Le Mans (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Le Mans
Le Mans 1971 poster.jpg
Ohjaaja Lee H. Katzin
Käsikirjoittaja Harry Kleiner
Tuottaja Jack N. Reddish
Säveltäjä Michel Legrand
Kuvaaja
Leikkaaja
Pääosat Steve McQueen
Siegfried Rauch
Elga Andersen
Ronald Leigh-Hunt
Fred Haltiner
Luc Merenda
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö
Ensi-ilta
  • 23. kesäkuuta 1971
  • 22. lokakuuta 1971 (Suomi)
Kesto 106 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti noin 7 500 000 dollaria (arviolta)
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Le Mans on yhdysvaltalaisen ohjaajan Lee H. Katzinin ohjaama elokuva vuodelta 1971. Sen pääosaa esittää näyttelijä Steve McQueen. Elokuva kuvaa Ranskassa ajettavaa Le Mansin 24 tunnin ajoa vuonna 1970.

Elokuva on varsin vähäeleinen, eikä siinä itse asiassa ensimmäisen 38 minuutin aikana esitetä yhtään repliikkiä. Eräiden lähteiden mukaan Steve McQueen lausuu koko elokuvan aikana ainoastaan 42 repliikkiälähde?.

Pääosa elokuvan materiaalista on kuvattu vuoden 1970 Le Mansin ajojen aikana. Alun perin Steve McQueenin tarkoituksena oli ajaa kilpailu Porsche 917 -autolla yhdessä Jackie Stewartin kanssa, mutta elokuvan tuottajayhtiö kielsi sen liian vaarallisena[1].

Elokuvan tuottajayhtiö Solar Productions oli ilmoittanut kisaan Porsche 908/2 -kilpa-auton numero 29, johon oli sijoitettu kamerakalustoa. Steve McQueen oli kyseisenä vuonna voittanut samalla autolla Sebringin 12 tunnin kilpailun Yhdysvalloissa. Autoa Le Mansissa ajoivat Herbert Linge ja Jonathan Williams. Auto tuli maaliin kilpailussa yhdeksäntenä, mutta filmikelojen vaihtojen vuoksi auto teki useita ylimääräisiä varikkopysähdyksen, eikä autokunta saanut täyteen niin sanottua minimimatkaa ja kilpailusuoritus hylättiin.

Aito Porsche 917.

Kilpailun aikana kuvattua materiaalia täydennettiin myöhemmin kuvatulla aineistolla, jossa käytettiin alkuperäisiin väreihin maalattuja Porsche 917 ja Ferrari 512 -kilpa-autoja. Onnettomuuskohtauksissa käytettiin kustannusten säästämiseksi kuitenkin Lola T7 -kilpa-autoja, joihin tehtiin lasikuituiset Porschen ja Ferrarin korijäljitelmät. Ferrari-jäljitelmä oli kauko-ohjattu.

Elokuvan kuvauksissa kilpa-ajaja David Piper katkaisi jalkansa onnettomuuskohtausta kuvattaessa.

Elokuva ei ollut aikanaan kovinkaan suuri kassamenestys, mutta se on sittemmin kohonnut yhdeksi kilpa-autoiluelokuvien klassikoista.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Garratt, Sheryl: In the driving seat with Steve McQueen The Telegraph. 7.11.2015. Viitattu 30.10.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Le Mans Internet Movie Databasessa (englanniksi)
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.