Ero sivun ”Heavy metal” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 24: Rivi 24:
== Heavy metalin historia ==
== Heavy metalin historia ==
{{kesken}}
{{kesken}}
Ensimmäiset suurta suosiota saavuttaneet heavy metal -yhtyeet olivat brittiläiset yhtyeet [[Uriah Heep]], [[Deep Purple]], [[Black Sabbath]] ja [[Led Zeppelin]]. 1970-luvun alussa heavy metalin ja hard rockin sarjaa johtivat [[Kiss]] ja [[Alice Cooper]], jotka tunnetaan teatriaalisesta musiikistaan ja näyttävästä lavaesiintymisestään. 1970-luvun puolivälin tunnetuimpia heavy metal -levytyksiä olivat esimerkiksi Kissin albumit ''[[Destroyer]]'', ''[[Rock and Roll Over]]'' ja ''[[Love Gun]]'' sekä Alice Cooperin ''[[Welcome to my Nightmare]]'' ja ''[[Alice Cooper Goes to Hell]]''.
Ensimmäiset suurta suosiota saavuttaneet heavy metal -yhtyeet olivat brittiläiset yhtyeet [[Uriah Heep]], [[Deep Purple]], [[Black Sabbath]] ja [[Led Zeppelin]]. 1970-luvun alussa heavy metalin ja hard rockin sarjaa johtivat [[Kiss]] ja [[Alice Cooper]], jotka tunnetaan teatriaalisesta musiikistaan ja näyttävästä lavaesiintymisestään. 1970-luvun puolivälin tunnetuimpia heavy metal -levytyksiä olivat esimerkiksi Kissin albumit ''[[Destroyer]]'', ''[[Rock and Roll Over]]'' ja ''[[Love Gun]]'' sekä Alice Cooperin ''[[Welcome To My Nightmare]]'' ja ''[[Alice Cooper Goes to Hell]]''.


1970-luvun lopulla heavy metal oli hiipumassa [[punk rock]]in nousun myötä. 1980-luvun alkupuolella heavy metal kuitenkin elpyi "NWOBHM" (New Wave of British Heavy Metal) -ilmiön myötä.
1970-luvun lopulla heavy metal oli hiipumassa [[punk rock]]in nousun myötä. 1980-luvun alkupuolella heavy metal kuitenkin elpyi "NWOBHM" (New Wave of British Heavy Metal) -ilmiön myötä.

Versio 21. maaliskuuta 2010 kello 01.55

Tämä artikkeli käsittelee metallimusiikin alalajia. Termiä on toisinaan myös käytetty kuvaamaan kokonaisuudessaan metallimusiikkia. Termin muita merkityksiä on täsmennyssivulla
Heavy metal
Alkuperä hard rock
psykedeelinen rock
blues rock
Alkuperämaa Yhdistynyt kuningaskunta
Kehittymisen
ajankohta
1960-luvun loppu
Tyypillisiä
soittimia
sähkökitara, sähköbasso ja rummut
Kehittyneitä
tyylilajeja /
suuntauksia
alternative metal, avant garde metal, black metal, death metal, doom metal, extreme metal, folk metal, goottimetalli, grindcore, hard rock, industrial metal, kristillinen metalli, metalcore, neoklassinen metalli, power metal, progressiivinen metalli, rapcore, stoner rock, thrash metal

Heavy metal on eräs metallimusiikin perinteisimmistä tyylisuuntauksista.

Heavy metal -tyylin kehittivät noin vuosina 19681970 nuoret yhtyeet, jotka olivat saaneet vaikutteita psykedeelisestä rockista ja blues rockista. Tunnetuimpia näistä yhtyeistä olivat brittiläiset Black Sabbath, Led Zeppelin, Deep Purple ja Uriah Heep. Heavy metal oli suosittua 1970-luvun alkupuolella, joskin silloin tyylilajista käytettiin kyseistä nimitystä vain satunnaisesti. Tyyli tuli uudestaan muotiin 1980-luvulla. 1980-lukuun yhdistetään varsinkin NWOBHM- eli New Wave of British Heavy Metal -ilmiö, jonka myötä käsite "heavy metal" yleistyi ja lopullisesti vakiintui. New Wave of British Heavy Metalin merkittävimpiin yhtyeisiin lukeutuvat muun muassa Iron Maiden, Judas Priest, Def Leppard, Diamond Head, Saxon ja Motörhead.

Heavy metal -musiikille ominaisia piirteitä ovat mm. nopea rumputyöskentely, sähkökitaroilla soitetut voimasoinnut sekä voimakkaat puhtaasti ja usein melko korkealta lauletut laulusuoritukset.

Heavy metal -termi on ilmeisesti saanut alkunsa Steppenwolfin klassikkokappaleen "Born to Be Wild" sanoituksessa esiintyneestä ilmaisusta "heavy metal thunder".

Heavy Metal alalajina ja Hard Rock

Heayy Metal ja Hard Rock ovat musiikilisesti niin lähellä toisiaan että ne usein tarkoittavat samaa metallimusiikin tyylilajia, joten näiden erittely on todella vaikeata. Ratkaisu siihen, kumpi tyylilaji on kyseessä, onkin usein määrittelykysymys. Ratkaisuun vaikuttavat lähinnä musiikin ulkopuoliset merkit kuten laulun sanoitukset tai pukeutuminen. Termien erittely on peräisin jo 70-luvulta jolloin rockmusiikki aikoi kehittyä yhä raskaammaksi. Heavy Metal musiikki on useimmiten soitannollisesti tummanpuhuvaa ja sanoitukset sisältävät mystisiä kauhuelementtejä ja dramatiikkaa. Hard Rock taas on hieman kevyempää sillä se oli ainakin aluksi kiinni enemmän rockin Rhytm & Blues-juurissa. Hyvinä esimerkkeinä tästä ovat muun muassa AC/DC, Deep Purple ja Aerosmith. Sanoituksien teemana saattavat korostua enemmänkin romantiikka, seksuaalinen elämä, viina, huumeet ja poliittiset kannanotot.

Heavy metalin historia

Ensimmäiset suurta suosiota saavuttaneet heavy metal -yhtyeet olivat brittiläiset yhtyeet Uriah Heep, Deep Purple, Black Sabbath ja Led Zeppelin. 1970-luvun alussa heavy metalin ja hard rockin sarjaa johtivat Kiss ja Alice Cooper, jotka tunnetaan teatriaalisesta musiikistaan ja näyttävästä lavaesiintymisestään. 1970-luvun puolivälin tunnetuimpia heavy metal -levytyksiä olivat esimerkiksi Kissin albumit Destroyer, Rock and Roll Over ja Love Gun sekä Alice Cooperin Welcome To My Nightmare ja Alice Cooper Goes to Hell.

1970-luvun lopulla heavy metal oli hiipumassa punk rockin nousun myötä. 1980-luvun alkupuolella heavy metal kuitenkin elpyi "NWOBHM" (New Wave of British Heavy Metal) -ilmiön myötä.

Katso myös

Malline:Tynkä/Metallimusiikki Malline:Link FA Malline:Link FA Malline:Link FA