Ero sivun ”Fabian Society” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
enemmän, hämäävä alaviite pois
pEi muokkausyhteenvetoa
Rivi 7: Rivi 7:
Fabian Society toimii edelleen [[ajatushautomo]]na.
Fabian Society toimii edelleen [[ajatushautomo]]na.


== Viitteet ==
== Lähteet ==
{{Viitteet}}
{{Viitteet}}


== Aiheesta muualla ==
== Aiheesta muualla ==
* [http://www.fabian-society.org.uk Fabian Societyn kotisivu]. {{en}}

* [http://www.fabian-society.org.uk Fabian Societyn kotisivu]
* {{Verkkoviite |Osoite=http://www.econlib.org/library/YPDBooks/Shaw/shwFSCover.html |Nimeke=Fabian Essays in Socialism |Sivusto=Library of Economics and Liberty}}
* {{Verkkoviite |Osoite=http://www.econlib.org/library/YPDBooks/Shaw/shwFSCover.html |Nimeke=Fabian Essays in Socialism |Sivusto=Library of Economics and Liberty}}



Versio 20. syyskuuta 2014 kello 21.39

Fabian Society on brittiläinen, tammikuussa 1884 perustettu sosialismiin suuntautuneiden intellektuellien muodostama liike, tavoitteenaan ”yhteiskunnan uudelleen rakentaminen korkeimpien moraaliperiaatteiden mukaisesti” (”The reconstruction of Society in accordance with the highest moral principles”) kansanvaltaisin ja rauhanomaisin keinoin. Sen aatesuuntaus tunnetaan nimellä fabianismi. Seura sai nimensä roomalaisen sotapäällikkö Fabius Maximuksen mukaan, joka tunnettiin varovaisesta sodankäynnistään Hannibalia vastaan ja joka sai liikanimen Cunctator (viivyttelijä)[1].

Fabianistit eivät uskoneet luokkataistelun hyödyllisyyteen vaan valistukseen ja sivistykseen; vallankumouksen sijaan he kannattivat asteittaista tietä sosialismiin. Heidän visionsa sosialismista oli valtio- ja asiantuntijajohtoinen. Fabianistit olivat pääosin keskiluokkaisia intellektuelleja ja oman puolueen perustamisen sijaan he pyrkivät vaikuttamaan olemassaolevien puolueiden kautta.[1] Vuonna 1900 Fabian Societyn jäsenet perustivat työväenpuolueen edeltäjän Labour Representation Committeen.

Liikkeen jäseniin kuuluivat muun muassa Sidney ja Beatrice Webb, George Bernard Shaw, Graham Wallas ja H. G. Wells.[1] Myöhemmin mukana olivat myös Ramsay MacDonald ja Clement Attlee.

Fabian Society toimii edelleen ajatushautomona.

Lähteet

  1. a b c Fabian Socialism (englanniksi) Encyclopædia Britannica Online Academic Edition. Viitattu 2.6.2013.

Aiheesta muualla

Tämä järjestöön, yhdistykseen tai ei-kaupalliseen organisaatioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.