Ero sivun ”Aksolotli” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
fix
Ei muokkausyhteenvetoa
Merkkaukset: Tämä muokkaus on kumottu Visuaalinen muokkaus
Rivi 30: Rivi 30:


Aksolotli esiintyi luonnonvaraisena vain [[Xochimilco (järvi)|Xochimilco]]- ja [[Chalco (järvi)|Chalcojärvissä]] Keski-Meksikossa, ja näistäkin Chalcojärvi on käytännössä hävinnyt ja luonnonvarainen populaatio on vaarantunut [[México|Méxicon kaupungin]] kasvamisen myötä.<ref>[http://www.axolotl.org/ Introduction] Axolotls</ref>
Aksolotli esiintyi luonnonvaraisena vain [[Xochimilco (järvi)|Xochimilco]]- ja [[Chalco (järvi)|Chalcojärvissä]] Keski-Meksikossa, ja näistäkin Chalcojärvi on käytännössä hävinnyt ja luonnonvarainen populaatio on vaarantunut [[México|Méxicon kaupungin]] kasvamisen myötä.<ref>[http://www.axolotl.org/ Introduction] Axolotls</ref>

Aksolotli on vesityypin [[pokémon]]. Aksolotlilla on korallimaiset korvat, joilla se kuulee hyvin veden alla. Aksolotlilla on sininen iho, pienet silmät ja iso suu, jolla se voi ampua vettä ja mutaa. Sillä on myös vahvat jalat, joilla se voi potkia koralleja rikki. Se voi myös kävellä maalla, mutta mieluummin se pysyy vedessä. Aksolotli ei ole kehittynyt mistään, mutta Aksolotli voi kehittyä. Aksolotleja löytyy kosteilta paikoilta ja läheltä paikkoja, joissa on paljon mutaa. Sen voi myös löytää Safari Zonelta.


[[Tiedosto:Axolotl.jpg|thumb|left|[[Leukismi|Leukistinen]] aksolotliyksilö.]]
[[Tiedosto:Axolotl.jpg|thumb|left|[[Leukismi|Leukistinen]] aksolotliyksilö.]]

Versio 5. joulukuuta 2020 kello 18.53

Aksolotli
Uhanalaisuusluokitus

Äärimmäisen uhanalainen [1]

Äärimmäisen uhanalainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Sammakkoeläimet Amphibia
Lahko: Pyrstösammakot Caudata
Alalahko: Salamanterimaiset Salamandroidea
Heimo: Aksolotlit Ambystomatidae
Suku: Ambystoma
Laji: mexicanum
Kaksiosainen nimi

Ambystoma mexicanum
(Shaw & Nodder, 1798)

Katso myös

  Aksolotli Wikispeciesissä
  Aksolotli Commonsissa

Aksolotli (Ambystoma mexicanum) on äärimmäisen uhanalainen meksikolainen salamanterieläinlaji. Aksolotli on tunnettu esimerkki neoteniasta eli vajaasta yksilönkehityksestä: niiden ulkoinen kehitys pysähtyy yleensä toukkavaiheeseen, eli ne jäävät pensasmaisilla kiduksilla hengittäviksi vesieläimiksi. Ne saavuttavat kuitenkin sukukypsyyden ja lisääntyvät tässä vaiheessa.

Tietyissä olosuhteissa aksolotlit saattavat myös käydä läpi muodonvaihdoksen ja kehittyä aikuisenkaltaisiksi, keuhkoilla hengittäviksi salamanterieläimiksi, jolloin niiden kidukset surkastuvat ja ne nousevat elämään maalle. Samalla ne muuttuvat hämäräaktiivisiksi ja niiden ulkonäkökin muuttuu. Aksolotlien yksilönkehitykseen voidaan vaikuttaa keinotekoisesti hormonikäsittelyllä, jolloin ne kehittyvät aikuisvaiheeseen.

Aksolotli esiintyi luonnonvaraisena vain Xochimilco- ja Chalcojärvissä Keski-Meksikossa, ja näistäkin Chalcojärvi on käytännössä hävinnyt ja luonnonvarainen populaatio on vaarantunut Méxicon kaupungin kasvamisen myötä.[2]

Aksolotli on vesityypin pokémon. Aksolotlilla on korallimaiset korvat, joilla se kuulee hyvin veden alla. Aksolotlilla on sininen iho, pienet silmät ja iso suu, jolla se voi ampua vettä ja mutaa. Sillä on myös vahvat jalat, joilla se voi potkia koralleja rikki. Se voi myös kävellä maalla, mutta mieluummin se pysyy vedessä. Aksolotli ei ole kehittynyt mistään, mutta Aksolotli voi kehittyä. Aksolotleja löytyy kosteilta paikoilta ja läheltä paikkoja, joissa on paljon mutaa. Sen voi myös löytää Safari Zonelta.

Leukistinen aksolotliyksilö.

Aksolotleja myydään lemmikkieläimiksi joissakin akvaarioliikkeissä.

Lähteet

  1. Zambrano, Luis, Reidl, Paola Mosig, McKay, Jeanne, Griffiths, Richard, Shaffer, Brad, Flores-Villela, Oscar, Parra-Olea, Gabriela, Wake, David: Ambystoma mexicanum IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.2. 2010. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 6.8.2014. (englanniksi)
  2. Introduction Axolotls

Aiheesta muualla