Hämeenlinnan kaupunginmuseo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hämeenlinnan kaupunginmuseo
Tyyppi kulttuurihistoriallinen museo,[1] alueellinen vastuumuseo
Sijainti Päätoimipiste Museo Skogster: Raatihuoneenkatu 8, 13100 Hämeenlinna
Perustettu 1910
Ylläpitäjä Hämeenlinnan kaupunki
Johtaja Tuija-Liisa Soininen
Kotisivut www.hmlmuseo.fi
Koordinaatit 60.9969°N, 24.4682°E
Kartta
Hämeenlinnan kaupunginmuseo

Hämeenlinnan kaupunginmuseo (aiemmin Hämeenlinnan kaupungin historiallinen museo[2]) on Hämeenlinnassa toimiva Kanta-Hämeen alueellinen vastuumuseo. Museon päänäyttelytilat sijaitsevat kesällä 2016 avatuissa Museo Skogsterin tiloissa Raatihuoneenkadulla, Hämeenlinnan kirkon ja kaupungintalon läheisyydessä.[3][4][5][6]

Kaupunginmuseo ylläpitää Hämeenlinnassa toimivia Museo Skogsteria, Palanderin taloa, Sibeliuksen syntymäkotia ja Säästöpankkimuseota.[7] Kolme ensin mainittua museotilaa sijaitsee Hämeenlinnan kantakaupungissa noin 350 metrin etäisyydellä toisistaan.[5][6]

Vuonna 2015 kaupunginmuseoon tutustui yhteensä 107 812 kävijää, joista 41 748 vierailijalle kirjattiin ilmaiskäynti.[1]

Hämeen linnan päälinna oli Hämeenlinnan kaupungin historiallisen museon toimipaikka vuosina 2013–2016.

Hämeenlinnalaisen opettajan Albert Theodor Böökin aloitteesta syntynyt museo perustettiin vuonna 1910 nimellä Hämeenlinnan Historiallis-Muinaistieteellinen museo. Ensimmäinen näyttely avattiin kaksi vuotta myöhemmin.[8] Museo toimi pitkään kaupungin keskustassa, Lukiokadun ja Linnankadun kulmassa sijaitsevassa rakennuksessa, kunnes muutti vuonna 2001 Hämeen linnan läheisyydessä sijaitsevaan entiseen vankilarakennukseen. Hämeen linnan päälinnaan museo siirtyi 2013. Vankilarakennuksessa on oli pitkään museon toimisto.

Hämeenlinnan kaupunginmuseo ylläpiti vetovoimaista, vuosittain noin 20 000 kävijää kiinnostanutta Vankilamuseota 20 vuoden ajan syksyyn 2015 saakka, jolloin Vankilamuseo siirtyi Museoviraston vastuulle.[7] Kaupunginmuseon uusi päätoimipiste ja näyttelytilat avattiin 16. kesäkuuta 2016 avautui nimellä Museo Skogster. Museo Skogsterin yläkerta avattiin helmikuussa 2017 ja sinne sijoittuvat vaihtuvat näyttelyt ja Säästöpankkimuseon näyttely.[3][4]

Museo Skogster

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Museo Skogster on Hämeenlinnan kaupunginmuseon päätoimipiste, jossa sijaitsevat kaksi näyttelytilaa, oleskeluaula sekä museokauppamme. Rakennuksessa sijaitsevat Hämeenlinnan historiasta kertovien näyttelyiden lisäksi kaupunginmuseon toimisto ja tutkijapalvelut.

Rakennuksen ensimmäisestä kerroksesta löytyy lipunmyynti, käsikirjasto ja museokauppa. Museo Skogsterin näyttelytilat jakautuvat kahteen kerrokseen.

Palanderin talo

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palanderin talo esittelee hämeenlinnalaisen porvarisperheen elämää kaupunkikodissa. Museo sijaitsee Hämeenlinnan keskustan idyllisellä 1800-luvun puutaloalueella.

Palanderin talo on saanut nimensä yhden talossa asuneen perheen mukaan. Kyseessä ei kuitenkaan ole kenenkään talossa asuneen muistomuseo, eikä aivan täydellinen koti. Palanderin talo on elämäntapamuseo, 1800-luvun lopun kotimuseo. Museossa pääsee ihailemaan pysyvän perusnäyttelyn lisäksi myös vuosittain vaihtuvia kausinäyttelyitä. Palanderin talon joulu ja pääsiäinen tarjoavat tietoa ja tunnelmaa entisajan pyhien vietosta ja perinteistä.

