Ero sivun ”Windows 1.0” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Sisältöä lisätty.
f, kh, lähteistin
Rivi 6: Rivi 6:
| kuvakaappaus = Windows1.01.png
| kuvakaappaus = Windows1.01.png
| kuvakaappaus-koko =
| kuvakaappaus-koko =
| kuvateksti = Windows 1.01 [[Virtual PC]] -[[emulaattori]]ssa ajettuna
| kuvateksti = Windows 1.01 [[Virtual PC]] -[[emulaattori]]ssa ajettuna.
| kehittäjä = [[Microsoft]]
| kehittäjä = [[Microsoft]]
| kotisivu = [https://www.microsoft.com/fi-fi/windows Microsoft Windows]
| kotisivu = [https://www.microsoft.com/fi-fi/windows Microsoft Windows]
Rivi 28: Rivi 28:
}}
}}


'''Microsoft Windows 1.0''' on [[Microsoft]]in [[20. marraskuuta]] [[1985]] julkaisema [[16-bittinen]] [[graafinen käyttöliittymä]] [[IBM PC]] -yhteensopivien [[tietokone]]iden [[DOS]]-käyttöjärjestelmille. Se oli ensimmäinen [[Windows]] -versio ja myös ensimmäinen [[Apple Macintosh]] -tyylisen käyttöliittymän tarjonnut ohjelmistolaajennus [[Henkilökohtainen tietokone|PC]]-koneille. Se vaati toimiakseen 512 [[kilotavu]]a muistia ja kaksi levyasemaa. Kaikki tapahtui käsinkirjoitetuilla komennoilla, jotka olivat yleensä monimutkaisia.
'''Microsoft Windows 1.0''' on [[Microsoft]]in [[20. marraskuuta]] [[1985]] julkaisema [[bitti|16-bittinen]] [[graafinen käyttöliittymä]] [[IBM PC]] -yhteensopivien [[tietokone]]iden [[DOS]]-käyttöjärjestelmille. Se oli ensimmäinen [[Microsoft Windows|Windows]] -versio ja myös ensimmäinen [[Apple Macintosh]] -tyylisen käyttöliittymän tarjonnut ohjelmistolaajennus [[Henkilökohtainen tietokone|PC]]-koneille. Se vaati toimiakseen 512 [[tavu (tietotekniikka)|kilotavu]]a muistia ja kaksi levyasemaa. Kaikki tapahtui käsinkirjoitetuilla komennoilla, jotka olivat yleensä monimutkaisia.<ref name="Windows 1.0">https://kotimikro.fi/oheislaitteet/kayttojarjestelma/microsoft-windows-vuosien-varrella</ref>


Windows 1.0:n seuraaja oli [[Windows 2.0]], joka julkaistiin marraskuussa 1987.
Windows 1.0:n seuraaja oli [[Windows 2.0]], joka julkaistiin joulukuussa 1987.


== Versiot ==
== Versiot ==
Rivi 41: Rivi 41:


=== Windows 1.03 ===
=== Windows 1.03 ===
Windows 1.03 julkaistiin elokuussa 1986. Se sisälsi parannuksia, jotka tekivät sen yhdenmukaiseksi kansainvälisen julkaisun kanssa, kuten eurooppalaisten näppäimistöjen-, näytönohjainten- ja tulostimien laiteajurit.
Windows 1.03 julkaistiin elokuussa 1986. Se sisälsi parannuksia, jotka tekivät sen yhdenmukaiseksi kansainvälisen julkaisun kanssa, kuten eurooppalaisten näppäimistöjen-, näytönohjainten- ja tulostimien laiteajureiden kanssa.


=== Windows 1.04 ===
=== Windows 1.04 ===
Windows 1.04 julkaistiin huhtikuussa 1987 ja se lisäsi tuen uusille [[IBM PS/2]] -tietokoneille, mutta PS/2 -hiirille tai uusille [[VGA]] -grafiikkatiloille ei tarjottu tukea.
Windows 1.04 julkaistiin huhtikuussa 1987, ja se lisäsi tuen uusille [[IBM PS/2]] -tietokoneille, mutta PS/2 -hiirille tai uusille [[VGA]] -grafiikkatiloille ei tarjottu tukea.


== Vastaanotto ==
== Vastaanotto ==
Windows 1.0 ei saavuttanut kovin suurta suosiota, sillä vain harvat omistivat tai saivat käyttää kotitietokonetta. Monet arvostelut kritisoivat sen vaativia järjestelmävaatimuksia sekä siinä havaittiin heikkoa suorituskykyä, kun useita sovelluksia suoritettiin samanaikaisesti.
Windows 1.0 ei saavuttanut kovin suurta suosiota, sillä vain harvat omistivat tai saivat käyttää kotitietokonetta.<ref name="Windows 1.0" /> Monet arvostelut kritisoivat sen vaativia järjestelmävaatimuksia, sekä siinä havaittiin heikkoa suorituskykyä, kun useita sovelluksia suoritettiin samanaikaisesti.


