Tom Fletcher

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tom Fletcher lokakuussa 2006.

Thomas Michael ”Tom” Fletcher (s. 17. heinäkuuta 1985 Harrow, Lontoo) on toinen brittiläisen popyhtye McFlyn laulaja-kitaristeista. Hän on myös säveltänyt ja sanoittanut suuren osan yhtyeen kappaleista. Yhtyeeseen kuuluu lisäksi Danny Jones (laulu, kitara), Dougie Poynter (basso) ja Harry Judd (rummut). McFly nousi kuuluisuuteen, kun heidän ystävänsä Busted-yhtyeestä kutsuivat heidät mukaan kiertueelleen maaliskuussa 2004. Musiikkialalla ja Youtubesta tunnettu Carrie Hope Fletcher on Tomin pikkusisko.

Fletcher asuu Pohjois-Lontoossa yhdessä vaimonsa Giovannan, kahden poikansa ja kolmen kissansa kanssa.

McFly[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fletcher soittaa yhtyeessään kitaraa sekä joskus pianoa. Hän perusti McFlyn sen jälkeen, kun ei tullut valituksi englantilaiseen Busted-yhtyeeseen. Fletcher kirjoittaa suurimman osan yhtyeensä lauluista yhdessä yhtyetoverinsa Danny Jonesin kanssa, saaden joskus apua myös muilta jäseniltä. Fletcherin hyvä ystävä James Bourne, joka ennen oli Bustedin jäsen ja jolla on nykyään uusi yhtye, Son of Dork, kirjoittaa joskus Fletcherin kanssa lauluja.

McFlyn kappale ”Friday Night” soi Night at the Museum – yö museossa -elokuvan lopputekstien aikana lukuun ottamatta elokuvan yhdysvaltalaista versiota. Just my Luck -elokuvan soundtrack koostuu yksinomaan McFlyn kappaleista, joita soitetaan elokuvan lopputekstien lisäksi myös itse elokuvan aikana.

McFly on päässyt myös Guinnessin ennätysten kirjaan saatuaan kaikkien aikojen nuorimpana yhtyeenä ensialbuminsa suoraan brittilistojen kärkeen. Tämä ennätys oli ennen McFlyta The Beatlesin hallussa.

Sävellystyö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tom Fletcher on kirjoittanut itse tai yhteistyössä muiden kanssa yhteensä kymmenen brittilistojen ykköseksi päässyttä kappaletta. Näistä kappaleet ”Crashed the Wedding”, ”Who’s David” ja ”Thunderbirds” Fletcher kirjoitti Bustedille. Kappaleet ”Five Colours in Her Hair” (Bourne, Jones, Fletcher), ”Obviously” (Fletcher, Jones, Bourne), ”All About You” (Fletcher), ”I’ll Be OK” (Fletcher, Jones, Poynter), ”Please, Please” (Fletcher, Jones, Poynter, Judd), ”Star Girl” ja ”Transylvania” (Poynter, Fletcher) kirjoitettiin kaikki McFlylle. Fletcher on myös kirjoittanut kappaleet "I Want" ja "I Would" X-Factorista nousseelle poikabändille One Directionille, saaden apua myös muilta McFlyn jäseniltä.

Fletcher on myös ollut mukana kirjoittamassa kahdeksaa kappaletta Bustedin toiselle albumille A Present for Everyone, ja yhtä kappaletta (Jonesin ”Not Alone”) lukuun ottamatta hän on ollut kirjoittamassa joka ainoaa McFlyn ensialbumin Room on the 3rd Floor kappaleista. Tämä albumi saavutti heti Britannian albumilistan kärkipaikan, samoin kuin yhtyeen toinen albumi Wonderland. Wonderland sisältää eeppisen kappaleen ”She Falls Asleep” itsemurhaa aikovasta tytöstä. Tämän kappaleen Fletcher laulaa yksin ja soittaa myös piano-osuudet orkesterin säestyksellä. Kappaleen tarina jatkuu kappaleessa "Down Goes Another One", joka on yhtyeen neljännellä albumilla, Radio:ACTIVElla.

Fletcherin musiikilliset vaikutteet on saatu teatterimusiikista, elokuvasäveltäjä John Williamsilta sekä kuuluisilta yhtyeiltä kuten The Beatles, The Beach Boys, Queen, Green Day, Blink 182, The Used ja monet muut.

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fletcher on myös opiskellut näyttelemistä Lontoon Marylebonessa sijaitsevassa Sylvia Young Theatre Schoolissa. Hän ja muut yhtyeen jäsenet esiintyivät cameoroolissa vuonna 2006 julkaistussa elokuvassa Just My Luck. Vuoden 2013 alussa Fletcher sai myös paljon maailmanlaajuista julkisuutta hääpuheellaan, jonka hän jakoi Youtubessa.

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Tom Fletcher