McFly

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
McFly esiintymässä.

McFly on englantilainen pop punk/pop/rock-yhtye. Yhtye syntyi Tom Fletcherin aloitteesta. Muita jäseniä ovat kitaristi Danny Jones, rumpali Harry Judd ja basisti Dougie Poynter. McFly löi itsensä läpi vuonna 2004 "5 Colours in Her Hair" -singlellä, joka nousi singlelistan ykkössijalle.

McFly on saavuttanut 12 Top 10 singleä, joista seitsemän ylsi ykkössijalle Britannian singlelistalla. Kaksi ensimmäistä albumia Room on the 3rd Floor (2004) ja Wonderland (2005), saavuttivat ykkössijan albumilistalla. Kolmas albumi Motion in the Ocean, joka julkaistiin marraskuussa 2006, nousi Britannian virallisen albumilistan sijalle kuusi. Yhtye julkaisi marraskuussa 2007 Greatest Hits -kokoelman, josta on kaksi eri versiota; normaali versio sekä Deluxe Fans edition. Neljäs studioalbumi Radio:ACTIVE julkaistiin heinäkuussa 2008.

Yhtye julkaisi myös joulukuussa 2007 DVD:n, joka sisältää mm. kaikki 18 musiikkivideota ja kurkistuksen takahuoneeseen.

Yhtyeen jäsenet ovat esiintyneet Just My Luck -elokuvassa ja sen soundtrackilla. McFly omisti elokuvalle myös yhden levynsä. Albumin nimeksi tuli Just My Luck.

Fletcher haki alkujaan Bustediin, mutta hänet hylättiin. Hän alkoi tehdä lauluja Bustedin jäsenen James Bournen kanssa, ja häntä pyydettiin mukaan koe-esiintymään uudelle yhtyeen alulle V:lle. Danny Jones tuli myös mukaan koe-esiintymiseen luullessaan, että kyseessä olisi Bustedin-tyylisen yhtyeen perustaminen. Fletcher puhui Jonesille jälkeenpäin, ja he muuttivat hotelliin Lontoossa, kahdeksi kuukaudeksi ja alkoivat tehdä lauluja Bournen kanssa. Täydentääkseen yhtyettä he pitivät koe-esiintymiset etsien basistia sekä rumpalia. Sattumalta Dougie Poynter ja Harry Judd esiintyivät samana päivänä. Ja McFly oli syntynyt. Yhtyeen nimi tulee Fletcherin lempielokuvasta Paluu tulevaisuuteen, jossa päähenkilön nimi on Marty McFly.

Room on the 3rd floor

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

McFlyn varhainen soundi oli sekoitus poppia ja rockia. Yhtyeen debyyttisingle "5 Colours in Her Hair" julkaistiin 29. maaliskuuta 2004, ja se nousi Britannian singlelistan ykköseksi helmikuussa 2004 ja pysyi ykkösenä kaksi viikkoa. Heinäkuussa 2004 yhtyeen toinen single, "Obviously", nousi myös ykköseksi. Sen jälkeen seurasi albumin ensinousu ykköseksi Britannian myyntilistalle. Levy rikkoi ennätyksiä, sillä McFly oli nuorin yhtye, jonka esikoisalbumi nousi myyntilistan ykkössijalle lyöden The Beatlesin aiemman ennätyksen. Yhtyeen kolmas single "That Girl" julkaistiin 6. lokakuuta 2004 ja se hävisi kamppailun ykkössijasta Brian McFaddenin "Real to me":lle. Single oli kuitenkin sijalla kolme, huolimatta viikon keskivaiheen laskevasta myynnistä. Neljäs sinkku, "Room on the 3rd Floor" (levyn nimikappale) julkaistiin 15. marraskuuta 2004 ja se saavutti vitossijan. Albumin nimi Room on the Third Floor tulee siitä missä Danny ja Tom kirjoittivat suurimman osan levystä, ne syntyivät poikien oleillessa huoneessa, joka sijaitsi kolmannessa kerroksessa. Se antoi heille myös idean itse kappaleelle, "Room on the 3rd floor".

