Ero sivun ”Päiväsakko” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
2 merkkiä poistettu ,  4 vuotta sitten
→‎Suomalainen päiväsakkojärjestelmä: Korjasin pienen asia virheen.
(Muutettu lähde osoittamaan alkuperäiseen artikkeliin)
(→‎Suomalainen päiväsakkojärjestelmä: Korjasin pienen asia virheen.)
Merkkaukset: Mobiilimuokkaus mobiilisivusto-muokkaus
[[Käräjäoikeus]] tuomitsee päiväsakkorangaistuksen, jos se pitää rikosta niin lievänä, ettei ankarampi seuraamus ole tarpeen. Sakko voidaan laissa säädetyin edellytyksin määrätä myös poliisin kirjoittamalla rangaistusvaatimuksella, jonka [[kihlakunnansyyttäjä]] vahvistaa [[rangaistusmääräys]]menettelyssä.
 
Päiväsakot tuomitaan kappaleittain. Esimerkiksi kunkin päiväsakon asettuen 10 euroon, 20 päiväsakkoa tuottaa määrät kerrottaen 200 euron kokonaissakon. Mitä moitittavammasta teosta on kysymys, sitä suurempi on rangaistukseksi määrättävien päiväsakkojen lukumäärä. Lain sallima suurin päiväsakkojen lukumäärä on 120 tai, jos syyksi luettuja rikoksia on useita, yhteisenä sakkorangaistuksena 240 kpl240ps.
 
Yhden päiväsakon määräytymisperusteena toimivat tuomitun [[ansiotulo]]t, pääomatulot sekä eräät [[verovapaa tulo|vero­vapaat tulot]]. Aikaisemmin vaikutti myös [[varallisuus]]. Suurituloisen henkilön päiväsakon rahamäärä on pienituloisen henkilön päiväsakon rahamäärää suurempi, koska tarkoitus on, että rangaistus koskisi henkilön suhteelliseen taloudelliseen asemaan samalla tavoin tuloista riippumatta.
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko