Ero sivun ”Aleksandr Vertinski” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
artikkeli alulle pääosin enwikistä (vähän ruwikistä).
 
ArttuS (keskustelu | muokkaukset)
p w
Rivi 1: Rivi 1:
[[Kuva:Vertinsky.jpg|thumb|220px|Aleksandr Vertinski]]
[[Kuva:Vertinsky.jpg|thumb|220px|Aleksandr Vertinski]]


'''Aleksandr Vertinski''' ({{k-ru|Александр Николаевич Вертинский}}, 21. maaliskuuta 1889 [[Kiova]] – 21. toukokuuta 1957 [[Pietari (kaupunki)|Leningrad]]) oli [[Venäjä|venäläinen]] esiintyvä teatteritaiteilija, runoilija, säveltäjä ja [[kabaree]]-artisti, jonka vaikutus Venäjän näyttämötaiteen kehitykseen ja taidelauluperinteeseen oli huomattava. Vertinskin tulkinta [[commedia dell'arte]]n [[Pierrot]]-hahmosta, "venäläinen Pierrot", oli lähtemätön osa hänen henkilökuvaansa [[Charles Chaplin|Chaplinin]] kulkurin tapaan. Vertinskin Pierrot esitti lyhyitä pikku-aarioita (arietta), joilla oli [[prologi]], pääjakso, huipennus ja [[Tragedia|traaginen]] loppu.
'''Aleksandr Vertinski''' ({{k-ru|Александр Николаевич Вертинский}}, [[21. maaliskuuta]] [[1889]] [[Kiova]] – [[21. toukokuuta]] [[1957]] [[Pietari (kaupunki)|Leningrad]]) oli [[Venäjä|venäläinen]] esiintyvä teatteritaiteilija, runoilija, säveltäjä ja [[kabaree]]-artisti, jonka vaikutus Venäjän näyttämötaiteen kehitykseen ja taidelauluperinteeseen oli huomattava. Vertinskin tulkinta [[commedia dell'arte]]n [[Pierrot]]-hahmosta, "venäläinen Pierrot", oli lähtemätön osa hänen henkilökuvaansa [[Charles Chaplin|Chaplinin]] kulkurin tapaan. Vertinskin Pierrot esitti lyhyitä pikku-aarioita (arietta), joilla oli [[prologi]], pääjakso, huipennus ja [[Tragedia|traaginen]] loppu.


== Elämä==
== Elämä==

Versio 13. elokuuta 2008 kello 20.41

Aleksandr Vertinski

Aleksandr Vertinski (ven. Александр Николаевич Вертинский, 21. maaliskuuta 1889 Kiova21. toukokuuta 1957 Leningrad) oli venäläinen esiintyvä teatteritaiteilija, runoilija, säveltäjä ja kabaree-artisti, jonka vaikutus Venäjän näyttämötaiteen kehitykseen ja taidelauluperinteeseen oli huomattava. Vertinskin tulkinta commedia dell'arten Pierrot-hahmosta, "venäläinen Pierrot", oli lähtemätön osa hänen henkilökuvaansa Chaplinin kulkurin tapaan. Vertinskin Pierrot esitti lyhyitä pikku-aarioita (arietta), joilla oli prologi, pääjakso, huipennus ja traaginen loppu.

Elämä

Aleksandr Vertinski syntyi Kiovassa, Venäjän keisarikuntaan kuuluneessa Ukrainassa. 1912 hän muutti Moskovaan, jossa haki onnistumatta Konstantin Stanislavskin teatteriryhmään. 1916 Vertinski kehitti kuulun Pierrot-hahmonsa ja alkoi esiintyä kiertueilla, jotka veivät hänet valtakunnan kaikkiin kolkkiin. Hän esiintyi Aleksandr Hanžonkovin mykkäelokuvissa. Samoihin aikoihin hän solmi elinikäisen ystävyyssuhteen Ivan Mozžuhiniin ja kirjoitti Vera Holodnajalle omistetun kappaleen Ваши пальцы пахнут ладаном.

Vallankumouksen jälkeen marraskuussa 1920 Vertinski lähti Venäjältä seurueensa kera - ensin Konstantinopoliin ja sitten Romanian Bessarabiaan, missä hänet leimattiin neuvostoagentiksi. 1923 hän esiintyi Puolassa ja Saksassa ja päätyi lopulta Pariisiin, jonne jäi yhdeksäksi vuodeksi esiintyen venäläisille emigranteille.

Menestyksekkäiden Lähi-idän kiertueiden jälkeen Vertinski emigroitui monien muiden mukana Yhdysvaltoihin. Suuri lamakausi pakotti hänet jälleen matkaan - tällä kertaa venäläisten pakolaisten suosimaan Shanghaihin, Kiinaan.

1943 Vertinskin pyyntöön saada palata kotimaahansa suostuttiin. Ennakkomainonnan puutteessakin hän piti Neuvostoliitossa toista tuhatta konserttia aina Sahalinista Kaliningradiin. Hänelle tarjottiin jälleen rooleja elokuvissa, joissa hän yleensä esitti mennen maailman aristokraatteja. 1951 hän sai elokuvaroolistaan Stalinin palkinnon. Tästä huolimatta Suuren isänmaallisen sodan jälkeisessä kurin kiristämisen aallossa hänen levytyksensä kiellettiin radiossa, eikä hän saanut esiintyä enää maan parhaimmilla estradeilla. Vasta 1980-luvun lopulla hänen kappaleitaan ja levyjään alettiin jälleen julkaista, ja hänestä kirjoitettiin elämäkerta (Юрий Томашевский: Дорогой длинною..., Издательство "Правда", 1990 ISBN 5-253-00063-1)

Aleksandr Vertinski kuoli Leningradissa 21. toukokuuta 1957 ollessaan Astoria-hotellissa esiintymismatkalla.

Aiheesta muualla