Vidjajevo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vidjajevon kaupunkipiiri-kunnan vaakuna

Vidjajevo (ven. Видя́ево, aikaisemmin Uritsa, ven. Урица) on suljettu asuinalue Murmanskin alueella Venäjällä. Vidjajevo on samannimisen kaupunkipiirikunnan (Городской округ ЗАТО п. Видяево) keskus ja ainoa taajama, mutta se ei itse ole kaupunki. Asukkaita kaupunkipiirikunnassa oli vuoden 2010 väestönlaskennan mukaan 5 771.[1]

Vidjajevon asutuskeskus palvelee samannimistä sukellusvenetukikohtaa, joka sijaitsee kahdessa erillisessä osassa, välittömästi taajaman koillispuolella Uuravuonon rannalla sekä Auravuonon perukassa noin 6 km taajamasta pohjoiseen. Vidjajevo rajoittuu lännessä Zaozjorskin suljettuun kaupunkipiirikuntaan, muuten sitä ympäröi Kuolan piirin Uuran maalaiskunta.

Näkymä suljettuun Vidjajevon asuintaajamaan

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uritsan kylä sai nimensä Uritsajoesta ja tämä puolestaan laskupaikastaan Uuravuonosta (Ura guba); nimi on saamelaista kantaa. Taajama perustettiin vuonna 1958. 1960-luvulla paikkakunnalla toimi dieselkäyttöisten sukellusveneiden telakka ja vuodesta 1979 myös ydinsukellusveneiden. Uritsa-nimi vaihdettiin Vidjajevoksi vuonna 1964 sukellusvene Štš-421:n päällikön kapteeniluutnantti Fjodor Vidjajevin muistoksi, joka menehtyi Barentsinmerellä toisessa maailmansodassa.

1980-luvulla Auravuono (Ara guba) oli yksi Neuvostoliiton tärkeimmistä sukellusvenesatamista ja palveli kaikkia kolmea sukellusvenesukupolvea dieselkäyttöisistä ydinkäyttöisiin. Nykyisin telakan merkitys on vähentynyt; jäljellä ovat vain Akula, Sierra ja Oscar-II -luokat. Lisäksi Auravuonon tukikohtaan on varastoitu käytöstä poistettuja ydinreaktoreita ja ydinjätettä. Vidjajevo oli myös vuonna 2000 Barentsinmerellä uponneen K-141 Kurskin kotisatama.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Federalnaja služba gosudarstvennoi statistiki (Venäjän federaation tilastovirasto), www.gks.ru: Vserossijskaja perepis naselenija 2010. Tom 1. Tšislennost i razmeštšenije naselenija. (Koko Venäjän kattava väestönlaskenta 2010. Osa 1. Väestön lukumäärä ja jakauma. Taulukko 11 (MS Excel-taulukko)) 2012. Moskova: ИИЦ «Статистика России». Arkistoitu 15.3.2013. Viitattu 1.11.2012. (venäjäksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]