Rangaistusmääräys

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Rangaistusmääräyksen antaminen tarkoittaa poliisin tai muun esitutkintaviranomaisen antaman sakkorangaistusvaatimuksen vahvistamista. Rangaistusvaatimuksen vahvistaa syyttäjä.

Rangaistusmääräysmenettelyssä voidaan määrätä päiväsakkorangaistus teosta, josta ei ole säädetty ankarampaa rangaistusta kuin sakkoa tai enintään kuusi kuukautta vankeutta. Menettelyn käyttö edellyttää sekä asianomistajan että rangaistusvaatimuksen saaneen suostumusta. Mikäli suostumusta ei jommankumman osapuolen taholta anneta, siirtyy asia käräjäoikeuden ratkaistavaksi.

Jos rangaistusvaatimuksen saanut vastustaa vaatimusta, syyttäjä voi hylätä rangaistusvaatimuksen, määrätä lievemmän rangaistuksen taikka siirtää asian käräjäoikeuden ratkaistavaksi nostamalla asiassa syytteen. Ilmoitus rangaistusvaatimuksen vastustamisesta tulee toimittaa syyttäjävirastoon rangaistusvaatimuksen mukana ilmoitettuna viimeisenä vastustamispäivänä. Ilmoituksen voi toimittaa joko henkilökohtaisesti, postitse, faksilla tai asiamiehen välityksellä.

Rangaistusmääräysmenettelyssä määrättyä sakkorangaistusta ei nykyisen lain mukaan voida muuntaa vankeudeksi, tuomioistuimen määräämä sakkorangaistus sitä vastoin voidaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä yhteiskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.