== Elinkaari ==
== Elinkaari ==
Windows 1.0:n tuki päättyi [[31. joulukuuta]] [[2001]], mikä tekee siitä kaikkien aikojen kauiten tuetuimman Windows -version. Koska Microsoft on pyrkinyt säilyttämään taaksepäin yhteensopivuuden, voi Windows 1.0 -ohjelmia ajaa vielä jopa [[Windows XP]]:ssä ja niiden [[lähdekoodi]]n voi kääntää pienin muutoksin.{{Lähde|16. syyskuuta 2008}} [[Windows Vista]]ssa 16-bittiset ohjelmat eivät kuitenkaan enää toimi.
Windows 1.0:n tuki päättyi [[31. joulukuuta]] [[2001]]<ref>https://support.microsoft.com/en-us/lifecycle/search?alpha=Microsoft%20Windows%201.0%20Standard%20Edition</ref>, mikä tekee siitä kaikkien aikojen kauiten tuetuimman Windows -version. Koska Microsoft on pyrkinyt säilyttämään taaksepäin yhteensopivuuden, voi Windows 1.0 -ohjelmia ajaa vielä jopa [[Windows XP|Windows XP:ssä]], ja niiden [[lähdekoodi]]n voi kääntää pienin muutoksin.{{Lähde|16. syyskuuta 2008}} [[Windows Vista]]ssa 16-bittiset ohjelmat eivät kuitenkaan enää toimi.


== Lähteet ==
== Lähteet ==
{{Viitteet}}
*http://kotimikro.fi/oheislaitteet/kayttojarjestelma/microsoft-windows-vuosien-varrella
*https://en.wikipedia.org/wiki/Windows_1.0
*https://en.wikipedia.org/wiki/Windows_1.0



Versio 4. elokuuta 2018 kello 11.49

Windows 1.0
Windows 1.01 Virtual PC -emulaattorissa ajettuna.
Windows 1.01 Virtual PC -emulaattorissa ajettuna.
Kehittäjä Microsoft
Tuoteperhe MS-DOS
Toiminnallinen tila ei tuettu, tuki päättynyt 31. joulukuuta 2001
Julkaistu 20. marraskuuta 1985
Käyttöliittymä graafinen ja
komentoliittymä (MS-DOS)
Lähdekoodimalli suljettu lähdekoodi
Lisenssi Microsoft EULA
Seuraaja →
Windows 2.0 (1987)

Microsoft Windows 1.0 on Microsoftin 20. marraskuuta 1985 julkaisema 16-bittinen graafinen käyttöliittymä IBM PC -yhteensopivien tietokoneiden DOS-käyttöjärjestelmille. Se oli ensimmäinen Windows -versio ja myös ensimmäinen Apple Macintosh -tyylisen käyttöliittymän tarjonnut ohjelmistolaajennus PC-koneille. Se vaati toimiakseen 512 kilotavua muistia ja kaksi levyasemaa. Kaikki tapahtui käsinkirjoitetuilla komennoilla, jotka olivat yleensä monimutkaisia.[1]

Windows 1.0:n seuraaja oli Windows 2.0, joka julkaistiin joulukuussa 1987.

Versiot

Windows 1.01

Windows 1.01 julkaistiin 20. marraskuuta 1985, ja se oli ensimmäinen Microsoft Windows -versio.

Windows 1.02

Windows 1.02 julkaistiin toukokuussa 1986.

Windows 1.03

Windows 1.03 julkaistiin elokuussa 1986. Se sisälsi parannuksia, jotka tekivät sen yhdenmukaiseksi kansainvälisen julkaisun kanssa, kuten eurooppalaisten näppäimistöjen-, näytönohjainten- ja tulostimien laiteajureiden kanssa.

Windows 1.04

Windows 1.04 julkaistiin huhtikuussa 1987, ja se lisäsi tuen uusille IBM PS/2 -tietokoneille, mutta PS/2 -hiirille tai uusille VGA -grafiikkatiloille ei tarjottu tukea.

Vastaanotto

Windows 1.0 ei saavuttanut kovin suurta suosiota, sillä vain harvat omistivat tai saivat käyttää kotitietokonetta.[1] Monet arvostelut kritisoivat sen vaativia järjestelmävaatimuksia, sekä siinä havaittiin heikkoa suorituskykyä, kun useita sovelluksia suoritettiin samanaikaisesti.

Elinkaari

Windows 1.0:n tuki päättyi 31. joulukuuta 2001[2], mikä tekee siitä kaikkien aikojen kauiten tuetuimman Windows -version. Koska Microsoft on pyrkinyt säilyttämään taaksepäin yhteensopivuuden, voi Windows 1.0 -ohjelmia ajaa vielä jopa Windows XP:ssä, ja niiden lähdekoodin voi kääntää pienin muutoksin.lähde? Windows Vistassa 16-bittiset ohjelmat eivät kuitenkaan enää toimi.

Lähteet

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Windows 1.0.
Windows-versiot Seuraaja:
Windows 2.0