Magneettivuo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Magneettivuo kuvaa magneettikentän voimakkuutta havainnollistavien, kuvitteellisten kenttäviivojen kokonaismäärää tietyn pinnan läpi.

Magneettivuo (tunnus Φ tai täsmällisemmin erotuksena muusta vuosta ΦB tai ΦM) on magnetismin määrää kuvaava suure, jota SI-järjestelmässä mitataan yksiköllä weber (1 Wb = 1 V·s = 108 Mx). Magneettivuo tietyn pinnan läpi on kyseisen pinnan läpäisevä magneettikentän komponentti. Yksittäisen magneettisen navan aiheuttamaksi magneettivuoksi määritellään navan voimakkuus, pohjoisnapa toimii vuon lähteenä ja etelänapa vuon nieluna (kts. myös sähkövuo).

Yleisesti magneettivuo pinnan A läpi saadaan magneettivuon tiheyden B pintaintegraalina[1][2]

Mikäli magneettivuon tiheys on vakio ja vektori B muodostaa kulman tasopinnan A normaalivektorin kanssa, magneettivuo saadaan kaavasta[1]

Kelan sisällä magneettivuo on verrannollinen itseisinduktanssiin L, virtaan I ja kierrosten lukumäärään N seuraavasti:

Magneettivuo suljetun pinnan läpi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gaussin laki magneettikentille kertoo, että suljetun pinnan läpi virtaava magneettivuo on yhtä kuin pinnan sisäänsä sulkemien napojen voimakkuuksien summa,selvennä jonka on käytännössä havaittu olevan aina nolla[1], eli

Gaussin lain mukaan siis jokaisen suljetun pinnan sisään suuntautuva magneettivuo on yhtä suuri kuin pinnan sisältä pois tuleva vuo. Tästä seuraa että, jos laki pitää paikkansa, millään hiukkasella ei ole vain yhtä magneettista napaa, vaan jokaisella on aina sekä pohjois- että etelänapa. [3] Gaussin laki edellä esitetyssä muodossa siis lausuu, että magneettisia monopoleja ei ole.lähde?

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Voipio, Erkki: Sähkö- ja magneettikentät, s. 100–105. Moniste 381. Espoo: Otakustantamo, 1987. ISBN 951-672-038-2.
  2. Grant, I. S. & Phillips, W. R.: ”4.6.1”, Electromagnetism, 2. painos, s. 152. Wiley, 2003. ISBN 0-471-92712-0. (englanniksi)
  3. Magnetic Flux Illustrations (html) HyperPhysics. (englanniksi)

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Lindell, Ismo; Sihvola, Ari: Sähkömagneettinen kenttäteoria 1. Staattiset kentät. Helsinki: Otatieto, 2013. ISBN 978-951-672-354-2.