Helsingin kaupunginmuseo

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Helsingin kaupunginmuseo
Kaupunginmuseon päärakennus Sofiankatu 4:ssä
Kaupunginmuseon päärakennus Sofiankatu 4:ssä
Perustettu 1911
Sijainti Sofiankatu 4, Helsinki
Koordinaatit 60.168443°N, 24.952342°E
Tyyppi maakuntamuseo
Ylläpitäjä Helsingin kaupunki
Johtaja Tiina Merisalo
Kotisivut www.hel.fi/hki/Museo/fi/Etusivu
Museon joulukatu 2008

Helsingin kaupunginmuseo on Helsingissä sijaitseva museo, joka dokumentoi ja esittelee kaupungin historiaa. Sen tehtävänä on tallentaa ja vaalia Helsingin kaupungin henkistä ja aineellista perintöä sekä rakennettua kulttuuriympäristöä.[1] Helsingin kaupunginmuseo toimii lisäksi Pääkaupunkiseudun ja Keski-Uudenmaan maakuntamuseona, jonka tehtävänä on edistää ja ohjata alueen museotoimintaa.

Helsingin kaupunginmuseo perustettiin vuonna 1911 Hakasalmen huvilaan. Nykyisin sen päärakennuksena toimii entinen tavaratalorakennus Sofiankatu 4:ssä, Helsingin keskustan vanhimmassa osassa Kauppatorin ja Senaatintorin välissä. Lisäksi museolla on eri puolilla Helsinkiä viisi muuta pysyvää näyttelypistettä. Kaikkiin Helsingin kaupunginmuseon näyttelyihin on vapaa pääsy.

Kaupunginmuseon toimipisteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päärakennus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päärakennus (Sofiankatu 4, Kruununhaka) on museon toiminnan keskipiste. Arkkitehti Lars Sonckin suunnittelema, vuonna 1913 valmistunut rakennus on entinen Stockmannin tavaratalon rakennustarvikeosasto. Myöhemmin se toimi Helsingin pääpoliisiasemana. Museon käytössä se on ollut vuodesta 1988. Lisäksi rakennuksessa toimii Helsinki-kirjallisuuteen erikoistunut museokauppa ja elokuvateatteri Kino Engel, jonka pienemmässä salissa näytetään Helsinki-aiheisia historiallisia filmejä.

Sederholmin talo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aleksanterinkadulla sijaitseva Sederholmin talo on 1700-luvulla vaikuttaneen helsinkiläisen kauppiaan Johan Sederholmin entinen kauppiastalo ja Helsingin kantakaupungin vanhin rakennus. Marraskuusta 2012 lähtien Sederholmin talo on toiminut lapsille tarkoitettuna museona, Lasten kaupunkina, joka on suljettu remontin vuoksi toukokuusta 2014 lähtien ja avautuu uudistuneena vuonna 2016.

Hakasalmen huvila[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hakasalmen huvila (Mannerheimintie 13b, Etu-Töölö) on mesenaatti Aurora Karamzinin entinen huvila ja kaupunginmuseon vanhin toimipiste. Hakasalmen huvilassa järjestetään vaihtuvia näyttelyitä.

Ruiskumestarin talo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruiskumestarin talo Kruununhaassa on Helsingin kantakaupungin vanhin alkuperäisellä paikallaan säilynyt puutalo. Ruiskumestari Alexander Wickholmin entinen talo on sisustettu 1860-luvun porvariskodiksi, ja sen pysyvä näyttely esittelee 1800-luvun pikkuporvariston elämää. Museo on suljettu toistaiseksi remontin vuoksi.

Työväenasuntomuseo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alppilan Kirstinkujalla sijaitseva Työväenasuntomuseon näyttely esittelee 1900-luvun alun helsinkiläisen työväestön elämää ja asuinoloja. Museorakennuksena on vuonna 1909 valmistunut, kaupungin työntekijöille suunniteltu puinen asuintalo.

Ratikkamuseo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ratikkamuseo Taka-Töölössä esittelee Helsingin raitioliikenteen historiaa. Museo toimii Helsingin kaupungin liikennelaitoksen entisessä raitiovaunuhallissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Helsingin kaupunginmuseon internet-sivut  . Viitattu 8. lokakuuta 2008.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]