Ero sivun ”Pyörrevirta” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
16 merkkiä lisätty ,  6 vuotta sitten
Linkitys artikkeliin Curie-piste
p (Käyttäjän 85.76.136.57 (keskustelu) muokkaukset kumottiin ja sivu palautettiin viimeisimpään käyttäjän Kulmalukko tekemään versioon.)
(Linkitys artikkeliin Curie-piste)
Kuumennusvoimakkuuteen vaikuttavat magneettikentän voimakkuus, metallikappaleen magneettiset ja sähköiset ominaisuudet sekä kelan etäisyys kuumennettavasta metallikappaleesta.
 
Induktiivista kuumennusta käytetään hyväksi sulatettaessa metalleja induktiouuneissa. Metallikappale laitetaan lämpöä kestävään eristeastiaan, jonka ympärillä on käämi. Käämissä kulkee vaihtovirta, jonka [[taajuus]] on n. 1 kHz. Kuumennettavan materiaalin [[resistanssi]]n vuoksi pyörrevirrat synnyttävät tehohäviöitä, jotka nostavat lämpötilan metallin lähelle sulamispistettä [[Curie-piste|Curien pisteeseen]]. Induktiivisen kuumennuksen etuja ovat paikallinen saasteettomuus, hyvä säädettävyys sekä sulan metallin lisäaineiden helppo hallinta.
 
Monet uudet [[liesi#induktioliesi|keittiöliedet]] toimivat induktiolla. Näiden liesien etuna tavallisiin nähden on, ettei levy kuumene lainkaan. Induktioliesissä käytetään kattiloita, joiden pohjassa on ferromagneettista materiaalia, mikä vahvistaa indusoituneen magneettikentän voimakkuutta. Lisäksi magneettisen materiaalin hystereesihäviöt hieman kasvattavat häviötehoa ja tehostavat kuumennusvaikutusta.<ref>{{cite web|url=http://eu.renesas.com/media/applications/consumer_industrial/induction_cooking/Renesas_Induction_Cooking.pdf|title=Induction cooking Basics (s. 3)|author=Renesas Technology Europe|date=2008|accessdate=2010-10-20}}</ref> Induktioliesi ei yksinään aiheuta palovaaraa, jos se unohdetaan tai kytketään vahingossa päälle, mikäli levyn päällä ei ole kattilaa tai muuta metalliesinettä.
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko