Ero sivun ”Michael Andretti” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
112 merkkiä poistettu ,  13 vuotta sitten
kh, fix
p ({{CART/Champ Car -mestarit}})
(kh, fix)
| viimeinen kilpailu = [[Italian Grand Prix 1993]]
}}
'''Michael Andretti''' (s. [[5. lokakuuta]] [[1962]]) on entinen [[Yhdysvallat|yhdysvaltalainen]] CART- ja F1-kuljettaja.
Michael AndrettiHän on F1-maailmanmestari [[Mario Andretti]]n poika. Myös Michael Andretin poika [[Marco Andretti]] on kilpa-autoilija.
 
==Ura==
===Alku-ura ja Formula Ford===
Andretti aloitti kilpa-uransakilpauransa vuonna 1980 Formula Ford -luokassa. Vuonna 1982 Andrettihän voitti kuusi kilpailua yhdestätoista Super Vee -lähdöstä. Tuon jälkeen hän siirtyi kilpailemaan Formula Atlantic -luokkaan, jossa hän voitti mestaruuden.
 
===CART===
====Kraco Racing: 1983-1988====
Michael Andretti aloitti kilpauransa Pohjois-Amerikan CART-sarjassa vuonna 1983. Andretti pääsi [[Kraco Racing]] -kilpatallin kuljettajaksi kauden kolmeen viimeiseen kilpailuun. Debytti-kaudenDebyyttikauden tuloksena oli kaksi keskeytystä ja yksi yhdeksänteen sijaan johtanut kilpailu.
 
Andretti sai jatkoa sopimukseensa ensikaudelle ja menestystä alkoi karttumaankarttua. Andretti sijottui viidesti palkintokorokkeelle, joka kerta kolmanneksi. Andretti oli lopulta mestaruustaulukossa sijalla 7. AndrettiHän osallistui tuona kautena ensikertaaensi kertaa [[Indianapolis 500]] -kilpailuun, jossa hän sijottui viidenneksi.
 
Seuraavalla kaudella Andretti jäi ilman palkintokoroke-sijoituksiapalkintokorokesijoituksia ja oli sijalla yhdeksän mestaruustaulukossa. Kausina 1986 ja 1987 Andretti pääsi jo menestykseen kiinni ja oli molempina kausina toisena mestaruustaulukossa. Molempina kausina hän jäi kakkoseksi CART-legenda [[Bobby Rahal|Bobby Rahalille]]ille.
 
Vuosi 1988 oli Andrettin viimeinen Kraco:llaKracolla, ja tuon kauden loppusijoitukseksi jäi kuudes tila.
 
====Newman/Haas Racing: 1989-19921989–1992====
Vuodeksi 1989 Andretti siirtyi [[Newman/Haas Racing|Newman/Haas Racingille]]ille ja aloittikin ajonsa uudessa tallissa hyvin, sijottuensijoittumalla mestaruustaulukossa kolmanneksi. Newman/Haasilla Andrettin tallitoverina ajoi hänen oma isänsä, Mario Andretti.
 
Vuosi 1990 toi Andrettin jo askeleen lähemmäksi ensimmäistä CART-mestaruuttaan, mutta mestaruus meni lopulta [[Al Unser Jr|Al Unser Jr:lle]].
 
Andretti kuitenkin saisisai mestaruutensa seuraavalla kaudella, jolloin Michael Andretti voitti vuoden 1991 CART-mestaruuden. Andretti oli lähellä voittaa myös Indianapolis 500 -ajonkin mutta joutui tyytymään hopeasijaan, kun [[Ricky Mears]] vei voiton. Andretti johti kilpailua 97 kierrosta, eniten koko kilpailun aikana.
 
Andretti menestyi vielä vuonna 1992, jolloin hän oli jälleen toisena mestaruustaulukossa. Tuon kauden jälkeen Andretti siirtyi [[Formula 1|Formula Ykkösiin]] -sarjaan, jossa hän sai paikan [[McLaren]]-tallissa.
 
===Formula 1===
====McLaren: 1993====
Michael Andretti sai sopimuksen McLaren-talliin kaudelle 1993. Andrettin tallitoverina toimi menestyksekäs [[Brasilia|Brasilialaiskuljettajabrasilia]]laiskuljettaja [[Ayrton Senna]].
 
Formula Ykkösissäykkösissä Andretilta odotettiin hänen hyvän CART-uran kaltaista menestystä, mutta Andretti osottautui suureksi pettymykseksi. Jo Andrettin asennoituminen F1-ajamiseen sai aikaan närkästystä, sillä Andrettihän päätti olla muuttamatta Eurooppaan vaanja jatkoi asumistaan Yhdysvalloissa. jaHän matkusti Eurooppaan pelkästään kisaviikonloppuja varten. Tuon takia Andretilta jäi väliin paljon tärkeitä F1-testejä.
 