Maaliskuussa 2005, McFly julkaisi kuudennen ja seitsemännen singlen "All About You/You've Got a Friend"in, joka oli kaksipuolinen. Tämä oli ensimmäinen julkaisu heidän toiselta albumiltaan Wonderland, ja singlellä vierailee 60-jäseninen orkesteri. Sinkku saavutti ykkössijan 13 maaliskuuta 2005 ja sen tuotot lahjoitettiin Comif Reliefille. "You've got a friend" video kuvattiin Ugandassa, Afrikassa, jossa McFly vieraili hyväntekeväisyyspyyntönä. He suorittivat ensimmäisen areenakiertueensa lokakuussa 2005. Toinen single levyltä, I'll be OK, julkaistiin Britanniassa 15 elokuuta, yhtyeen saavuttaen näin heidän neljännen Britannian sinkkulistan ykkössijansa. Levy itsessään julkaistiin 29 elokuuta 2005, nousten ykkössijalle sekin. Heidän kolmas singlensä Wonderlandilta, "I wanna hold you", julkaistiin 17 lokakuuta 2005, antaen heille heidän kuudennen top 3:s sinkkunsa, häviten ykkössijan Arctic Monkeysille. Heidän neljäs sinkkunsa, "Ultraviolet/The Ballad of Paul K'" julkaistiin 12 joulukuuta 2005 ja se saavutti sijan yhdeksän.

Motion in the ocean

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen single levyltä oli nimeltään "Please, Please", se julkaistiin Britanniassa kaksipuolisena mukanaan cover Queenin hitistä "Don't stop me now" 17 heinäkuuta 2006 Sport Relief 2006:n virallisena lauluna. Kaksipuolinen sinkku saavutti ykkössijan Britannian myyntilistoilla 23 heinäkuuta 2006, tehden siitä yhtyeen uran viidennen ykkössijan singlen. Hävittyään vedon G-A-Y:n omistajalle, yhtyeen täytyi esiintyä alasti lavalla heidän Motion in the ocean 2006-kiertueen aikana, kuten he tekivät "Please please" videossaan. 14 syyskuuta 2006, yhtyeen sähköpostitse tulevan uutislehden tilaajat saivat tiedon McFlyn viralliselta kotisivuilta, että kolmas albumi olisi nimeltään Motion in the ocean. Levy julkaistiin 6. marraskuuta 2006, ja se ylsi sijalle kuusi. Toinen julkaisu albumilta Star Girl julkaistiin 23. lokakuuta 2006. ja se saavutti ykkössijan ensimmäisellä viikolla 54 802 myydyllä kappaleella. Kolmas julkaisu levyltä, "Sorry's not good enogh/Friday Night" julkaistiin 18. joulukuuta 2006, ja se ylsi sijalle kolme Britannian singlelistalla. "Friday Night" kappale kuuluu myös elokuvassa Night at the Museum, ja se julkaistiin 22. joulukuuta 2006 Kanadassa ja Britanniassa 26. joulukuuta 2006. Heidän seuraava sinkkunsa, "Baby's coming back"/"Transylvania", julkaistiin 7. toukokuuta 2007, tullen näin yhtyeen seitsemänneksi ykkössijan singleksi. Alkuperäinen singlen julkaisupäivä oli tarkoitus olla 26. helmikuuta, mutta yhtye otti vastaan tarjouksen palata takaisin tuona aikana kylään nimeltä Kamwokya Ugandassa, missä he kävivät aikaisemmin, vuonna 2005.

Motion In The Ocean julkaistiin kaksoislevynä mukana "Baby's coming back" sekä DVD Wembleyn konsertista 14. toukokuuta 2007.

Levy ilmestyi vuonna 2009 sisältäen hitit "One For The Radio" sekä "The Heart Never Lies". McFly käväisi hieman raskaammassa musiikkityylissä laulullaan "Corrupted", joka muistutti enemmänkin punkkia.


McFlyn tyyliä on kuvailtu heidän itsensä ja muiden musiikkialan ihmisten sanoin "Nu-Popiksi", mutta sitä voi myös pitää poppina tai poprockina. Huolimatta yhtyeen pop-imagosta ja maineesta on musikaalisia eroavaisuuksia verrattuna muihin poikabändeihin. Vaikutus on näennäinen The Raspberrieista, The Beach Boysta ja The Beatleseistä. Sanaisesti, kuitenkin, heidän tyylinsä on lähemmin, vaikkakin ei kovin samanlainen, muihin kitara-pop-yhtyeisiin kuten Busted. McFly onkin usein ajateltu samanlaiseksi tyyliltään kuin nykyään ei enää olemassa oleva Busted, keiden kanssa he jakoivat levy-yhtiön ja olivat yleisestikin ystäviä. Toden totta, James Bournella Bustedista ja Son of Dorkista, on ollut näppinsä pelissä kirjoittaen mukana monista McFlyn suurimmista hiteistä ja Tom Fletcher on myös kirjoittanut kappaleita yhtyeille, joihin James Bourne on kuulunut, mukaan lukien Bustedin hitin "Crashed the wedding". Kuitenkin, vaikkakin samanlaisia, Bustedin näytön suurimpia vaikutuksia tulee pop punk -yhtyeiltä kuten Blink 182 ja Sum 41 kuin 1960 vuoden rock, lisäyksenä heidän popsävelensä.