Palanderin talossa kuljetaan talon emännän tai isännän, tyttären, rengin tai piian mukana, jotka ottavat vastaan museovieraita puolen tunnin välein museon aukioloaikoina.

Lipunmyynnin yhteydessä on pieni museokauppa, josta löytyy monenmoisia matkamuistoja, kiinnostavia kirjoja ja kortteja liittyen Hämeenlinnan historiaan ja tietysti Palanderin taloon. Valikoimasta löytyvät myös matkamuistot sekä käsintehtyjä kotimaisia saippuoita ja käsityötuotteita Työkeskus Sampolasta.

Sibeliuksen syntymäkoti

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen kansallissäveltäjä Jean Sibelius (1865–1957) syntyi ja eli elämänsä 20 ensimmäistä vuotta Hämeenlinnassa. Maailmanlaajuisestikin ainutlaatuisessa museossa pääsee tutustumaan nuoren Jannen elämään.

Sibeliuksen syntymäkoti valmistui 1834 ja on toiminut tärkeänä museokohteena vuodesta 1965-lähtien. Museossa esillä oleva kokoelma käsittää kalusteita, asiakirjoja, valokuvia ja pienesineitä, jotka antavat arvokasta tietoa Jean Sibeliuksen poikavuosista sekä aikakauden Hämeenlinnan elämästä. Museo on tärkeä osa Hämeenlinnan kulttuuriperintöä ja tarjoaa arvokasta tietoa niin säveltäjästä kuin aikakauden historiastakin.

Sibeliuksen syntymäkodissa on perusnäyttelyn lisäksi pieni museokauppa, jossa myydään Sibeliukseen liittyviä kirjoja, postikortteja, koruja ja matkamuistoja.

Museossa järjestetään monenlaisia tapahtumia. Säännöllisesti järjestettävien kamarikonserttien aikaan emme ota sisään muita museovieraita kuin konserttia kuuntelemaan tulleet.

Säästöpankkimuseo

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Säästöpankkimuseo perustettiin vuonna 1972, ja se on Pohjoismaiden vanhin valtakunnallinen säästöpankkimuseo. Kokoelmat omistaa Säästöpankkien tutkimussäätiö.

Säästöpankkimuseon perusnäyttelyssä tutustutaan pankkiasioinnin historiaan. Näyttelyssä pääsee myös pelaamaan liiketunnistimella toimivaa Säästölipaspeliä, joka opettaa rahan arvoa eri aikakausina.

Säästöpankkimuseon näyttely sijaitsee Museo Skogsterin toisen kerroksen näyttelytiloissa.

Hämeenlinnan kaupunginmuseo järjestää vuoden aikana Museo Skogsterissa kaksi näyttelyä, Palanderin talossa kaksi erikoisnäyttelyä, useita tapahtumia kaikissa kohteissaan sekä osallistuu hämeenlinnalaisten koululaisten kulttuuripolkujen järjestämiseen. Lisäksi Palanderin talossa ja Sibeliuksen syntymäkodissa on pysyvät näyttelyt. Jälkimmäisessä järjestetään myös konsertteja.

Kaupunginmuseo tuottaa yhteistyössä kaupungin muiden kulttuuritoimijoiden kanssa Hämeenlinnan koululaisten kulttuuripolkua. Lastenkulttuurikeskus ARXin kanssa yhteistyössä toteutetaan myös Lasten lauantai -tapahtumia, jotka ovat ilmaisia lapsille ja heidän vanhemmilleen.

Kaupunginmuseo järjestää vaihtelevan määrän oheisohjelmaa. Vuosittain järjestettäviä tapahtumia Hämeenlinnalaiset osaavat jo odottaa ja osaavat etsiä niistä tietoa (esim. Palanderin talon Talvirieha).

Alueellinen vastuumuseo

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hämeenlinnan kaupunginmuseo toimii Kanta-Hämeen alueellisena vastuumuseona ja sille kuuluu kaksi tehtäväkokonaisuutta: museotoiminnan edistämistehtävä ja kulttuuriympäristötehtävä.

