Ero sivun ”Severomorsk” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
PixelBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti muokkasi: fr:Severomorsk
p Botti poisti: lmo:Severomorsk
Rivi 26: Rivi 26:
[[ko:세베로모르스크]]
[[ko:세베로모르스크]]
[[os:Североморск]]
[[os:Североморск]]
[[lmo:Severomorsk]]
[[ja:セヴェロモルスク]]
[[ja:セヴェロモルスク]]
[[no:Severomorsk]]
[[no:Severomorsk]]

Versio 22. helmikuuta 2008 kello 18.46

Severomorskin vaakuna

Severomorsk (ven. Североморск, aikaisemmin Vajenka, ven. Ваенга, Vajenga ) on kaupunki ja laivastotukikohta Kuolan niemimaalla Murmanskin alueella Venäjällä. Paikka on Venäjän pohjoisen laivaston päätukikohta ja sijaitsee 25 kilometriä Murmanskista koilliseen. Vuonna 2002 kaupungin asukasluku oli 55 000.

Kaupunkialueeseen kuuluvat myös asutukset Safonovo (Сафоново), Safonovo-1 (Сафоново-1), Severomorsk-3 (Североморск-3) ja Štšukozero (Щукозеро).

Historia

Vajenga-joelle saapui ensimmäiset asukkaat 1896–1897. He olivat metsästäjiä, kalastajia ja karjankasvattajia. Kylä nimettiin joen mukaan Vajengaksi (Ваенга). Vuonna 1917 kylässä asui vain 13 henkeä. Muurmannin alueen kehittyessä puutavarakaupan keskukseksi, vaikutukset kehittivät myös Vajengaa. Puhelinyhteys rakennettiin vuonna 1926 ja kylään perustettiin majoitustiloja.

Vuonna 1933 kylän asema muuttui, kun siitä päätettiin tehdä Neuvosto-Venäjän Pohjoisen laivaston tukikohta. Vuodesta 1934 lähtien alueelle rakennettiin sotilaskohteita, kunnes rakentaminen päättyi 1941 sodan alkuun.

Rakennuskanta uusittiin täysin toisen maailmansodan päätyttyä. Vajengan asemaa vahvistettiin pohjoisen laivaston päätukikohdaksi, johon se siirrettiin Poljarnyista. Asukkaita oli tällöin 3 884 henkeä. Vajengasta tuli kaupunki 1951, jolloin sen nimi muutettiin Severomorskiksi eli suomennettuna pohjoiseksi mereksi.

Tämä Venäjään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.