Ero sivun ”GPRS” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ptbotgourou (keskustelu | muokkaukset)
Luckas-bot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: mk:GPRS
Rivi 38: Rivi 38:
[[lmo:GPRS]]
[[lmo:GPRS]]
[[hu:GPRS]]
[[hu:GPRS]]
[[mk:GPRS]]
[[nl:General Packet Radio Service]]
[[nl:General Packet Radio Service]]
[[ja:GSM#GPRS]]
[[ja:GSM#GPRS]]

Versio 29. toukokuuta 2010 kello 18.04

Wikipedian verkkosivu avattuna matkapuhelimessa.

GPRS (lyhenne sanoista General Packet Radio Service) on GSM-verkossa toimiva pakettikytkentäinen tiedonsiirtopalvelu, jota käytetään pääasiassa langattoman Internet-yhteyden muodostamiseen matkapuhelimen tai GPRS-sovittimen avulla. GPRS:llä voidaan teoriassa saavuttaa 114 kb/s tiedonsiirtonopeus verkosta päätelaitteelle. GSM-yhteyden tapaan GPRS käyttää radioaaltoja tiedon siirtämiseen. Tietyn kaistan varaavaan GSM-yhteyteen verrattuna ero on pakettimuotoisen datan kuljettavalla GPRS-yhteydellä se, että yhteys voi olla jatkuvasti päällä sen kuitenkaan kuormittamatta verkkoa muulloin kuin dataa siirrettäessä. Se käyttää siis pakettimuotoista spasmista tiedonsiirtotapaa GSM-data-yhteyksien kiinteän nopeuden sijaan. Seuraava kehitysvaihe GPRS:n jälkeen oli EDGE eli Enhanced Data rates for Global Evolution.

GPRS-tiedonsiirto laskutetaan siirretyn tiedon määrän perusteella. Tyypillinen veloitus Suomessa on useita euroja siirrettyä megatavua kohden. Tästä hinnoittelusta on poikkeuksena operaattorien tarjoamat kiinteähintaiset sopimukset, jolloin dataa voi siirtää rajattomasti kohtuullisella kuukausihinnalla, toisin kuin GSM-datayhteydessä, joka on puhelun tavoin aikaveloitteinen. Kotiverkon ulkopuolella, eli käytännössä vierailtaessa puhelimella ulkomaisen operaattorin verkossa, voi tiedonsiirto olla huomattavan kallista.

Eräs GPRS-standardin pääarkkitehdeista on suomalainen Hannu Kari. GPRS tuli mukaan GSM-standardiin alun perin saksalaisten vaatimuksesta saada käyttöön datan pakettipohjainen siirtojärjestelmä.

Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.


Malline:Link FA