Ero sivun ”Mestitsi” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
13 merkkiä lisätty ,  12 vuotta sitten
Linkitystä
p (Botti lisäsi: hu:Meszticek)
(Linkitystä)
'''Mestitsi''' ([[espanjan kieli|esp]]. ''mestizo'') on tarkkaan ottaen [[europidi]]n ja [[intiaanit|intiaani]]n tai kahden mestitsin jälkeläinen pääosin [[latinalainen Amerikka|latinalaisessa Amerikassa]]. Nykyään sanalla tarkoitetaan yleisesti kaikkia ihmisiä, joilla on sekä valkoihoisen että intiaanin perimää. Aiemmin käytössä oli myös tarkentavia nimityksiä eri sekoitussuhteille.
 
Seuraavissa maissa mestitsit muodostavat suurimman osan väestöstä (suluissa prosenttiosuus): [[Chile]] (90 %), [[Kolumbia]] (58 %), [[Ecuador]] (65 %), [[El Salvador]] (90 %), [[Honduras]] (90 %), [[Meksiko]] (60 %), [[Nicaragua]] (69 %), [[Panama]] (70 %), [[Paraguay]] (95 %) ja [[Venezuela]] (67 %). [[Kanada]]ssa mestitsejä (''[[Métisit|Métis]]'') on noin 300 000 – 700 000. Yhdysvaltain noin 40 miljoonasta latinalaisamerikkalaisesta puolet on mestitsejä. Näiden lisäksi eri ryhmäksi (''"mixed-blood"'') luokitellaan ei-latinalaisperäiset europidin ja intiaanin jälkeläiset.
 
Hondurasissa ja pienissä määrissä myös Meksikossa mestitsiväestöllä on perimässään myös [[negridi]]siä perintötekijöitä, ja yleisimmän luokituksen mukaan he ovat enemmänkin [[mulatti|mulatteja]] (europidin ja negridin jälkeläinen) tai [[zambo]]ja (intiaanin ja negridin jälkeläinen).
8 045

muokkausta

Navigointivalikko