Tony Banks

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Banks vuonna 2007.

Tony Banks (oik. Anthony George Banks, s. 27. maaliskuuta 1950) on itseoppinut englantilainen muusikko; pianisti, kitaristi ja säveltäjä. Hän perusti Genesis-yhtyeen 60-luvun lopulla yhdessä Peter Gabrielin kanssa ja on nykyään yhdessä Mike Rutherfordin kanssa toinen yhtyeen kahdesta jäsenestä, jotka ovat kuuluneet siihen koko sen olemassaolon ajan.

Genesiksessä Banksin pääasiallinen tehtävä oli toimia kosketinsoittajana, mutta hän osallistui 12-kielistä kitaraa soittaen jonkin verran myös muutamien yhtyeen kappaleiden kitaraosuuksiin yhdessä Mike Rutherfordin ja Steve Hackettin kanssa. Tällaisia kappaleita ovat mm. ”The Musical Box” sekä intro-osa kappaleessa ”Supper's Ready”. Vain Tony Banksin nimiin kirjattuja Genesis-kappaleita ovat mm. ”Mad Man Moon”, ”One for the Vine”, ”Afterglow” ja ”Burning Rope”.

Peter Gabrielin ja Steve Hackettin jätettyä Genesiksen Banks oli kolmesta jäljelle jääneestä jäsenestä (Banks, Mike Rutherford ja Phil Collins) ensimmäinen, joka julkaisi soololevyn. Banksin soolotuotanto jäi kuitenkin melko vähälle huomiolle Genesiksen yleisöltä, toisin kuin Rutherfordin ja Collinsin soololevyt, joista tuli menestyksiä.

Banks on käyttänyt soololevyillään useita vierailevia solisteja, mm. Fish, Nik Kershaw, Toyah Willcox ja Kim Beacon. Toisella soololevyllään The Fugitive Banks toimi itse vokalistina.

Banks on säveltänyt myös elokuvamusiikkia. Hän kirjoitti Quicksilver-elokuvan soundtrackin. Lisäksi hän on tehnyt musiikkia elokuviin The Wicked Lady ja Star Trek: The Next Generation. Genesiksen jäätyä tauolle vuonna 1998 Banks jatkoi musiikin säveltämistä ja julkaisi vuonna 2004 levyllisen orkesterimusiikkia: Seven: A Suite for Orchestra.

Banks on ollut syntetisaattorien käytön tärkeimpiä pioneereja. Vaikka hänen käyttämänsä kosketinsoitinkalusto on ollut moninaista vuosien varrella, niin tietyt soittimet ovat olleet hänen suosiossaan pitkän uran aikana. Näitä ovat akustinen piano (jota hän käytti kaikilla levyillään vuoteen 1983 asti), Mellotron (aluksi MK II ja myöhemmin M400) sekä Hammond-urut (aluksi L-122 ja myöhemmin T-102).

Soolodiskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • 1979 A Curious Feeling
  • 1983 The Wicked Lady
  • 1983 The Fugitive
  • 1986 Soundtracks
  • 1989 Bankstatement
  • 1992 Still
  • 1995 Strictly Inc
  • 2004 Seven: A Suite for Orchestra

Banksin käyttämät soittimet ja laitteet Genesiksen levyillä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Tony Banks.