Tractor pulling

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Traktoriurheilu)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Amerikkalainen Super Stock-luokan traktori.

Tractor pulling eli suomalaisittain traktoriveto, on moottoriurheilulaji, jossa traktori tai muu vetoajoneuvo vetää maaradalla mahdollisimman pitkän matkan jarruvaunua, jonka kuormitus kasvaa vetomatkan edetessä. Rata on 130 metriä pitkä (turva-alue mukaan luettuna) ja 10 metriä leveä. Full pull eli täysi veto saavutetaan, kun traktori on vetänyt jarruvaunua vähintään 100 metriä. Full pullin vetäneet menevät finaaliin eli pull offiin, joka ajetaan raskaammilla vaunun asetuksilla. Pull-offissa pisimmälle vetänyt on luokan voittaja. Lajin ensimmäiset kilpailut järjestettiin Yhdysvalloissa vuonna 1929. Suomeen laji tuli vuonna 1985. Ensimmäiset SM-Kisat järjestettiin Myrskylässä.[1] Suomen ehkä tunnetuimpia tiimejä ovat Herlevi Pulling Team ja Mad Max Pulling Team. Ensimmäisen Euroopan mestaruuden voitti pohjoismaihin Mikko Perä 4400 kg Super Stock luokassa Ranskan Bernayssa vuonna 1992.

Kilpailuluokat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vakiotraktorit, eli Farmi -luokka. Neljässä eri painoluokassa; 2.5, 3.5, 6 ja 8 tonnia. Kuten nimikin jo kertoo, ovat luokan traktorit miltei vakiokoneita. Säännöt rajaavat muutokset minimaallisiksi ja tästä syystä luokka tarjoaa edullisen lähtöpohjan pulling harrastukselle.

Super Farmi –luokka on uusi tulokas pullingissa. Luokka sijoittuu kustannuksiltaan farmi-luokan ja Pro Stockin välimaastoon. Super farmeissa virittäminen ja moottorin vaihtaminen on sallittua, mutta kierrosrajoituksen ansiosta kustannukset pysyvät kohtuurajoissa. Super Farmissa ajetaan kahdessa painoluokassa; 3-tonniset (max 4 sylinteriä, 5,5 litraa) sekä 4,5-tonniset (max 6 sylinteriä, 8,3 litraa).

Pro Stock -luokassa sallitaan jo enemmän muutoksia. Se tarjoaa haastetta kun Farmista tai Super Farmista on kerätty tarpeeksi kokemusta. Toki näistä luokista voi siirtyä mihin luokkaan haluaa, mutta Pro Stock dieselmoottoreineen on luonnollinen jatko. Luokassa kilpaillaan 3.5 tonnin painoluokassa. Moottorien tehot lähentelevät huipputraktoreissa jo 2000 hevosvoimaa. 

Super Stock -luokka sallii jo huomattavasti vapaamman rakentelun ja muun muassa alkoholin käyttö polttoaineena on sallittua. Moottorin lohkon tulee olla alkuperäinen. Painoluokka on Pron tavoin 3.5 tonnia. Varsinkin metanolikäyttöisten moottorien tehot ovat jopa yli 3 000 hevosvoimaa. 

Modified -luokka tunnetaankin jo 'rakennettuina'. Rakentelu on melko vapaata, mutta painoluokittain rajoitetaan moottorien lukumäärää tehopiste -taulukon mukaan. Lisäksi turvallisuusmääräykset ovat tiukat. Painoluokat ovat 950 kiloa eli Mini, 2.5, 3.5 ja 4.5 tonnia. Modified luokka tarjoaa ajoittain melko villejäkin ratkaisuja, esimerkkinä Hollantilainen 950 kilon luokan traktori, jossa on moottorina Rolls-Royce Griffon. Kyseiselle moottorille ilmoitetaan painoksi 950 kiloa. Euroopassa Modified traktoreilla ajetaan jopa 5.4 tonnin painoluokassa, silloin moottorien yhteisteho voi olla liki 10 000 hevosvoimaa. 3.5 ja 4.5 tonnin luokissa käytetään yleensä viittä V-8 remmiahdettua moottoria tai kolmea v12 moottoria - tehoa noin 6 000 - 9 000 hevosvoimaa.

Race Trucks eli Kuorma-auto luokka jossa maksimi paino on 8500 kg mukaan lukien kuljettaja, öljy-, vesi-, ja polttoainetäytöt. Auton ulkoasun tulee olla sama kuin sarjavalmisteisen.Vain dieselpolttoainetta käyttävä moottori sallitaan ja sen tulee olla peräisin sarjavalmisteisesta kuorma-autosta.  

Jarruvaunu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Painonsiirtolaite, jota alan normaalissa kielenkäytössä kutsutaan jarruvaunuksi tai lavetiksi, on joko yhdellä tai kahdella akselilla varustettu eräänlainen perävaunu. Sen etuosan alla on kitkalevy, johon kohdistuva paino lisääntyy tasaisesti vedon aikana. Kitkalevyn ohella jarruvaunun toinen oleellinen osa on painolaatikko, jossa on tietty määrä tietyn kokoisia valurauta- tai valurauta-betonipainoja. Tämä painolaatikko on vedon alkaessa vaunun takaosassa, jolloin sen paino kohdistuu kokonaan vaunun takapyöriin. Vaunun lähtiessä liikkeelle painolaatikko lähtee siirtymään eteenpäin lisäten kitkalevyyn kohdistuvaa painoa vähitellen. Painolaatikon siirtymisnopeutta säädellään erityisellä vaihteistolla. Euroopassa jarruvaunuja on kahta tyyppiä, niin sanottuja isoja vaunuja ja minijarruvaunuja.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Suomen traktoriurheiluliitto: Mitä on Tractor Pulling? Viitattu 26.3.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]