suunnitelluista tavoitteista jäi pois kehityksen aikana, mutta peliin tuli myös asioita, joita hän ei alun perin suunnitellut siihen tulevan.[1] Osa parannuksista, jotka eivät toimineet alkuperäisessä pelissä päätyivät Deluxe-versioon.[1]

Transport Tycoon Deluxe säilytti pelin onnistuneita osia, mutta lisäsi muunnelmia pelimaailmasta ja paransi käyttöliittymää sekä junien ohjausta.[1]

Julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun Transport Tycoon poistui myynnistä, pelin luoja Chris Sawyer julkaisi pelin vapaasti ladattavaksi.lähde? Latausmahdollisuus poistui, kun peli tuli uudestaan markkinoille.

Sawyerin mukaan Chris Sawyer's Locomotion (2004) on "henkinen seuraaja" Transport Tycoonille.[2]

OpenTTD[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

OpenTTD ilmainen avoimen lähdekoodin itsenäinen uusintaversio pelistä.[3] Pelin perusidea on säilytetty ennallaan, mutta siihen on lisätty useita uusia ominaisuuksia, laajennuksia ja parannuksia.

TTDPatch[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monet harrastelijakehittäjät ja kokeneet pelaajat alkoivat pian kaivata peliin lisää toimintoja ja totesivat, että pelissä oli muutenkin paljon parantamisen varaa. Ensimmäisten korjausten kehittäminen alkoi vuonna 1999. Josef Drexler halusi korjata joitakin pelin virheitä ja tuoda siihen uusia ominaisuuksia. Samalla hän oppi pelin ohjelmakoodista yhä enemmän ja enemmän. Esimerkiksi junien uudet merkkivalot, vetureiden yhdistäminen moninvetoon, tyyli ja nopeus ovat kaikki paranneltuja tai eteenpäin kehiteltyjä.

Ajan kanssa TTDPatch houkutteli viimein lisää kehittäjiä. Kuten erästä kuljetuspeliä Simutransia, myös TTDPatchia kehittää nykyisin joukko ohjelmoijia ja aktiivinen yhteisö tukee heidän työtään luomalla uusia ajoneuvoja, grafiikoita ja jopa kokonaisia paketteja (mm. Suomen junamallien kokoelma on kehitteillä, joten jossain vaiheessa tulevaisuudessa voi olla mahdollista pelata VR:n junilla — niin uusilla kuin vanhoilla).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h Chris Sawyer (Transport Tycoon/RollerCoaster Tycoon) – Interview arcadeattack.co.uk. 10.8.2018. Viitattu 5.6.2022. (englanniksi)
  2. a b c d Wesley Yin-Poole: A big interview with Chris Sawyer, the creator of RollerCoaster Tycoon eurogamer.net. 3.3.2016. Viitattu 5.6.2022. (englanniksi)
  3. Graham Smith: Open Transport Tycoon Deluxe, one of the wonders of PC gaming, is coming to Steam rockpapershotgun.com. 6.2.2021. Viitattu 5.6.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]