OpenTTD

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
OpenTTD
Kehittäjä OpenTTD-projekti
Jakelija Steam ja GOG.com
Julkaistu 22. lokakuuta 2014[1]
Lajityyppi taloussimulaatiopeli
Pelimuoto yksin- tai moninpeli
Alusta Windows, BSD, GNU/Linux, Solaris, Mac OS X
Lisenssi GPLv2
Jakelumuoto digitaalinen lataus
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla
Kuvankaappaus, jossa käytetään vapaita OpenGFX-grafiikoita.

OpenTTD on avoimen lähdekoodin taloussimulaatiopeli. Peli on itsenäinen uusintaversio Chris Sawyerin pelistä Transport Tycoon Deluxe (TTD).[2] Peli matkii Transport Tycoon Deluxea sekä lisää siihen uusia ominaisuuksia.[3] Peli toimii muun muassa Mac OS X-, Microsoft Windows-, FreeBSD- ja GNU/Linux-käyttöjärjestelmillä. OpenTTD on käännetty yli 50 eri kielelle, myös suomeksi.[4]

OpenTTD on kirjoitettu lähes kokonaan C-ohjelmointikielellä, osin hyödyntäen Transport Tycoon Deluxesta disassembloitua ohjelmakoodia.lähde? Ennen versiota 1.0.0 peli vaati alkuperäiset Transport Tycoon Deluxen grafiikkatiedostot. Pelistä julkaistiin huhtikuussa 2010 versio 1.0.0, jossa myös kaikki grafiikka ja äänet on tehty uudelleen ja julkaistu samalla lisenssillä kuin OpenTTD. Tällöin koko peliä voidaan levittää vapaasti ja sitä pääsevät pelaamaan myös ne, jotka eivät ole hankkineet kopiota Transport Tycoon Deluxesta. Pelissä voidaan yhä käyttää alkuperäisen Transport Tycoon Deluxen datatiedostoja, joita ei voida levittää lisenssin perusteella OpenTTD:n mukana.

Pelin kulku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin alussa pelaajalla on ainoastaan rahaa käytettävissä, tosin sekin on lainattua. Pelaaja joutuu välittömästi aloittamaan rautateiden, linja-autoreittien, kuorma-autoreittien, laiva- tai lentoliikenteen rakentamisen kaupunkien tai teollisuuslaitosten välillä saadakseen yrityksen kannattavaksi. Peli aloitetaan tyypillisesti rautateiden tai linja-autoreittien rakentamisella (rautatiet ovat näistä yleensä tuottoisampia, mutta vaativat enemmän rahaa toiminnan alkuun saamiseksi). Reiteillä voi kuljettaa useita erilaisia rahtityyppejä, esimerkiksi matkustajia, postia, arvotavaroita, kivihiiltä, öljyä, tavaroita tai puutavaraa. Kunkin rahtityypin tuotto riippuu kuljetusetäisyydestä ja -nopeudesta. Erittäin lyhyet reitit eivät usein ole tuottoisia eivätkä myöskään erittäin pitkät, koska tällöin kuljetuksen liian pitkä kesto vähentää saatavaa rahaa. Eri rahtityypeillä on eri hinnat, eli kuinka paljon mistäkin saa rahaa. Kivihiili on kaikkein tuottoisin rahtityyppi. Rahdin tuotoissa tapahtuu usein muutoksia ja kaupungit saattavat yhtäkkiä sulkea tehtaitaan yms, mikä tuo lisää haastetta peliin.

Tyypillisesti pelin kestettyä muutaman vuoden (vuosi kestää noin 15 minuuttia) pelaajalla on jo useita reittejä raaka-aineita tai matkustajia/postia kuljettavilla reiteillä. Toisaalta varsinkin vaikeammilla vaikeusasteilla alussa saattaa liiketoiminta olla heikosti tuottavaa, jolloin laajentuminen on miltei mahdotonta ja rahan kertymistä täytyy odottaa. Pelin edelleen edetessä uusia kulkuneuvoja tulee mahdolliseksi ostaa, joten reittejä joutuu rakentamisen jälkeen useinkin kehittämään. Vanhat kulkuneuvot myös lopulta saavuttavat käyttöikänsä (tämän voi tosin pelin asetuksista poistaa), jolloin ne on syytä vaihtaa paremman toimivuuden takaamiseksi. OpenTTD mahdollistaa myös vanhentuneiden kulkuneuvojen automaattisen uusiutumisen. Tämä kuitenkin vaatii rahaa.

Strategia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä on huomattavaa strategista syvyyttä varsinkin moninpelissä. Mikäli tavoite on saada kaikkein korkein tuotto, tulee kuljetettavien rahtimäärien olla suuria ja kulkuneuvojen melko nopeita. Tämä asettaa haasteita myös rautateiden rakentamiseen – mitä suorempi ja tasaisempi rata, sitä nopeammin juna pääsääntöisesti kulkee. Myös käytettävien kulkuneuvojen valinta vaatii strategista ajattelua – vaihtoehtoina ovat usein edullinen ja hitaahko sekä kallis ja nopea vaihtoehto, kuin myös useita ääripäiden välissä.

Pelin ehkä haastavin osuus on reittien suunnittelu ja järjestäminen mahdollisimman toimiviksi. Esimerkiksi rautatien toteuttamiseksi on useita eri ratavaihtoehtoja – kaksiraiteinen rata (kallis rakentaa, mutta erittäin tehokas), yksiraiteinen rata (mahdollistaa käytännössä ainoastaan yhden junan liikennöimisen reitillä) sekä näiden yhdistelmä, kohtauspaikoilla varustettu yksiraiteinen rata. Rahtia on myös mahdollista siirtää kesken reitin kulkuneuvosta toiseen, esimerkiksi junasta laivaan.

Omaa vaihtelua peliinsä tuo myös kaupunkien kasvu ja pelaajan yhtiön suhteet kaupunkiin. Huonoilla suhteilla esimerkiksi kaupungin alueelle rakentaminen voi muuttua mahdottomaksi. Tällöin tosin viranomaiset voidaan yrittää lahjoa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rubidium: OpenTTD 1.4.4 22.10.2014. OpenTTD Team. Arkistoitu 20.3.2015. Viitattu 26.11.2014. (englanniksi)
  2. Graham Smith: Open Transport Tycoon Deluxe, one of the wonders of PC gaming, is coming to Steam rockpapershotgun.com. 6.2.2021. Viitattu 5.6.2022. (englanniksi)
  3. About openttd.org. Viitattu 5.6.2022. (englanniksi)
  4. About OpenTTD Team. Viitattu 25.8.2014. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta OpenTTD.