Ero sivun ”Sofia Coppola” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
-w, kh
D'ohBot (keskustelu | muokkaukset)
Rivi 39: Rivi 39:
[[eo:Sofia Coppola]]
[[eo:Sofia Coppola]]
[[eu:Sofia Coppola]]
[[eu:Sofia Coppola]]
[[fa:سوفیا کاپولا]]
[[fr:Sofia Coppola]]
[[fr:Sofia Coppola]]
[[hr:Sofia Coppola]]
[[hr:Sofia Coppola]]

Versio 12. syyskuuta 2010 kello 17.46

Sofia Carmina Coppola (s. 14. toukokuuta 1971, New York, Yhdysvallat) on yhdysvaltalainen elokuvaohjaaja, -näyttelijä, -tuottaja ja -käsikirjoittaja. Hän on myös elokuvaohjaaja Francis Ford Coppolan tytär, Oscar-ehdokkaana olleen Talia Shiren veljentytär ja näyttelijä Nicolas Cagen serkku.

Coppola aloitti uransa esiintymällä pienissä sivurooleissa elokuvissa, joista useat olivat hänen isänsä Francis Ford Coppolan ohjaamia. Vuonna 1989 Coppola käsikirjoitti yhdessä isänsä kanssa puolen tunnin pituisen osion Life Without Zoe elokuvaan New York Stories. Sofia Coppola myös näytteli ja suunnitteli puvustuksen osioon. Vuonna 1990 Sofia Coppola sai ensimmäisen isomman roolinsa Francis Ford Coppolan ohjaaman Kummisetä-elokuvatrilogian päätösosassa. Rooli oli alun perin tarkoitettu näyttelijä Winona Ryderille, mutta Ryder joutui vetäytymään roolista terveydentilaansa liittyvien syiden vuoksi. Coppola sai roolityöstään huonoimman sivuosanäyttelijän Razzie-palkinnon vuonna 1991. Pian palkinnon jälkeen Coppola lopetti uransa elokuvanäyttelijänä.

Coppola opiskeli California Institute of the Arts-yliopistossa elokuvaa, pukusuunnittelua ja valokuvausta. Coppola ohjasi ja näytteli tuolloin lähinnä musiikkivideoissa, mutta käsikirjoitti myös komediasarjaa High Octane yhdessä Zoe Cassavettesin kanssa. Sarja kuitenkin lopetettiin muutaman jakson jälkeen. Coppola aloitti 1990-luvulla Sonic Youth -yhtyeen Kim Gordonin kanssa vaatemalliston Milk Fed, jota myydään pienissä erissä. Ensimmäisen elokuvansa, lyhytelokuvan Lick The Star, Coppola ohjasi ja käsikirjoitti vuonna 1998. Ensimmäisen kokopitkän elokuvansa, Jeffrey Eugenidesin romaaniin perustuvan Virgin suicides – kauniina kuolleet, Coppola julkaisi vuonna 1999 Cannesin elokuvajuhlilla.

Coppolan toinen elokuva oli Lost in Translation, joka julkaistiin vuonna 2003. Coppola sai elokuvasta Oscar-palkinnon parhaasta alkuperäiskäsikirjoituksesta. Coppola oli ehdokkaana myös parhaan ohjaajan Oscarista, joka teki hänestä kolmannen naisen joka on saanut kyseisen ehdokkuuden. Palkinto meni kuitenkin Peter Jacksonille. Lost in Translation sai myös kolme Golden Globea, muun muassa parhaana elokuvana. Coppolan kolmas elokuva oli Cannesin elokuvajuhlilla vuonna 2006 ensi-iltansa saanut Marie Antoinette. Elokuvien lisäksi Coppola on viime vuosina ohjannut musiikkivideoita. Coppolaa pidetään myös muusana muotisuunnittelija Marc Jacobsille, jonka mainoksissa Coppola on poseerannut.

Isä Francis Ford Coppola on tuottanut tyttärelleen nimikkosamppanjan Sofia Blanc de Blancs, joka on pakattu vaaleanpunaisiin tölkkeihin ja varustettu pillillä.

Coppola oli naimisissa elokuvaohjaaja Spike Jonzen kanssa vuosina 1999–2003. Nykyään Coppola seurustelee ranskalaisen Phoenix-yhtyeen solistin Thomas Marsin kanssa. Coppolalla ja Marsilla on yhteinen tytär Romy (s. 2006, Pariisi).

Elokuvaohjaustyöt

Aiheesta muualla