Aleksandrovsk (Murmanskin alue)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Aleksandrovskin kaupunkipiirikunta Murmanskin alueen kartalla

Aleksandrovsk (ven. Алекса́ндровск) on Murmanskin alueella Luoteis-Venäjällä sijaitseva kaupunkipiirikunta, jolla on suljetun alueen status. Aleksandrovskin alue kattaa koko Kuolanvuonon länsirannan hieman Murmanskin pohjoispuolelta Jäämeren rantaan asti.[1] Aleksandrovskin kaupunkipiirikunta muodostettiin vuonna 2008 kattamaan kolme alueella entuudestaan sijaitsevaa suljettua kaupunkia Poljarnyi, Gadžijevo (Skalistyi) ja Snežnogorsk, jotka olivat aiemmin kukin kaupunkipiirikunnan tasoisia yksiköitä. Aleksandrovskin kaupungit ovat Venäjän Pohjoisen laivaston ja sen ydinsukellusveneiden tukikohta- ja telakka-alueita.

Aleksandrovskin keskuskaupunki on Poljarnyi. Aleksandrovskin ensimmäinen valtuusto ja kaupunkipiirikunnan päämies valittiin keväällä 2009.[2][1]

Aleksandrovskin nimi on sama kuin alueelle vuonna 1896 perustetun satamakaupungin nimi, joka sittemmin muutettiin Poljarnyiksi.

Hallinnollinen jako[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Gadžijevon hallintopiiri (administravnyi okrug): Gadžijevon kaupunki sekä taajamat Kuvšinskaja Salma, Olenja Guba ja Saida-Guba.
  • Poljarnyin hallintopiiri: Poljarnyin kaupunki, taajamat Gorjatšije Rutšji ja Retinskoje sekä Belokamenkan kylä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Городской округ ЗАТО Александровск (Arkistoitu – Internet Archive) Murmanskin aluehallinnon sivut.
  2. Elections in Aleksandrovsk Murmansk Business News 4.11.2008