Kulttuuriympäristön asiantuntijaviranomaisena vastuumuseo antaa lausuntoja kulttuuriympäristöön vaikuttavissa hankkeissa. Museo myös neuvoo esimerkiksi kulttuuriympäristön hoidossa ja korjausrakentamisessa.

Vastuumuseo auttaa maksutta toimialueensa ei-ammatillisesti hoidettuja paikallismuseoita museotyön eri osa-alueilla. Paikallismuseoiden lisäksi myös muita yhteisöjä ja yksityishenkilöitä neuvotaan paikallisperinteen tallentamiseen ja säilyttämiseen liittyvissä kysymyksissä.

Alueellisen museotyön keskeisenä tavoitteena on vaalia, tallentaa ja tuoda näkyväksi kulttuuriperintöämme yhdessä kantahämäläisten ihmisten ja yhteisöjen kanssa.

Alueellinen vastuumuseo kirjoittaa vuosittain noin 250 maankäyttöön ja rakentamiseen liittyvää lausuntoa.

Museo Skogsterissa on kaksi vaihtuvien näyttelyiden tilaa. Vuonna 2023 nähtiin näyttelyt nimeltä Svengaava 60-luku, Museo111, Sylit - Kuka lapsen hoitaa? ja Heljä Liukko-Sundström - kotiemme keramiikkataiteilija.

Sibeliuksen syntymäkodin, Palanderin talon ja Säästöpankkimuseon näyttelyt ovat pysyviä perusnäyttelyitä. Sibeliuksen syntymäkodin 1860–1880-luvuille sisustetuissa huoneissa tutustutaan kansallissäveltäjä Jean Sibeliuksen lapsuuden ja nuoruuden aikaan Hämeenlinnassa. Rakennus on valmistunut vuonna 1834, ja se on toiminut museona 1960-luvulta saakka. Talossa tehtiin viimeisin laaja restaurointi vuonna 2007.

Palanderin talo on saanut 1860-luvulla valmistuneen rakennuksen pitkäaikaiselta omistajaperheeltä. Hämeenlinnan lyseossa venäjän kielen lehtorina toimineen E.W. Palanderin perhe asui talossa 1884–1904. Museossa on vuosittain kaksi kausinäyttelyä, Palanderin talon joulu ja Palanderin talon pääsiäinen, jotka ovat talvikauden muista aukioloajoista poiketen avoinna myös arkisin.

Säästöpankkimuseossa päästään 1920-luvun pankkisalin tunnelmaan. Näyttely perustuu Säästöpankkien tutkimussäätiön hienoon kokoelmaan.

  1. a b c Museotilasto - Tilastohaku - 2015 (Valitse tilastotieto -kohdasta valittu museoksi Hämeenlinnan kaupunginmuseo, näytettäväksi taustatiedoksi Museotyyppi ja näytettäviksi muuttujiksi Kaikki käynnit yhteensä, Ilmaiskäynnit yhteensä ja Maksetut käynnit yhteensä) Museoviraston museotilasto, museotilasto.fi. Viitattu 21.7.2016.
  2. Arkistoitu kopioMuseot ja linna (pdf) (esite) hameenlinna.fi. Arkistoitu 27.2.2014. Viitattu 21.7.2016.
  3. a b Arkistoitu kopioHämeenlinnan kaupunginmuseo Skogster Kanta-Hämeen museoportaali, Hämeen heimoliitto ja Kanta-Hämeen maakuntamuseo, hameenheimoliitto.fi. Arkistoitu 14.7.2016. Viitattu 21.7.2016.
  4. a b Hämeenlinnan kaupunginmuseo, Museo Skogster Museokortti, museot.fi. Viitattu 21.7.2016.
  5. a b Arkistoitu kopioKäynti museossa Hämeenlinnan kaupunginmuseo, hmlmuseo.fi. Arkistoitu 22.8.2016. Viitattu 21.7.2016.
  6. a b Hämeenlinnan karttapalvelu Hämeenlinnan kaupunki, hameenlinna.fi. Viitattu 21.7.2016.
  7. a b Meistä Hämeenlinnan kaupunginmuseo, hmlmuseo.fi. Viitattu 21.7.2016.
  8. ”Päätettiin pitää museo auki yleisölle” (Arkistoitu – Internet Archive) Hämeenlinnan kaupungin historiallinen museo. Viitattu 21.8.2014.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]