Helsingin kaupunginmuseo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Helsingin kaupunginmuseo
Kaupunginmuseo sijaitsee Aleksanterinkadun ja Katariinankadun kulmassa
Kaupunginmuseo sijaitsee Aleksanterinkadun ja Katariinankadun kulmassa
Tyyppi alueellinen vastuumuseo
Perustettu 1911
Sijainti Aleksanterinkatu 16, 00170 Helsinki
Koordinaatit 60°10′08″N, 024°57′15″E
Ylläpitäjä Helsingin kaupunki
Johtaja Reetta Heiskanen
Kotisivut www.helsinginkaupunginmuseo.fi
Goviniuksen piha on yksi kaupunginmuseon kolmesta sisäpihasta

Helsingin kaupunginmuseo (ruots. Helsingfors stadsmuseum) on Helsingissä sijaitseva museo, joka dokumentoi ja esittelee kaupungin historiaa. Sen tehtävänä on tallentaa ja vaalia Helsingin kaupungin henkistä ja aineellista perintöä sekä rakennettua kulttuuriympäristöä.[1] Helsingin kaupunginmuseo toimii lisäksi pääkaupunkiseudun ja Keski-Uudenmaan alueellisena vastuumuseona, jonka tehtävänä on edistää ja ohjata alueen museotoimintaa.

Helsingin kaupunginmuseo sijaitsee Senaatintorin kulmalla osoitteessa Aleksanterinkatu 16. Museo kattaa lähes puolikkaan korttelin vanhimmasta Helsingistä, Aleksanterinkadun ja Katariinankadun kulmasta. Kaupunginmuseon museoperheeseen kuuluu myös neljä muuta helsinkiläistä museota: Hakasalmen huvila, Ruiskumestarin talo, Työväenasuntomuseo ja Ratikkamuseo. Helsingin kaupunginmuseoon, Ratikkamuseoon, Työväenasuntomuseoon ja Ruiskumestarin taloon on vapaa pääsy. Entisiä toimipisteitä ovat olleet Kalevankadulla sijainnut Koulumuseo ja Lastenmuseo, jotka lopetettiin vuonna 2010 sekä vuonna 2013 suljettu Tuomarinkylän kartanomuseo.

Kaupunginmuseon toimipisteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsingin kaupunginmuseo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Museo sijaitsi vuoteen 2015 saakka Sofiankadulla Kauppatorin ja Senaatintorin välissä.

Helsingin kaupunginmuseo sijaitsee Senaatintorin kulmalla osoitteessa Aleksanterinkatu 16. Museo kattaa lähes puolikkaan korttelin vanhimmasta Helsingistä, Aleksanterinkadun ja Katariinankadun kulmasta. Viisi vanhaa rakennusta ja niiden keskelle rakennettu uudisosa on yhdistetty museokokonaisuudeksi, johon kuuluu myös kolme omaleimaista sisäpihaa. Rakennukset ovat aiemmin olleet lähinnä virastokäytössä.

Aleksanterinkadulla sijaitseva Sederholmin talo on 1700-luvulla vaikuttaneen helsinkiläisen kauppiaan Johan Sederholmin entinen kauppiastalo ja Helsingin kantakaupungin vanhin rakennus. Marraskuusta 2012 toukokuuhun 2014 talo toimi lapsille tarkoitettuna museona, Lasten kaupunkina. Lasten kaupunki avautui uudelleen osana Helsingin kaupunginmuseota toukokuussa 2016.

Museota perustettaessa kaupungin Museolautakunta kokosi sinne esineistöä kaupungin kokoelmista. Muotokuvia hankittiin myös teettämällä Signe Tandefeltilla kopioita vanhoista maalauksista. Museolle tuli myös lahjoituksia. Museo avattiin yleisölle remontin vuoksi hiukan myöhässä 15. joulukuuta 1912.[2]

Helsingin kaupunginmuseolle myönnettiin Vuoden museo -palkinto keväällä 2017.[3]

Hakasalmen huvila[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hakasalmen huvila (Mannerheimintie 13b, Etu-Töölö) on mesenaatti Aurora Karamzinin entinen huvila ja kaupunginmuseon vanhin toimipiste. Hakasalmen huvilassa järjestetään vaihtuvia näyttelyitä.

Ruiskumestarin talo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruiskumestarin talo Kruununhaassa on Helsingin kantakaupungin vanhin alkuperäisellä paikallaan säilynyt puutalo. Ruiskumestari Alexander Wickholmin entinen talo on sisustettu 1860-luvun porvariskodiksi, ja sen pysyvä näyttely esittelee 1800-luvun pikkuporvariston elämää.

Työväenasuntomuseo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alppilan Kirstinkuja 4:ssä sijaitseva Työväenasuntomuseon näyttely esittelee 1900-luvun alun helsinkiläisen työväestön elämää ja asuinoloja. Museorakennuksena on vuonna 1909 valmistunut, kaupungin työntekijöille suunniteltu puinen asuintalo.

Ratikkamuseo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ratikkamuseo Taka-Töölössä (Töölönkatu 51 A) esittelee Helsingin raitioliikenteen historiaa. Museo toimii Helsingin kaupungin liikennelaitoksen entisessä raitiovaunuhallissa.

Helsinkikuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsinkikuvia.fi on verkkosivusto, josta käyttäjä voi katsella tai ladata painokelpoisia digitaalisia valokuvia Helsingin kaupunginmuseon kokoelmista. Kuvat on julkaistu CC BY 4.0 -lisenssillä. Se tarkoittaa että kuvia voidaan käyttää maksutta mihin tahansa tarkoitukseen, kun niiden yhteydessä mainitsee kuvaajan ja Helsingin kaupunginmuseon. Jopa kaupallinen käyttö on sallittua, mikäli suostumus kuvassa mahdollisesti esiintyviltä henkilöiltä saadaan. Vuonna 2020 sivustolla oli noin 65 000 valokuvaa. Kuvat ovat olleet jo aiemmin nähtävillä kansallisessa Finna-palvelussa, mutta vain alhaisella resoluutiolla. Kokoelma kasvaa tulevaisuudessa valokuva-arkiston digitointityön edetessä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Helsingin kaupunginmuseon internet-sivut  . Viitattu 8. lokakuuta 2008.
  2. Museolautakunnan kertomus, Helsingin kunnalliskertomus 1912 s. 457–459 (pdf)
  3. Pesonen, Mikko: Helsingin kaupunginmuseo on Vuoden museo 2017 9.5.2017. Yle. Viitattu 1.1.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]