Ero sivun ”Yhdistyneen kuningaskunnan osat” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p Käyttäjän 193.229.161.61 (keskustelu) muokkaukset kumottiin ja sivu palautettiin viimeisimpään käyttäjän Ulayiti tekemään versioon.
pEi muokkausyhteenvetoa
Rivi 38: Rivi 38:
Yhdistyneeseen kuningaskuntaan kuuluvat erillisalueet:
Yhdistyneeseen kuningaskuntaan kuuluvat erillisalueet:


[[Anguilla]], [[Bermuda]], Brittiläinen intian valtameren territorio (British Indian Ocean Territory), [[Brittiläiset neitsytsaaret]] (British Virgin Islands), [[Caymansaaret]], [[Falklandinsaaret]], [[Gibraltar]], [[Guernsey]], [[Jersey]], [[Mansaari]] (Isle of Man), [[Montserrat]], [[Pitcairn]] (Pitcairn Islands), [[Saint Helena]], [[Etelä-Georgia ja Eteläiset Sandwichsaaret]] (South Georgia and the South Sandwich Islands), [[Turks- ja Caicossaaret]].
[[Anguilla]], [[Bermuda]], [[Brittiläinen Intian valtameren alue]] (British Indian Ocean Territory), [[Brittiläiset neitsytsaaret]] (British Virgin Islands), [[Caymansaaret]], [[Falklandinsaaret]], [[Gibraltar]], [[Guernsey]], [[Jersey]], [[Mansaari]] (Isle of Man), [[Montserrat]], [[Pitcairn]] (Pitcairn Islands), [[Saint Helena]], [[Etelä-Georgia ja Eteläiset Sandwichsaaret]] (South Georgia and the South Sandwich Islands), [[Turks- ja Caicossaaret]].


[[Luokka:Yhdistynyt kuningaskunta]]
[[Luokka:Yhdistynyt kuningaskunta]]

Versio 13. joulukuuta 2005 kello 10.31

Yhdistyneen kuningaskunnan eri osilla, Englanti, Skotlanti, Wales ja Pohjois-Irlanti, on varsin erilaiset historiat, ja sen vuoksi myös niiden hallintojärjestelmät eroavat toisistaan.

City on koosta huolimatta kaupunki, jolle kuninkaallinen on myötänyt asiaan kuuluvan arvonimen.

Sana "borough" tulee muinaisenglannin sanasta burh, joka on merkinnyt linnoitettua kaupunkia. Skotlannissa vastaava sana on burgh. Boroughia hallitsi perinteisesti valittu kaupunginhallitus (englanniksi corporation). Toinen merkitys on, että borough on viitannut kaupunkiin, jolla on edustaja parlamentissa (parliamentary boroughs). Kaupunki ilman parlamenttiedustajaa oli municipal borough. Borough'n arvonimen omaava kunta voi nimittää pormestarin (mayor).

Vuonna 1888 borough't jaettiin kaupunkeihin, joilla oli kreivikuntien oikeudet (county borough), ja tavallisiin kuntiin (municipal borough). Parlamentin vaalipiirien rajat irroitettiin myöhemmin kuntien rajoista, ja kaikista vaalipiireistä tuli yhden edustajan kokoisia.

Pienemmistä kaupungeista tehtiin taajamia (urban district) vuonna 1894. Vuonna 1974 borough'n ja kreivikunnan ero päätettiin ja ne jaettiin piireihin. Tilanne ei kuitenkaan kestänyt kauaa, ja 1990-luvulla monet kaupungit, jotka olivat vanhoja county borougheja, ovat jälleen saaneet oman hallinnon.

Suur-Lontoon kaupunginosat ovat myös borough'eja, lukuun ottamatta kahta, City of London ja City of Westminster. Lontoon kaupunginosille ei tietenkään ole jokaiselle pormestaria, vain Lontoon Cityllä, jonka seremoniallinen johtaja on Lord Mayor. Koko Lontoolla on yhteinen vaaleille valittu pormestari. City of London on itsessään varsin pieni, sen ala on 2,90 km² ja asukasluku 7807 (2002).

Englanti

Englanti on jaettu yhdeksään lääniin (katso Englannin läänit), jotka puolestaan jakautuvat yhteensä 81 kreivikuntaan. Suur-Lontoon lääni (Greater London) ei kuitenkaan kuulu mihinkään kreivikuntaan. Lisäksi maassa on 354 kuntaa, jotka toimivat paikallishallinnon alimpana tasona.

Pohjois-Irlanti

24 piiriä (district), 2 suurkaupunkia (city), 6 kreivikuntaa (county)

Piirit: Antrim, Ards, Armagh, Ballymena, Ballymoney, Banbridge, Carrickfergus, Castlereagh, Coleraine, Cookstown, Craigavon, Down, Dungannon, Fermanagh, Larne, Limavady, Lisburn, Magherafelt, Moyle, Newry and Mourne, Newtownabbey, North Down, Omagh, Strabane

Suurkaupunkit: Belfast, Derry

Kreivikunnat: County Antrim, County Armagh, County Down, County Fermanagh, County Londonderry, County Tyrone

Skotlanti

32 aluetta (council area): Aberdeen City, Aberdeenshire, Angus, Argyll and Bute, The Scottish Borders, Clackmannanshire, Dumfries and Galloway, Dundee City, East Ayrshire, East Dunbartonshire, East Lothian, East Renfrewshire, City of Edinburgh, Falkirk, Fife]], Glasgow City, Highland, Inverclyde, Midlothian, Moray, North Ayrshire, North Lanarkshire, Orkney Islands, Perth and Kinross, Renfrewshire, Shetland Islands, South Ayrshire, South Lanarkshire, Stirling, West Dunbartonshire, Eilean Siar (Western Isles), West Lothian

Wales

11 kauppalaa (county borough), 9 kreivikuntaa (county), 2 kaupunkia ja kreivikuntaa (cities and counties)

Kauppalat: Blaenau Gwent, Bridgend, Caerphilly, Conwy, Gwynedd, Merthyr Tydfil, Neath Port Talbot, Newport, Rhondda Cynon Taff, Torfaen, Wrexham

Kreivikunnat: Isle of Anglesey, Ceredigion, Carmarthenshire, Denbighshire, Flintshire, Monmouthshire, Pembrokeshire, Powys, The Vale of Glamorgan

Kaupunkit ja kreivikunnat: Cardiff, Swansea

Erillisalueet

Yhdistyneeseen kuningaskuntaan kuuluvat erillisalueet:

Anguilla, Bermuda, Brittiläinen Intian valtameren alue (British Indian Ocean Territory), Brittiläiset neitsytsaaret (British Virgin Islands), Caymansaaret, Falklandinsaaret, Gibraltar, Guernsey, Jersey, Mansaari (Isle of Man), Montserrat, Pitcairn (Pitcairn Islands), Saint Helena, Etelä-Georgia ja Eteläiset Sandwichsaaret (South Georgia and the South Sandwich Islands), Turks- ja Caicossaaret.