Ero sivun ”Itsepuolustuslaji” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
rv. on alempana kamppailulajeissa
Rivi 24: Rivi 24:
*[[P.F.D.S.]]
*[[P.F.D.S.]]
*[[Hokutoryu Ju-Jutsu]]
*[[Hokutoryu Ju-Jutsu]]
*[[Judo]]


==Kamppailulaji==
==Kamppailulaji==

Versio 7. elokuuta 2009 kello 20.41

Itsepuolustuslaji, kamppailulaji tai taistelulaji-termit kuvaavat lajeja, joiden tarkoituksena on opettaa taitoja joita henkilö käyttää joko puolustautumiseen fyysiseltä hyökkäykseltä, suorittaakseen hyökkäyksen tai kilpaillakseen lajissa.

Termit ovat epämääräisiä, kiistanlaisia ja osin rinnakkaisia; jäljempänä karkea jako termien eroista. Useat lajit sisältävät piirteitä kaikista tai joistakin termien määritteistä. Jokainen laji itse yleensä määrittelee tarkemmin lajin tarkoituksen ja ideologian, mihin laji pohjautuu.

Taistelulaji

Taistelulajien perimmäinen tarkoitus on vastustajan vahingoittaminen, usein jopa tappaminen. Taistelulajit kuuluvat oleellisesti sodankäynnin historiaan, ja taistelulajien tekniikoissa on paljon jäljellä mm. miekka- ja keihästekniikoita. Useiden maiden asevoimissa opetetaan edelleen jotakin taistelulajia.

Useimpien nykyisten lajien perusta on jossakin taistelulajissa, joka on vanhin lajityypeistä.

Tyypillisiä taistelulajeja

Itsepuolustuslaji

Itsepuolustuslaji on "lievennetty" taistelulaji, jossa pääasiallinen tarkoitus on vain oman (tai toisen henkilön) fyysisen koskemattomuden suojaaminen. Lajeissa on suuria eroja tekniikoiden kovuudessa, niiden ollessa lievimmillään vain torjuntoja ja kovimmillaan hyökkääjää vakavasti vaurioittavia.

Tyypillisiä itsepuolustuslajeja

Kamppailulaji

Kamppailulaji on ensisijaisesti kilpailemiseen tarkoitettu laji. Sen säännöt, tekniikat ja luonne ovat luotu siten, että lajissa on mielekästä ja turvallista kilpailla.

Kamppailulajeista taekwondosta sekä judosta on tullut olympialajeja.

Tyypillisiä kamppailulajeja

Vaikeasti määriteltäviä lajeja

Jotkut lajeista eivät oman määritelmänsä mukaisesti sovi oikein mihinkään kolmesta luokasta, vaan muodostavat omaan filosofiaansa pohjautuvan lajin. Eri japanilaisista kamppailu- ja itsepuolustuslajeista ja muista taistelulajeista johdetut taidot puolestaan muodostavat yhdessä oman kiinteän filosofisen näkemyksen jakavan kokonaisuutensa: budolajit.

Muita lajeja

Aiheesta muualla

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Itsepuolustuslaji.

Malline:Tynkä/Kamppailulaji