 • Room on the 3rd Floor (2004)
 • Wonderland (2005)
 • Motion in the Ocean (2006)
 • Radio:Active (2008)
 • Above the Noise (2010)
 • The Lost Songs (2019)
 • Young Dumb Thrills (2020)
 • Power to Play (2023)

Cover-kappaleita

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

McFly on levyttänyt ja esittänyt vaihtelevasti tunnettuja, julkaistuja ja ei-julkaistuja covereita hyvin tunnetuista lauluista.

2004

 • McFly teki yhteistyönä Bustedin kanssa coverin The Kinksien laulusta "Lola" (mikä oli B-puoli "5 Colours in Her Hair" singlelle) ja version The Foundationsin "Build me a Buttercupista" Bustedin "Crashed the Wedding" singlelle.
 • Heidän the Beatles- coverinsa "Help" oli mukana "Obviously" singlellä samalla kun
 • "She Loves you", myös Beatleseiltä, oli mukana "That Girl" singlellä.
 • Alun perin Queenin esittämä "Crazy Little Thing Called Love" oli mukana "Room on the Third Floor" singlellä.

2005

 • McFly julkaisi "You've Got a Friend", alkuperäisesti Carole King, minkä he levyttivät osaksi viralliseksi Comic Relief lauluksi, mukanaan "All About You", minkä videolla nähdään yhtyeen vierailevan lapsien luona Ugandassa, joihin AIDS on vaikuttanut.
 • McFly levytti myös 2004 vuoden hitin "Mr Brightside", alkuperäisesti The Killers, joka oli mukana "I Wanna Hold You" singlessä
 • "I Predict a Riot", alkuperäisesti Kaiser Chieds, jonka he esittivät BBC:n radio live loungessa ja se on myös mukana "Ultraviolet" singlellä.
 • McFly myös liittoutui yhteen Roger Daltreyn, The Whosta, kanssa syyskuussa, 2005 ja uudis-levyttivät hitin vuodelta 1956, "My Generation" kerätäkseen rahaa nuorten syöpärahastolle ja lanseerasivat HMW digitaalin uuteen lataus palveluun.
 • He myös julkaisivat covereita lauluista singleinä kuten The Who:n "Pinball Wizard", minkä he esittivät Movie Music Maniassa 12 marraskuuta 2005.
 • McFly on myös esittänyt versionsa The Usedin "On My Own":sa 15. joulukuuta 2005 Harrods Winter Signing -tilaisuudessa.

2006

 • McFly esitti versionsa Thin Lizzyn "The Boys Are Back in Town":sta Prince's Trustissa 20 toukokuuta 2006.
 • He julkaisivat coverin "Don't Stop Me Now", alkuperäisesti Queen, mikä levytettiin kerätäkseen rahaa Sport Reliefille virallisena lauluna, joka oli "Please Please":n mukana. Kun he esittivät tämän coverin heidän Motion in the ocean 2006 kiertueella, heidän mukaansa liittyi lavalle Queenin kitaristi Brian May, Wembley Areenalla, joka myös esitti avaus riffit "5 Colours in Her Hair":lle. Matt Willis myös vieraili "Don't Stop Me Now":ssa yhtyeen kanssa Wembley Areenalla ja Manchester Evening News Areenalla.
 • Myös kiertueella, he esittivät "Fight for Your Right (To Party)", alkuperäisesti Beastie Boysit ja "Ghostbusters":sin teemakappaleen, alkuperäisesti Ray Parker Jr.
 • Pari viikkoa myöhemmin, he avasivat Children in Needin 2006:n "I Wanna Hold Your Hand":lla, alkuperäisesti Beatlesit.
 • Kappale "Rockin' Robin", alkuperäisesti Bobby Day, oli mukana "Sorry's Not Good Enough/Friday Night" sinkulla ja yhtye myös esitti sen Top Of The Pops Christmas Specialissa.

2007 23 helmikuuta 2007, McFly esitti Primal Screamin "Rocks" Charlotte Churchsin hänen showssaan.

 • He myös levyttivät kappaleen "Baby's Coming Back", joka on alun perin Jellyfish, joka taas on Transylvanian B-puoli, 7. toukokuuta 2007. Tämä kaksipuolinen single oli ykkösenä Britannian top 40:ssä ennen kuin se putosi yhdeksäntoista sijaa alaspäin, sijalle 20 jo toisella viikollansa julkaisusta. Se oli heidän seitsemäs ykkössijan single.
 • McFly levytti kappaleen "You're The One That I Want", Greasesta levylle joka julkaistiin parissa päivässä, Over the Rainbow. Tuotot Challenge Anneka albumista menivät lasten sairaaloihin ympäri Britanniaa.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]