Ylä-Tuuloma

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ylä-Tuuloman kaupunkikunta Kuolan piirin kartalla

Ylä-Tuuloma (ven. Верхнетуломский, Verhnetulomski) on kaupunkikunta ja sen keskustaajama (kaupunkimainen taajama) Kuolan piirissä Murmanskin alueella Venäjällä. Se sijaitsee Tuulomajoen varrella Ylä-Tuuloman tekojärven itäpäässä, Murmanskista noin 60 km lounaaseen.

Ylä-Tuuloman asutus syntyi noin vuonna 1961 suuren Ylä-Tuuloman vesivoimalaitoksen ja sen padon rakentamisen yhteydessä. Voimalan rakensi Imatran Voima. Voimalaa oli rakentamassa parhaimmillaan 3000 suomalaista miestä ja 250 suomalaista naista. Suomalaiset rakensivat myös kylän rakennukset yli 2000 asukkaalle: asuintaloja, kauppakeskuksen, koulun sekä kulttuurikeskuksen.[1] Kaupunkimainen taajama paikkakunnasta tuli 1966.

Ylä-Tuuloman kuntaan kuuluu kuntakeskuksen lisäksi Svetlyin kylä (ven. Светлый). Kunnan kolmas asutus Nivankylä (ven. Ниванкюль, Nivankjul) on lakkautettu vuonna 2008.[2] Kunnan asukasluku vuonna 2010 oli 1822.[2]

Paikkakunnalla asuu etupäässä venäläisiä, mutta myös pieni määrä kuolansuomalaisia sekä itäsaamelaisia, kolttia, joiden nautinta-alueet jäivät Tarton rauhassa Neuvostoliiton puolelle.lähde? Tunnettu ylätuulomalainen oli kirjailija Sven Lokka.

Ristikenttä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyisen Ylä-Tuuloman lähellä, Tuulomajoen ja Nuorttijärven yhtymäkohdassa sijaitsi aikanaan kuolansuomalainen Ristikentän (ven. Ристикент, Ristikent) kylä. Kylässä oli myös luterilainen kirkko. Kylä tyhjennettiin lopullisesti vuoden 1940 aikana. Kylän paikka on nykyisin jäänyt Tuuloman tekojärven alle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä Venäjään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.