Andretti lopulta onnistui lopulta pääsemään palkintokorokkeelle kauden kolmannessatoista kilpailussa, Monzassa[[Italian Grand ajetussaPrix 1993|Italian GP]]:ssä, jossa hän sijottui kolmanneksi. McLaren oli kuitenkin saanut tarpeekseen Andrettin heikoista suorituksista ja irtisanoi tämän sopimuksen Italian GP:n jälkeen.
 
Andrettin korvasi McLarenilla [[Mika Häkkinen]], joka onnistui huomattavasti Andrettia paremmin F1-urallaan, voittaen kahdesti F1-maailmanmestaruuden.
 
Andrettin ura Formula ykkösissä jäi kolmeentoista osakilpailuun, jostajoista tuloksena 7 pistettä.
 
===CART===
====Chip Ganassi Racing: 1994====
Epäonnistuneen F1-kokeilunsauransa jälkeen, Andretti palasi tutumpiin CART-ympyröihin, jossa hänen uudeksi tallikseen tuli [[Chip Ganassi Racing]]. Andretti palautti itsensä taulukoiden kärkeen ja sijottui kauden päätteeksi neljänneksi.
 
====Newman/Haas Racing: 1995-20001995–2000====
Andrettin visiitti Ganassila kesti vain yhden kauden, ja seuraavaksi kaudeksi hän palasi Newman/Haasille. Andretti uusi edelliskauden neljännen sijansa CART-mestaruustaulukossa.
 
Mestaruustaistoja Andretti pääsi kokeilemaan vielä vuonna 1996 mutta menetti mestaruuden [[Jimmy Vasser|Jimmy Vasserille]],ille osittain keskeytysten värittämän heikon alkukauden takia. Tuolle kaudelle Andrettin tallitoveriksi saapui niinikään Formula Ykkösissäykkösissä kokeillutajanut [[Christian Fittipaldi]].
 
Andretti voitti vuoden 1997 avauskilpailun mutta ei taistellut mestaruudesta useiden keskeytystensä takia. Andretti oli lopulta kahdeksas tuona vuona,vuonna tehdenja teki uransa heikoimman CART-mestaruustaulukkosijoituksensa sitten vuoden 1983.
 
Andrettin heikko menestys jatkui seuraavana kautena, ja yhdestä voitosta huolimatta tuloksena oli jälleen kahdeksas tila.
 
Vuonna 1999 Andretti kuitenkin oli neljäs mestaruuspisteissä, mutta vuonna 2000 jälleen kahdeksas. Vuosi 2000 jäi Andrettin viimeiseksi Newman/Haasilla.
 
====Team Motorola: 2001-20022001–2002====
Lähdettyään Newman/Haasilta vuoden 2000 lopussa, Andretti siirtyi [[Kim Green|Kim Greenin]]in Team Motorolan rattiin. Andrettim ensimmäinen kausi Team Motorolalla oli pienehkö parannus siihen, mitä oli tullut Newman/Haasilla. Andretti oli vuonna 2001 loppupisteissä kolmas, mutta vuonna 2002 sijoitus tipahti yhdeksänteen. Tuo kausi jäisijäi Andrettin viimeiseksi kaudeksi CART-sarjassa.
 
===Indy Racing League===
====Andretti-Green Racing: 2003-2007====
Andretti siirtyi CART-sarjasta tämän kanssa kilpailevan Indy Racing Leaguen pariin ja perusti Kim Greenin kanssa [[Andretti-Green Racing]] -tallin. Andretti kuitenkin ilmoitti vetäytyvänsä aktiivikuljettajan tehtävistä vuoden 2003 Indianapolis 500:n jälkeen. [[Dan Wheldon]] korvasi Andrettin tallissa.
 
Andretti oli ajamatta vuosina 2004 ja 2005 mutta osallistui vuosien 2006 ja 2007 Indianapolis 500 -kilpailuihin Andretti-Greenin autolla. Vuonna 2006 sijoitus oli kolmas ja vuoden 2007, kolmastoista.
 
IndyCar- ja CART-urallaan, Andretti voitti IndyCar-mestaruuden vuonna 1991 ja saavutti ennätykselliset 41 osakilpailuvoittoa.
 
Michael Andretti on F1-maailmanmestari [[Mario Andretti]]n poika. Myös Michael Andretin poika [[Marco Andretti]] on kilpa-autoilija.
 
{{CART/Champ Car -mestarit}}
44 881

muokkausta

Navigointivalikko