Ero sivun ”Steve McQueen” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
SieBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: tr:Steve McQueen
Hxhbot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: no:Steve McQueen
Rivi 70: Rivi 70:
[[nl:Steve McQueen]]
[[nl:Steve McQueen]]
[[ja:スティーブ・マックイーン]]
[[ja:スティーブ・マックイーン]]
[[no:Steve McQueen]]
[[oc:Steve McQueen]]
[[oc:Steve McQueen]]
[[pl:Steve McQueen]]
[[pl:Steve McQueen]]

Versio 9. marraskuuta 2007 kello 20.38

Terence Steven McQueen (s. 24. maaliskuuta 1930, Beech Grove, Indiana, Yhdysvallat7. marraskuuta 1980, Ciudad Juárez, Meksiko) oli yhdysvaltalainen näyttelijä, jonka tunnetuimpia elokuvia olivat Bullitt (1968), Papillon (1973), Suuri pakoretki (1963), 7 rohkeata miestä (1960) ja Liekehtivä torni (1974).

Ennen elokuvauraansa Steve McQueen palveli Yhdysvaltain merijalkaväessä vuosina 1947-1950. Vuonna 1952 hän aloitti opiskelut The Actors Studiossa. Kyseisenä vuonna noin 2000 hakijan joukosta vain McQueen ja Martin Landau hyväksyttiin.

Läpimurto tapahtui Josh Randallina western-televisiosarjassa Wanted: Dead or Alive.

Steve McQueen ei koskaan voittanut Oscar-palkintoa ja vaikka oli yhden kerran ehdolla; tämä ehdokkuus tuli miespääosasta elokuvassa Tykkivene Jangtse-joella (1966).

McQueenin rakkaimpiin harrastuksiin kuuluivat moottoripyörät ja kilpa-autot. Hän myös aina luvan saatuaan ajoi itse omat stunttinsa autolla. Hänen laajaan autokokoelmaan kuuluivat mm. Porsche 917, Porsche 908, Porsche 356 Ferrari 512, Ferrari 250 ja Jaguar D-Type. Vanhoja klassikkomoottoripyöriäkin hänellä oli yli 100 kappaletta. Häntä harmitti ettei hän saanut itselleen samanlaista Ford Mustang GT:tä, jolla hän ajoi Bullitt-elokuvassa.

Hän oli naimisissa kolmasti, ensin vuosina 1956-72 näyttelijä Neile Adamsin kanssa, vuosina 1973-78 näyttelijä Ali McGraw'n kanssa ja vuodesta 1980 aina kuolemaansa asti malli Barbara Mintyn kanssa. Hänen poikansa Chad McQueen ja pojanpoikansa Steven R. McQueen ovat myös näyttelijöitä. Chad on näytellyt mm. Karate Kid -elokuvissa ja Steven on näytellyt Everwood -sarjassa.

Poikkeuksellisen karismansa vuoksi Steve McQueen sai lempinimen King of Cool.

Steve McQueen sairastui mesotelioomaan eli erääseen harvinaiseen keuhkosyövän muotoon. McQueen kuoli sydänkohtaukseen leikkauksen jälkeen, jossa häneltä yritettiin poistaa syövän etäpesäkettä maksasta. Steve McQueenin tuhkat on siroteltu Tyyneen valtamereen.

Filmografia

Aiheesta muualla

Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.