Ero sivun ”Satakunnan Museo” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
pEi muokkausyhteenvetoa
pEi muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
[[Kuva:Satakunnan Museo perusnäyttelyjuliste.jpg|thumb|250px|"Vesien sylistä Satakunnaksi" -perusnäyttelyn juliste]]
[[Kuva:Satakunnan Museo perusnäyttelyjuliste.jpg|thumb|250px|"Vesien sylistä Satakunnaksi" -perusnäyttelyn juliste]]
'''Satakunnan Museo''' sijaitsee [[Pori]]ssa, [[Kokemäenjoki|Kokemäenjoen]] rannalla vastapäätä [[Kirjurinluoto]]a.
'''Satakunnan Museo''' sijaitsee [[Pori]]ssa, [[Kokemäenjoki|Kokemäenjoen]] rannalla vastapäätä [[Kirjurinluoto]]a. Se sai maakuntamuseon statuksen 1980 ja on jatkuvasti laajentamut toimintaansa.
__NOTOC__
__NOTOC__
==Historia==
==Historia==

Versio 30. maaliskuuta 2012 kello 13.36

Tiedosto:Satakunnan Museo perusnäyttelyjuliste.jpg
"Vesien sylistä Satakunnaksi" -perusnäyttelyn juliste

Satakunnan Museo sijaitsee Porissa, Kokemäenjoen rannalla vastapäätä Kirjurinluotoa. Se sai maakuntamuseon statuksen 1980 ja on jatkuvasti laajentamut toimintaansa.

Historia

Se perustettiin vuonna 1888 Porin Suomalaisen Seuran piirissä. Alku oli vaatimaton, sillä aluksi vain kerättiin lahjoituksina ihmisillä olevia muinaisesineitä, joita kertyi ensimmäisenä kesänä noin 60. Seuravana kesänä saatiin talteen yhteensä noin 650 esinettä. Niitä säilytettiin opettaja Matti Kauppisen kotona. Kokoelmaa ei kuitenkaan sopinut minnekkään, koska sitä siirrettiin kolmasti ennen kuin vuonna 1903, jolloin museo siirtyi Iltaman taloon (tunnettiin myöhemmin niin sanottuna vanhana museona). Näissä tiloissa museo toimi vuoteen 1973 saakka, jolloin uusi museo valmistui Hallituskadulle. [1]

Museonhoitajana aloitti maisteri Kauppinen toimien siinä virassa vuoteen 1930 saakka. Hänen kaudellaan kokoelma kasvoi 13000 esineeseen, joista suurin osa oli hänen hankkimiaan. Toiseksi eniten esineitä hankki Aleksander Vinter, joka kiertomatkoillaan maakunnassa toi mukanaan noin 4000 esinettä. Kauppisen jälkeen toiminnasta vastasi Arvid Rydman, jonka kuoleman jälkeen jatkoi työtä leski Kerttu Rydman yksin aina vuoteen 1957. Vuonna 1958 valittiin tehtävään maisteri Unto Salo, joka hoiti tehtävää vuoteen 1972 saakka. Hänen kaudellaan tutkimustoiminta, kenttätyö, perinnekeruu ja kirjaston kehittäminen. Unto Salon jälkeen uudeksi museojohtajaksi valittiin 1972 Risto Koskinen. Vuonna 1988 kokoelmissa oli noin 50000 esinettä. [1]

Iltaman talo oli ahdas ja uuden paremman tilan etsintä ja suunnittelu alkoi melkein heti. Vierähti kuitenkin vuosikymmeniä, ennen kuin asia saatiin vierille. Vuomma 1961 Porin kaupungin museolautakunta antoi piirrustusten teon arkkitehti Olaf Küttnerille ja hankki museolle tontin. Kuitenkin vasta vuonna 1967 asia lähti käyntiin ja vuonna 1970 kaikki oli valmista. Museon peruskivi muurattiin 1971 ja museorakennus valmistui 1973. [1]

Satakunnan maakuntamuseon titteli museolle annettiin 1980. Museossa on perusnäyttelytilat kolmessa eri kerroksessa.

Museon tilat

Vuomma 1973 rakennettu museorakennus oli jo muuttopäivänä käynnyt pieneksi, sillä kokoelmia oli runsaasti. Siksi kaupungin valtuusto luovutti vuonna 1977 museon varastokäyttöön puolustusvoimien käytössä olleen varikkorakennuksen.

Museorakennuksen pinta-ala on 3575 m2 ja varikon 1760 m2. Näiden lisäksi on Liinaharjan kartanon navettarakennus, jonka pinta-ala on 765 m2.

Satakunnan Museon alaisuudessa toimivat myös muun muassa Luontotalo Arkki sekä Rosenlew-museo, joka esittelee Satakunnassa merkittävän roolin omanneen Rosenlew-yhtiön historiaa.[2]

Näyttelytoiminta

Koska museolla oli vuosisadan alussa ahdasta, oli pysyväisnäyttelykin tiivis. Tavaraa oli esillä seiniin naulattuna ja laatoissa ja pöydille aseteltuina. Teemanäyttelyt voitiin järjestää vasta paljon myöhemmin. Ensimmäinen varma tieto teemanäyttelystä on vuodelta 1942, jolloin yhdessä kirjaston kanssa järjestettiin kirjapainotaidon 300-vuotisnäyttely.

Tämän jälkeen on museossa järjestetty 1-3 teemanäyttelyä vuosittain. Nykyisen, vuonna 2002 valmistuneen perusnäyttelyn nimi on "Vesien sylistä Satakunnaksi".

Lähteet

  1. a b c Koskinen, Risto: Miten saada tämmöinen museumi toteutetuksi - Satakunnan Museo 1888-1988. julkaisusta Suomen Museo 1988. Helsinki: Museovirasto, 1988. ISBN 951-9056-88-2.
  2. Porin kaupunki: Satakunnan Museon sivut

Aiheesta muualla